Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Μελέτη για την απασχόληση στα Ελληνικά ξενοδοχεία

ΙΤΕΠ: Μελέτη για την απασχόληση στα Ελληνικά ξενοδοχεία

Την τρίτη και τελευταία μελέτη που στηρίζεται σε δύο δειγματοληψίες που έγιναν το 1999 και το 2000, με τίτλο `Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία` παρουσίασε χθες το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών […]

Την τρίτη και τελευταία μελέτη που στηρίζεται σε δύο δειγματοληψίες που έγιναν το 1999 και το 2000, με τίτλο<...> `Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία` παρουσίασε χθες το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με την μελέτη στα ελληνικά ξενοδοχεία απασχολούνται κατά μέσο όρο 11,5 άτομα ανά κατάλυμα, δηλαδή συνολικά περίπου 100.000 εργαζόμενοι, ενώ η ξενοδοχειακή απασχόληση στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει, σε ένα μεγάλο ποσοστό, μέλη της ίδιας οικογένειας. Η συντριπτική πλειοψηφία (97%) των ελληνικών ξενοδοχείων απασχολούν ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας του ιδιοκτήτη. Η μισθωτή απασχόληση εξαρτάται από τον αριθμό των δωματίων και την κατηγορία του ξενοδοχείου. Τα τρίτης κατηγορίας ξενοδοχεία απασχολούν κατά μέσο όρο τέσσερις εργαζόμενους. Τα δεύτερης κατηγορίας ξενοδοχεία απασχολούν, κατά μέσο όρο, 14 εργαζόμενους, τα πρώτης κατηγορίας υπερδιπλάσιο αριθμό εργαζομένων (31) και τα πολυτελείας 120 εργαζόμενους.

Η εποχικότητα της λειτουργίας των ξενοδοχείων επηρεάζει τον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων. Ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί μόλις δύο μήνες, απασχολεί 0,48 εργαζόμενους ανά δέκα δωμάτια. Αντίθετα ένα ξενοδοχείο που λειτουργεί επτά μήνες, δηλαδή όλη την καλοκαιρινή περίοδο, απασχολεί κατά μέσο όρο 2,13 εργαζόμενους ανά δέκα δωμάτια.

Η μερική απασχόληση δεν είναι η συνηθισμένη μορφή απασχόλησης των ελληνικών ξενοδοχείων. Κατά μέσο όρο στα ελληνικά ξενοδοχεία απασχολούνται 7,29 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 0,88 μερικής απασχόλησης. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων δεν χρησιμοποιεί εργαζόμενους με τη μορφή της μερικής απασχόλησης.

Η μελέτη του ΙΤΕΠ καταλήγει στις ακόλουθες διαπιστώσεις και προτάσεις πολιτικής:

  • Οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν μεγάλο μη μισθολογικό κόστος για την πρόσληψη των πρώτων εργαζομένων, με αποτέλεσμα να μην προβαίνουν σε προσλήψεις. Προτιμούν να τα “βγάλουν πέρα μόνοι τους› παρά να προσλάβουν άτομα και να αντιμετωπίσουν την ελληνική γραφειοκρατία. Το ΙΤΕΠ εισηγείται να επιτρέπεται η απασχόληση με μορφή που να μην επιβαρύνει τον εργοδότη με το μη μισθολογικό κόστος.
  • Η μερική απασχόληση δεν είναι πολύ διαδεδομένη στα ελληνικά ξενοδοχεία. Μέτρα ενίσχυσης αυτής της μορφής απασχόλησης θα αύξαναν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των παρεχομένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.
  • Οι ανάγκες του ξενοδοχειακού κλάδου σε ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι για διευθυντικές θέσεις, αλλά για ειδικότητες που αφορούν την υποδοχή, την κουζίνα και τη διαχείριση των ορόφων.
  • Όλο το προσωπικό των ελληνικών ξενοδοχείων έχει ανάγκη από κατάρτιση, με εξαίρεση τις διευθυντικές θέσεις.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024