Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΕνοποίηση και ανάπτυξη της Θαλάσσιας Έρευνας

Ενοποίηση και ανάπτυξη της Θαλάσσιας Έρευνας

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης υπέγραψε χθες και υπέβαλε στο Συμβούλιο Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο οποίο εντάσσονται τα ήδη […]

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης υπέγραψε χθες και υπέβαλε στο Συμβούλιο Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για τη δημιουργία<...> του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο οποίο εντάσσονται τα ήδη λειτουργούντα ΕΚΘΕ (Εθνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και το ΙΘΑΒΙΚ (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας Κρήτης).

Σκοπός της ίδρυσης του νέου ερευνητικού φορέα και της ενοποίησης των δύο υπαρχόντων είναι η δημιουργία ενός μεγάλου οργανισμού έρευνας στο χώρο της θάλασσας και των υδάτων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο διεθνής ανταγωνισμός στην ανάληψη ερευνητικών δραστηριοτήτων στους θαλάσσιους χώρους που ενδιαφέρουν την Ελλάδα (Αιγαίο – Ιόνιο, Μεσόγειος, Μαύρη Θάλασσα).

Ο νέος φορέας, με δυναμικό πάνω από 350 άτομα και τακτική επιχορήγηση άνω των 5 δισ. δρχ. ετησίως, αναμένεται να προσελκύσει νέους ανθρώπους και οικονομικούς πόρους και να αξιοποιήσει τις κοινές ερευνητικές υποδομές που διαθέτουν οι υπάρχοντες φορείς (δύο σύγχρονα ερευνητικά σκάφη, βαθυσκάφος, ενυδρεία Ρόδου, Ηρακλείου, μεγάλα όργανα αναλύσεων κτλ.). Με την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και των γνώσεων που διαθέτει το υψηλού επιπέδου προσωπικό του, η Ελλάδα αναμένεται να μετατραπεί σε ισχυρή δύναμη θαλάσσιας έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Π.Δ.

Το Π.Δ. προβλέπει 5 συνολικά ινστιτούτα (υφιστάμενα και νέα) ως εξής:
α. Ωκεανογραφίας
β. Βιολογικών Πόρων
γ. Εσωτερικών Υδάτων στην Αττική
δ. Υδατοκαλλιεργειών
ε. Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής στην Κρήτη

Επίσης, δημιουργείται Μεσογειακός Θαλάσσιος Σταθμός στα Χανιά και γραφεία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για την καλύτερη προσέγγιση και επίλυση τοπικών προβλημάτων.

Παράλληλα, πρέπει να σημειώσουμε ότι πριν από το τέλος του 2001, τα λειτουργούντα ινστιτούτα σε Αττική και Κρήτη θα εγκατασταθούν στα νέα κτιριακά συγκροτήματα της Αναβύσσου και Γουρνών Ηρακλείου, τα οποία κατασκευάστηκαν με πόρους του Προγράμματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΕΤ) του 2ου ΚΠΣ.

Στο μεταξύ, σύντομα, αρχίζουν και οι διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση για την από κοινού απόκτηση και διαχείριση νέου ερευνητικού σκάφους, το οποίο θα αυξήσει σημαντικά την ικανότητα του ερευνητικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024