Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕρώτηση στη Βουλή για την τουριστική ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο
Περιφέρεια

Ερώτηση στη Βουλή για την τουριστική ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο

Η δυνατότητα λιμενικής πρόσβασης, η διαφύλαξη του υπό κατάρρευση τοίχους των εκτελέσεων Ελλήνων πατριωτών, η συνολική συντήρηση των κτιρίων και η λειτουργία του Μουσείου είναι παράλληλα έργα που αναμένουν την εκτέλεσή τους προκειμένου υπηρετηθεί συνολικά, η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας και αναπλ. τομεάρχης Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης, την οποία συνυπογράφουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, για την ανάδειξη της νησίδας  Λαζαρέτο (απέναντι απο το παλιό λιμάνι της Κέρκυρας) και για την ανάγκη υλοποίησης έργων λιμενικής πρόσβασης, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης από πολίτες, τουρίστες, μαθητές και άλλους ενδιαφερόμενους.

Ο βουλευτής τόνισε πως “το Λαζαρέτο αποτελεί ιστορικό χώρο της εθνικής συλλογικής μνήμης και θα πρέπει να είναι ανοικτό, προσβάσιμο από τον κόσμο και πλήρως επισκέψιμο. Σήμερα, η κατάσταση που επικρατεί στη νησίδα προκαλεί την απογοήτευση, αλλά και τη γενική δυσαρέσκεια των Κερκυραίων πολιτών. Επιπλέον, όχι μόνο δεν υπάρχει η οποιαδήποτε πρόσβαση, αλλά και η κτιριακή εγκατάσταση που έχει επιλεχθεί για τη στέγαση του Μουσείου έχει μετατραπεί σε ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι που καταστρέφεται, ενώ ο τοίχος των εκτελέσεων, μοναδικός που σώζεται στις μέρες μας πανελλαδικά, καταρρέει. Είναι αναγκαία η λήψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την προστασία, τη συντήρηση, την αναβάθμιση και την ανάδειξη της νησίδας Λαζαρέτο”.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

“Ερώτηση
Προς τους κ.κ. υπουργούς
Πολιτισμού και Αθλητισμού
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: ‘Δημιουργία λιμενικής πρόσβασης και διάσωση του Μουσείου στον ιστορικό χώρο της νησίδας Λαζαρέτο’

Η νησίδα Λαζαρέτο στην Κέρκυρα έχει οριστεί επίσημα από την Πολιτεία μας, ως ιστορικός χώρος της εθνικής μας συλλογικής μνήμης σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού 15/04/1992, ΦΕΚ 324/1992. Δυνάμει της διοικητικής αυτής πράξης ο χώρος στο ιστορικό του πλαίσιο αναγνωρίζεται ως μνημείο ιατρικής ιστορίας, καθώς λειτούργησε για πρώτη φορά Λοιμοκαθαρτήριο στον επτανησιακό χώρο, ως μνημείο της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία από τους Ιταλούς στρατοπέδου συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών κατά τα χρόνια της Ιταλικής Κατοχής της Κέρκυρας (1941-43), αλλά και μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στο χώρο που έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1949). Τα σημαντικά αυτά ιστορικά δεδομένα, στάθηκαν καταλυτικός παράγοντας θέσπισης του Υπουργείου ειδικής κρατικής προστασίας, η οποία ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι για την απόδοση της ιδιότητας του ιστορικού και μαρτυρικού τόπου της νησίδας αποτέλεσε σταθμό, ο αγώνας δεκαετιών που έδωσαν τα μέλη του Σωματείου Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κέρκυρας 1946-49 ‘ΛΑΖΑΡΕΤΟ’, οι συγγενείς και οι συγκρατούμενοι των εκτελεσμένων. Επιπλέον, με την οικονομική υποστήριξη του Σωματείου και την επιμέλεια του Δήμου Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν τα μέχρι σήμερα έργα ανάδειξης και ανάπλασης του χώρου (μονοπάτια, κενοτάφιο, κτίριο μουσείου, εκκλησάκι).

Στο πλαίσιο αυτό, ο χώρος οφείλει να είναι ανοικτός, προσβάσιμος από τον κόσμο και πλήρως επισκέψιμος. Η δυνατότητα λιμενικής πρόσβασης, η διαφύλαξη του υπό κατάρρευση τοίχους των εκτελέσεων Ελλήνων πατριωτών, η συνολική συντήρηση των κτιρίων και η λειτουργία του Μουσείου είναι παράλληλα έργα που αναμένουν την εκτέλεσή τους προκειμένου υπηρετηθεί συνολικά, η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο προκαλεί την απογοήτευση, αλλά και τη γενική δυσαρέσκεια, καθώς στερείται ουσιαστικά της πρόσβασης και των επισκέψεων από πολίτες, τουρίστες, σχολεία κ.λπ. Παράλληλα, η κτιριακή εγκατάσταση που έχει επιλεχθεί για τη στέγαση του Μουσείου έχει μετατραπεί σε ένα εγκαταλελειμμένο κουφάρι που καταστρέφεται, ενώ ο τοίχος των εκτελέσεων, μοναδικός που σώζεται στις μέρες μας πανελλαδικά, καταρρέει.

Επειδή, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή είχε φροντίσει να εντάξει το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ‘Tactical Tourism’ συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ,

Επειδή, διαπιστώνεται πως η νυν Διοικούσα Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δεν έχει αξιοποιήσει σε κανέναν πρακτικό βαθμό τη συνολική χρηματοδότηση και συνεπώς, την εκτέλεση του έργου,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί
1. Πως σκοπεύουν να υλοποιήσουν την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου σας (15/04/1992, ΦΕΚ 324/1992) για την ιστορική ανάδειξη του χώρου που εδράζεται στη νησίδα Λαζαρέτο;

2. Τι προτίθενται να κάνουν για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης υλοποίησης των έργων λιμενικής πρόσβασης (πλωτή εξέδρα βαρέως τύπου και ράμπα ΑΜΕΑ) για τη δυνατότητα επισκεψιμότητας από πολίτες, τουρίστες, σχολεία κ.ά., της συντήρησης των κτιρίων και της διάσωσης του Μουσείου στη νησίδα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκιόλας Ιωάννης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πέρκα Θεοπίστη (Πέτυ)
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Τζάκρη Θεοδώρα (Δώρα)
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία”

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024
06/06/2024
05/06/2024