Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΣτο 30% η μείωση στις κρατήσεις από Γερμανούς και Αυστριακούς τουρίστες
Η εικόνα είναι ακόμη ρευστή λένε τα τουριστικά γραφεία

Στο 30% η μείωση στις κρατήσεις από Γερμανούς και Αυστριακούς τουρίστες

Έρευνα του Travel Industry Club υποστηρίζει ότι εξαιτίας του ενδεχομένου απεργιών, επεισοδίων και του αντιγερμανικού κλίματος, είναι πολύ δύσκολο να προωθηθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Μείωση που φτάνει έως και το 30% παρατηρείται από τους μεγάλους και μικρούς TOs στον γερμανόφωνο χώρο (Γερμανία και Αυστρία). Στο θέμα αυτό αναφέρονταν και την Κυριακή δεκάδες γερμανικές εφημερίδες, αποδίδοντας το γεγονός ότι οι Γερμανοί αποφεύγουν την Ελλάδα στα βίαια επεισόδια, στο αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζεται  και σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Trendscope για λογαριασμό του Travel Industry Club, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

Η διευθύντρια του HATTA κα Άννα Ανυφαντή, σε επικοινωνία του traveldailynews μαζί της, επιβεβαίωσε τόσο το μεγάλο ποσοστό της μείωσης όσο και γενικότερα το άσχημο κλίμα που επικρατεί όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στη Βρετανία αυτήν τη χρονική στιγμή. “Ο ΗΑΤΤΑ -και ο κάθε HATTA- δεν μπορεί από μόνος του να προχωρήσει επισήμως σε χάραξη τουριστικής πολιτικής για την αναστροφή του κλίματος. Αυτό είναι έργο της Πολιτείας. Δυστυχώς, η εικόνα στο εξωτερικό δεν είναι καλή, με τις απεργίες, τις διαδηλώσεις, τα επεισόδια κ.λπ., ειδικά για την Αθήνα. Η Κρήτη πάντως φαίνεται να τα πηγαίνει κάπως καλύτερα από κρατήσεις”.

Ο κ. Μαρτάκης, από το τουριστικό γραφείο Cretan Holidays, δήλωσε στο traveldailynews ότι η μείωση κατά 30% είναι υπαρκτή. “Αυτό δίνουν και οι δύο μεγάλοι tour operators, TUI και Neckermann, όπως είπε χαρακτηριστικά, “αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή εικόνα, καθώς, ειδικά η Γερμανία είναι αγορά last-minute κρατήσεων”. Το ίδιο υποστηρίζει και ο κ. Λαμπράκης από το τουριστικό γραφείο Hellenic Tours. “Η εικόνα ακόμη είναι πολύ ρευστή, μείωση υπάρχει, αλλά τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα μετά τη διεθνή έκθεση ITB στο Βερολίνο αυτήν την εβδομάδα, όπου και θα δούμε τη τάση που επικρατεί“.

Σύμφωνα με το 71% των στελεχών και ειδικών του τουριστικού κλάδου που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα έχει τώρα απόλυτη ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά το 82% προβαίνει στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες δεν είναι προβλέψιμη. Και εξαιτίας του ενδεχομένου απεργιών, επεισοδίων και του αντιγερμανικού κλίματος, είναι πολύ δύσκολο να προωθηθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Το 61% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μάλιστα ότι ακόμη και φανατικοί λάτρες της Ελλάδας αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Και αυτό μολονότι, όπως πιστεύει η πλειονότητα των ερωτηθέντων, οι Γερμανοί τουρίστες είναι γενικά ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Το 87% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι από την κρίση στην Ελλάδα θα αντλήσουν οφέλη άλλες χώρες και κυρίως η Τουρκία, η Βαλεαρίδες Νήσοι, η Κροατία και η Ιταλία. Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες όσον αφορά τη ζημιά που έχει υποστεί η εικόνα της Ελλάδας και οι συνέπειές της στις τιμές για τους τουρίστες. Περίπου οι μισοί εκτιμούν ότι θα καταστούν φθηνότερες οι διακοπές εξαιτίας της κρίσης. Οι άλλοι μισοί από τους 250 ειδικούς του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι ο ελληνικός τουρισμός υφίσταται την εποχή αυτή ανεπανόρθωτη ζημιά.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρονται και στις προπτικές της χώρας γενικότερα. Το 86% εκτιμά ότι η Ελλάδα δε θα βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις τα επόμενα χρόνια. Το 55% δεν πιστεύει πάντως ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ωστόσο το 81% υποστηρίζει ότι η χώρα μας είναι “βαρέλι δίχως πάτο”.

Εκπρόσωποι της TUI υποστηρίζουν ότι πράγματι οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα εμφανίζουν φέτος μείωση κατά 27%. Ανησυχητικά για την Ελλάδα είναι επίσης τα στοιχεία δημοσκόπησης, βάσει της οποίας μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1,1% των Γερμανών πολιτών σκοπεύει να παραθερίσει φέτος στην Ελλάδα. “Η εικόνα που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα δεν είναι τα ηλιόλουστα νησιά, οι ωραίες παραλίες και οι γραφικές ταβέρνες αλλά περισσότερο οι απεργίες, η διαφθορά και το κάψιμο γερμανικών σημαιών”, σημειώνει ο καθηγητής Ulrich Reinhardt, επιστημονικός υπεύθυνος του ιδρύματος που διεξήγε τη δημοσκόπηση.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις του προϊσταμένου του ΕΟΤ στη Γερμανία κ. Παναγιώτη Σκορδά, ο οποίος εγγυάται προσωπικώς στους Γερμανούς τουρίστες ότι δε θα τους συμβεί τίποτε κακό στην Ελλάδα. Ο κ. Σκορδάς χαρακτηρίζει μεμονωμένες περιπτώσεις τις αντιγερμανικές διαδηλώσεις.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024