Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΙΤΕΠ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι πανάκεια

ΙΤΕΠ: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι πανάκεια

“Οι αναμφιβόλως επιτυχείς Ολυμπιακοί Αγώνες – τα μη θετικά στοιχεία δεν μπορούν να σκιάσουν τη μεγαλοπρέπεια και τη λαμπρότητα, με την οποία περιεβλήθησαν – αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον επί έτη διολισθαίνοντα ελληνικό τουρισμό”…

“Οι αναμφιβόλως επιτυχείς Ολυμπιακοί Αγώνες – τα μη θετικά στοιχεία δεν μπορούν να σκιάσουν τη μεγαλοπρέπεια<...> και τη λαμπρότητα, με την οποία περιεβλήθησαν – αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον επί έτη διολισθαίνοντα ελληνικό τουρισμό”, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Ενώ τονίζουν ότι “είναι εφικτό (θα ήταν και χωρίς τους Ολυμπιακούς Αγώνες) να δημιουργηθεί μια νέα αφετηρία μακροπρόθεσμης δυναμικής, ενόψει και της αισιόδοξης προοπτικής εξελίξεως του παγκόσμιου τουρισμού, που πανταχόθεν επισημαίνεται. Αρκεί να συνειδητοποιηθεί ευρέως, από Κυβέρνηση – Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιχειρούντες στον τομέα αλλά και από τον πληθυσμό εν συνόλω, ότι η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αποτελεί πανάκεια, ούτε άφεση αμαρτιών για τις παραλείψεις του παρελθόντος και, βεβαίως, ούτε υποκατάστατο των απαιτουμένων πολιτικών για την ανάληψη του τομέα”.

Στη συνέχεια το Ινστιτούτο αναφέρει ότι “οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορεί να λειτουργήσουν ως αυτόματος πιλότος, και όχι για υψηλές πτήσεις, μόνο βραχυπροθέσμως. Αν δεν λυθούν τα προβλήματα που οδήγησαν ένα αναπτυξιακά ελπιδοφόρο τομέα σε προβληματικό, το μεθεπόμενο τουριστικό έτος θα επανέλθει στην τρέχουσα καθοδική τροχιά. Aμεσοι ανταγωνιστές, και μάλιστα εν μέσω πολλών τρομοκρατικών επεισοδίων με θύματα αλλοδαπούς, πραγματοποιούν πρωτοφανείς ρυθμούς τουριστικής αναπτύξεως. Διότι φροντίζουν για την ποιότητα του προϊόντος που παράγουν, το οποίο και προσφέρουν σε τιμή που δικαιολογείται από την ποιότητα. Χωρίς Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς μοναδικά νησιωτικά συμπλέγματα, χωρίς πολιτισμική παράδοση. Αντιθέτως, όσον αφορά στο τελευταίο αυτό στοιχείο, θα μπορούσε κανείς να προβεί σε χαρακτηρισμούς βαρύτατους, ιστορικά τεκμηριωμένους”.

Η μικρή αυτή παρέμβαση του ΙΤΕΠ έχει αφετηρία όχι μόνο τα συμπεράσματα των μελετητών του, αλλά και τον πανταχόθεν εκπορευόμενο ενθουσιασμό (20 εκατ. τουρίστες έκαναν αίφνης την εμφάνισή τους!) για το διανοιγόμενο λαμπρό μέλλον του τουρισμού. “Οι λαμπροί Ολυμπιακοί Αγώνες προκάλεσαν επικίνδυνες φαντασιώσεις, από τις οποίες η Κυβέρνηση πρέπει να προφυλαχθεί”, σύμφωνα με τους ερευνητές του.

Τέλος, στη σχετική ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) επισημαίνει ότι ενθουσιασμοί αυτού του είδους είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, και μάλιστα σε δύσκολους δημοσιονομικούς καιρούς. Η χώρα πρέπει να ενεργήσει, από άποψη πολιτικής, ως εάν δεν είχαν συντελεσθεί Ολυμπιακοί Αγώνες. Διαφορετικά το παιχνίδι θα χαθεί. Θα μείνει δε μόνο η εμπορική ναυτιλία, ως αναπτυξιακή ελπίδα, η οποία, ωστόσο, παρά τις θαυμαστές επιδόσεις της, δεν θα επαρκέσει για να στηρίξει την συντήρηση έστω και ενός μέτριου ρυθμού αναπτύξεως”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024