Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΔιευκρινήσεις στην πρόταση οδηγίας της Ε.Ε. για τις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά ζητάει η FEG
European Federation of Tourist Guide Associations

Διευκρινήσεις στην πρόταση οδηγίας της Ε.Ε. για τις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά ζητάει η FEG

Η εισηγήτρια κυρία Evelyne Gebhardt έγραψε πρόσφατα ότι η αγωνία σχεδόν τελείωσε! Το κείμενο της Πρότασης Οδηγίας για τις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά, όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθετήθηκε χωρίς τελική ψηφοφορία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο…

Η εισηγήτρια κυρία Evelyne Gebhardt έγραψε πρόσφατα ότι η αγωνία σχεδόν τελείωσε! Το κείμενο της Πρότασης Οδηγίας για τις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά, όπως τροποποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, υιοθετήθηκε χωρίς τελική ψηφοφορία<...>από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Νοεμβρίου 2006.

Για τους περισσότερους πολίτες η διαγραφή της «Αρχής της Χώρας Προέλευσης» από την παραπάνω Πρόταση Οδηγίας θα είναι ευπρόσδεκτη. Αντ’ αυτής, μια κατά πολύ διαφορετική διατύπωση αναφέρεται στην «Ελευθερία Παροχής Υπηρεσιών». Η διατύπωση αυτή βρίσκεται σε συμφωνία με την Συνθήκη και χωρίς αμφιβολία δείχνει το πνεύμα της Ε.Ε. Στις καταναλωτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού, η Πρόταση Οδηγίας σκοπεύει να άρει κάποια εμπόδια στην ίδρυση επιχειρήσεων για την παροχή υπηρεσιών σε άλλο κράτος-μέλος και αφορά στο ευκολότερο στήσιμο των επιχειρήσεων.

Η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων δεν επηρεάζεται, αφού καλύπτεται από την Οδηγία 2005/36 της Ε.Ε. Σε πολλές χώρες-μέλη, όπου τα επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτό του ξεναγού (tourist guide), είναι νομοθετικά κατοχυρωμένα, θα ισχύουν οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 2005/36*. Παρ’ όλο που είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν επαγγελματία διπλωματούχο ξεναγό να παρέχει τις υπηρεσίες του από ένα κράτος-μέλος σε άλλο, επειδή τα προσόντα και η πρακτική εξάσκηση που αποκτάει έχουν τοπική εξειδίκευση, αν κάποιος ξεναγός το επιθυμεί, θα πρέπει να εφαρμόσει τους κανόνες της αναγνώρισης και ισοτιμίας που ορίζονται από την Οδηγία 2005/36.

Το γεγονός όμως ότι η Πρόταση Οδηγίας για τις υπηρεσίες στην Εσωτερική Αγορά, δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά ούτε και αρνείται τις διατάξεις της Οδηγίας 2005/36, δεν γίνεται πάντα αντιληπτό. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών – FEG, που εκπροσωπεί 40.000 επαγγελματίες ξεναγούς στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αναγνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να κάνει περισσότερα η ίδια και να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο αυτή η Πρόταση Οδηγίας των υπηρεσιών θα σχετίζεται με άλλες Οδηγίες και εθνικές νομοθεσίες και κανόνες. Υπάρχει κίνδυνος το πεδίο της να παρανοηθεί πολύ.

Εν μέρει, η ανησυχία για την τροποποιημένη πλέον «Αρχή της Χώρας Προέλευσης» αναφερόταν στον τρόπο τον οποίο αυτή επηρέαζε το δικαίωμα των χωρών-μελών να νομοθετούν σε διάφορες περιοχές – συμπεριλαμβανομένης και της απασχόλησης. Η Πρόταση Οδηγίας αναγνωρίζει με έμφαση ότι υπάρχουν τομείς, στους οποίους ένα κράτος-μέλος μπορεί να περιορίσει την «ελευθερία παροχής υπηρεσιών». Τα πεδία που αναφέρονται είναι το δημόσιο συμφέρον, η δημόσια ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος – όπως ορίζει και η Συνθήκη. Όροι απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, θα καλύπτονται από αυτούς τους περιορισμούς.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, και που σημειώνεται στην Πρόταση Οδηγίας των υπηρεσιών, είναι ότι τα ευρωπαϊκά πρότυπα (standards) είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN) και των μελών της – εθνικών οργανισμών τυποποίησης, που σκοπό έχουν να διευκολύνουν την συμβατότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών**. Η CEN ασχολείται ενεργά με τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού προτύπου για την εκπαίδευση του ξεναγού στην Ευρώπη. Παρ’ όλο που αυτό δεν ξεκίνησε με πρωτοβουλία της FEG, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ξεναγών ήταν σε θέση να προσφέρει υποστήριξη, συμμετέχοντας στην διαδικασία της τυποποίησης ως παρατηρητής.

Η Πρόταση Οδηγίας για τις υπηρεσίες μπορεί να οδηγήσει σε μια λογική ενδεχόμενη εναρμόνιση κάποιων νόμων για την ίδρυση επιχειρήσεων και παροχή υπηρεσιών σε άλλη κράτη-μέλη. Επίσης καθορίζει τους περιορισμούς και επιβεβαιώνει την εφαρμογή της Οδηγίας 2005/36 για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και την σημασία των ευρωπαϊκών προτύπων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024