Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΕΕ: Νέοι κανόνες ασφάλισης για αεροπορικά πληρώματα και αυτοαπασχολούμενους
Το νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 540 ψήφους υπέρ

ΕΕ: Νέοι κανόνες ασφάλισης για αεροπορικά πληρώματα και αυτοαπασχολούμενους

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μέλη των αεροπορικών πληρωμάτων θα υπόκεινται στους κανόνες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας από την οποία ξεκινούν και τελειώνουν την εργασία τους.

Τα μέλη των αεροπορικών πληρωμάτων, όπως αεροσυνοδοί και πιλότοι θα υπόκεινται στους κανόνες κοινωνικής ασφάλισης της χώρας από την οποία ξεκινούν και τελειώνουν την εργασία τους, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι μεθοριακοί εργαζόμενοι, οι οποίοι δικαιούνται επιδόματος ανεργίας στη χώρα στην οποία εργάστηκαν, θα μπορούν να το λάβουν ακόμα και όταν επιστρέψουν στη χώρα τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που υιοθετήθηκαν χθες από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

“Οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς με την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των μετακινούμενων εργαζομένων στην ΕΕ” δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Milan Cabrnoch (ΕΣΜ, Τσεχία).

Το νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 540 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 30 αποχές.

Ο νέος κανονισμός εισάγει την έννοια της “έδρας βάσης” για τη χορήγηση δικαιωμάτων κοινωνικής ασφάλισης στα μέλη πληρώματος αεροσκαφών. Η “έδρα βάσης” ορίζεται ως “ο τόπος από τον οποίο το μέλος του πληρώματος συνήθως ξεκινά και στον οποίο συνήθως καταλήγει μετά από μια περίοδο υπηρεσίας” και στον οποίο, υπό κανονικές συνθήκες, “ο αερομεταφορέας δεν είναι υπεύθυνος για την παροχή καταλύματος στο συγκεκριμένο μέλος πληρώματος”.

Μέχρι στιγμής, η ύπαρξη πολλών νομικών κενών στην ευρωπαϊκή νομοθεσία επέτρεψαν σε μερικές χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες να εφαρμόζουν τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τα οποία θεωρούνται ως τα λιγότερο επαχθή, ανεξάρτητα από την έδρα του μέλους πληρώματος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024