Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςUNWTO: Απαραίτητη μια κοινή ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική

UNWTO: Απαραίτητη μια κοινή ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική

Παρόλο που ο τουρισμός μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ευρωπαϊκή συσπείρωση, οι χώρες καλούνται να ακολουθήσουν μια κοινή τουριστική πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται η βιομηχανία, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – World Tourism Organization

Παρόλο που ο τουρισμός μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην ευρωπαϊκή συσπείρωση, οι χώρες καλούνται να ακολουθήσουν μια κοινή τουριστική πολιτική,<...>ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται η βιομηχανία, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού – World Tourism Organization (UNWTO), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Vilnius της Λιθουανίας και συμμετείχαν 300 σύνεδροι.

“Ο τουρισμός σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει ποικίλες προκλήσεις, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, μη προβλεπόμενες φυσικές καταστροφές ή επιδημίες” όπως ανέφεραν οι σύνεδροι. “Προκειμένου να ξεπεράσουν επιτυχώς αυτές τις δοκιμασίες, όπως επίσης και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από αναδυόμενες τουριστικά περιοχές, οι Ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν μια ευρωπαϊκή τουριστική πολιτική”.

Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα του συνεδρίου, όσον αφορά στις επιπτώσεις από την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην τομέα του τουρισμού, έπειτα από την ένταξη των 10 νέων χωρών τον Μάιο του 2004.

Όπως μάλιστα επεσήμαναν οι σύνεδροι “ο τομέας του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρωπαϊκή αγορά είναι η μεγαλύτερη, όσο αφορά στον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό, συγκεντρώνοντας το 50% των παγκοσμίων αφίξεων και εσόδων, δεν είναι μόνο ο κύριος παράγοντας πλούτου, που συμβάλλει σημαντικά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, αλλά επηρεάζει σημαντικά και άλλους τομείς, όπως οικονομικούς και κοινωνικούς”. Συνεπώς, κατέληξαν “ο τουρισμός μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή συσπείρωση, όταν η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις”.

Η δημοσιότητα, που καλύπτει την ένταξη νέων χωρών, βελτιώνει την εικόνα τους και αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των επισκεπτών τους, ενώ οι τουριστικοί προορισμοί απολαμβάνουν καλύτερες μεταφορές, ειδικά με την ανάπτυξη των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους. Παράλληλα, οι διαδικασίες στα σύνορα των χωρών, με την ένταξη τους στην Ε.Ε., γίνονται απλούστερες για τους ταξιδιώτες, ενώ παρέχεται και ιατρική περίθαλψη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, όπως επισημάνθηκε και στο συνέδριο, ότι στα πλαίσια της ενταξιακής πολιτικής της Ε.Ε. για το 2007-2013 στόχος είναι η ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού, ενώ μακροπρόθεσμα αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά ο εσωτερικός τουρισμός στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι νέες χώρες θα επωφεληθούν από την πολιτική μεταφορών της Ε.Ε. και το δίκτυο της, καθώς και από το κοινό νομικό της πλαίσιο, όσον αφορά στους φόρους, τα ποιοτικά δεδομένα και την προστασία του καταναλωτή. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη αγοραστική δύναμη πολιτών των νέων χωρών αναμένεται να αυξήσει και τον αριθμό ταξιδιωτών στο εξωτερικό προς άλλους ευρωπαϊκούς τουρισμούς.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024