Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΚύπρος: Δόθηκε άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου σε τεμάχιο της Εκκλησίας γεμάτο με αρχαία
Κύπρος

Κύπρος: Δόθηκε άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου σε τεμάχιο της Εκκλησίας γεμάτο με αρχαία

Ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος είχε χαρακτηριστεί και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παραχώρηση άδειας από το Τμήμα Πολεοδομίας, για ανέγερση ξενοδοχείο σε τεμάχιο στη Γεροσκήπου, το οποίο στο παρελθόν ήταν αρχαιολογικός χώρος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο ανταποκριτής στην Πάφο, Κώστας Νάνος, ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος είχε χαρακτηριστεί και ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ωστόσο, ύστερα από προσφυγή της Αρχιεπισκοπής στο Ανώτατο, μιας και τα αρχαία βρίσκονταν σε τεμάχιο-περιουσία της Εκκλησίας, το μνημείο αποχαρακτηρίστηκε, καθώς δεν είχε ληφθεί η συγκατάθεση της Εκκλησίας για χαρακτηρισμό του ως τέτοιου.

→ Κύπρος: Ανοίγουν τρία ξενοδοχεία στα Βαρώσια

Πάντως, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και μετά από επισκόπηση του χώρου, το ξενοδοχείο μπορεί να συνυπάρξει με τις αρχαιότητες. Στο σημείο έχουν εντοπιστεί κατάλοιπα της Ελληνιστικής περιόδου, ενώ στο ακριβές σημείο όπου θα ανεγερθεί το ξενοδοχείο, δεν έχει γίνει ανασκαφή.

Σημειώνεται ότι η αίτηση για πολεοδομική άδεια είχε υποβληθεί το 2017 και έκτοτε υπήρξε τροποποίηση δύο φορές, με το Τμήμα Πολεοδομίας να ανάβει το «πράσινο φως», προσθέτοντας στην απόφασή του όρους που είχαν τεθεί από διάφορα κυβερνητικά τμήματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου ενημερώθηκε με επιστολή του Τμήματος Πολεοδομίας την Παρασκευή για την απόφαση παραχώρησης άδειας, που λήφθηκε στις 10 Μαΐου.

Αντιδρά το Δ.Σ. Γεροσκήπου στην ανέγερση ξενοδοχείου σε τεμάχιο της Εκκλησίας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου, στη συνεδρία του προχθες, Τρίτη ασχολήθηκε με το θέμα της πολεοδομικής άδειας για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας σε τεμάχιο γης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και αποφάσισε όπως προχωρήσει στην άσκηση ιεραρχικής προσφυγής κατά της άδειας ΠΑΦ/00361/2017, που αφορά την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας τύπου CONDOS σε παραλιακό τεμάχιο, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου, λόγω της σπουδαίας αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας των ευρημάτων, εμμένει στη συνέχιση των ανασκαφών σε όλη την έκταση του τεμαχίου, με σκοπό την πλήρη αποκάλυψη του μνημείου, τη διάσωση και, τελικά, την ανάδειξή του, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024
08/04/2024
05/04/2024