Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣχέδιο ‘Τάλως’ για την πολιτική προστασία από τυχόν ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης
Προορισμός

Σχέδιο ‘Τάλως’ για την πολιτική προστασία από τυχόν ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμοι της Π.Ε. Θήρας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου καλούνται να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης έως τέλος Μαρτίου 2020.

Στην εκπόνηση σχεδίου δράσης με την κωδική ονομασία “Τάλως” προχώρησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση μελλοντικής εκδήλωσης ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.

Στο σχέδιο επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα “εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης”, ενώ περιγράφονται εκτενώς μέτρα για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης / Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης.

Ο σκοπός του παρόντος Γενικού Σχεδίου είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

Λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτηρισμό της κατάστασης επιφυλακής (alert level), που καθορίζεται από την Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου (ΜΕΕΠΕΗΤ) στην έκθεση παρουσιάζονται τα σενάρια επαναδραστηριοποίησης και η αναλυτική περιγραφή των κινδύνων και της χωρικής τους κατανομής.

Όπως υπογραμμίζεται στις σελίδες του σχεδίου “Τάλως”, η εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας στο σύμπλεγμα της Σαντορίνης μπορεί να προκαλέσει:

  • Τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπινων ζωών και αίσθημα ανασφάλειας
  • Καταστροφές στις υποδομές
  • Άμεσες και έμμεσες οικονομικές απώλειες από καταστροφές στις περιουσίες των πολιτών,στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), σε διάφορες υποδομές της χώρας (δίκτυα ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών κ.λπ.), καθώς και συνέπειες στον τουρισμό εν γένει.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι Δήμοι της Π.Ε. Θήρας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, με βάση τα προβλεπόμενα στο παρόν Γενικό Σχέδιο, καλούνται να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης έως τέλος Μαρτίου 2020.

Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, την “Καμένης”, στην ομώνυμη νησίδας μεταξύ Θήρας και Θηρασιάς, και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο “Κολούμπο”, σε απόσταση 8,5 χλμ. από το ομώνυμο ακρωτήριο, στο βορειανατολικό άκρο του νησιού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024