Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΟι τουρίστες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις, εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ
Προειδοποίηση οικονομολόγου της Barclays

Οι τουρίστες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις, εάν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ

Ο δρ. Brian Clark της Barclays, δήλωσε στο Ετήσιο Barclays Travel Forum ότι η καλύτερη προοπτική για τους τουρίστες θα ήταν για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά να υπάρξει μια εσωτερική υποτίμηση, που θα μείωνε τις τιμές στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και θα παρήγαγε περισσότερο εισόδημα.

Οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα, εάν η χώρα εξέλθει από την ευρωζώνη, προειδοποίησε χθες διακεκριμένος οικονομολόγος. Ο δρ. Brian Clark της Barclays, δήλωσε στο Ετήσιο Τουριστικό Φόρουμ της τράπεζας ότι είναι πλέον “πολύ πιθανό” η Ελλάδα θα εξέλθει από την ευρωζώνη, αλλά δήλωσε ότι η προοπτική αυτή είναι “πολύ τρομακτική”.

Ανέφερε ακόμη ότι το νόμισμα θα σημείωνε κατακόρυφη πτώση της αξίας του μέσα σε μια νύχτα, θα θέτονταν όρια στο πόσα χρήματα θα μπορούσαν να πάρουν οι τουρίστες από και προς την Ελλάδα και θα υπήρχαν περιορισμένα κονδύλια για να πληρωθούν εισαγωγές, όπως τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

“Θα είναι σε θέση οι τουρίστες να αλλάξουν χρήματα; Θα υπάρχουν αρκετά καύσιμα για την πτήση τους πίσω στη χώρα τους;”, αναρωτήθηκε ο Clark.

Με βάση τη σύγκριση της Ελλάδας με την Αργεντινή, όταν η νοτιοαμερικανική χώρα δεν μπόρεσε να εκπληρώσει το χρέος της το 2001, ο Clark είπε ότι θα ήταν “αρκετά τραυματική εμπειρία”. Ανέφερε ότι στην Αργεντινή “υπήρχε μεγάλη κοινωνική αναταραχή, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες και η χώρα είχε δυσλειτουργική οικονομία. Δεν ήταν ένα μέρος που θα ήθελε κανείς να πάει διακοπές”.

Ωστόσο, τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι η ελληνική τουριστική βιομηχανία προσπαθεί να καθησυχάσει τους επισκέπτες ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας δε θα επηρεάσουν τις διακοπές τους. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΣΕΤΕ, αναφέρεται: “Θέλουμε να ενθαρρύνουμε το διεθνή τουρισμό και να διαβεβαιώσουμε τους τουρίστες ότι δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη εποχή για να έρθουν στη χώρα μας. Προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας διοίησης της χώρας και της οικονομία μας, όμως αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει την ποιότητα των διακοπών των επισκεπτών. Η Ελλάδα παραμένει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο και διαβεβαιώνουμε τους παραθεριστές ότι και αυτό το καλοκαίρι παραμένει ενεργό επιχειρηματικά ως συνήθως (…)”. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, δήλωσε ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε είδος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως συνήθως, στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2012.

“Οι παραθεριστές θα είναι μάλιστα σε θέση να διασφαλίσουν καλύτερη συναλλαγματική ισοτιμία από το 2008. Στην πραγματικότητα, τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα προσφέρουν πολύ ευνοϊκές τιμές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που επιτρέπει στους τουρίστες να κάνουν πολύ καλές διακοπές σε μειωμένες τιμές. Στις ελληνικές πόλεις και τα τουριστικά θέρετρα, τα ξενοδοχεία προσφέρουν μεγάλη γκάμα επιπλέον παροχών, όπως δωρεάν γεύματα ή επιπλέον δωρεάν διανυκτερεύσεις για τα παιδιά”. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες απεργιών αυτό το καλοκαίρι, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για το δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών.

Παρ’όλα αυτά, η πλειοψηφία των 300 συνέδρων του φετινού Barclays Travel Forum παραδέχθηκε ότι ανησυχούσαν για την κρίση της ευρωζώνης -το 72% παραδέχθηκε ότι δεν είχαν κάνει κάποια σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ωστόσο, το 62% δήλωσε ότι αν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία εγκατέλειπαν το ευρώ, θα περίμεναν να δουν αύξηση του τουρισμού.

Τέλος, ο Clark δήλωσε ότι η καλύτερη προοπτική για τους τουρίστες, θα ήταν για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά να υπάρξει μια εσωτερική υποτίμηση, που θα μείωνε τις τιμές στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και θα παρήγαγε περισσότερο εισόδημα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024