Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΑκούει κανείς; Προς Υπουργεία Tουρισμού, Oικονομικών, και Προστασίας του Πολίτη
Άρθρα

Ακούει κανείς; Προς Υπουργεία Tουρισμού, Oικονομικών, και Προστασίας του Πολίτη

Το πρόβλημα των παρανόμων ξεναγών που φοροδιαφεύγουν εδώ και χρόνια ανατπύσεται στο άρθρο και οι φόβοι ότι μέσα σε αυτή τη παρανομία μπορούν να διεισδύσουν ακόμα και τρομοκράτες παριστάνοντας τους τουρίστες.

Έκτακτα μέτρα λένε θα λαμβάνονται για πιθανούς στόχους στην Αθήνα, όπως και η Ακρόπολη καθώς και μουσεία. Μια παράμετρος που εδώ και χρόνια διαφεύγει της προσοχής των υπευθύνων του Υπουργείου Τουρισμού και είναι κάτι που το επισημάναμε και το επισημαίνουμε συνεχώς εδώ και δώδεκα χρόνια και το υπουργείο κωφεύει: Το θέμα των παράνομων ξεναγών που λυμαίνονται τον τουρισμό και όλοι οι εμπλεκόμενοι αδιαφορούν και μας λοιδορούν.

Διαβάστε επίσηςΚαταγγελία: Σε μια χώρα που οι παράνομοι έχουν πιο πολλά δικαιώματα

Εντάξει, το καταλάβαμε, δεν ενδιαφέρεται το κράτος για το ότι όλοι αυτοί κάνουν αντιποίηση επαγγέλματος. Δεν ενδιαφέρεται το Υπουργείο Τουρισμού για την στρεβλή εικόνα της χώρας όπως παρουσιάζεται από άσχετους που κοροϊδεύουν και εξαπατούν τους τουρίστες. Δεν απασχολεί το κράτος ότι όλοι αυτοί εισφοροδιαφεύγουν, ότι όλοι αυτοί φοροδιαφεύγουν. Δεν τους ενδιαφέρει ότι δυσφημούν τη χώρα. Δεν ενδιαφέρει το υπουργείο ότι ένας κλάδος που είναι υποτίθεται υπό την προστασία του έχει αφεθεί απροστάτευτος. Σκέφτεται όμως κάποιος τι θα γίνει, αν σε αυτά τα γκρουπ που οι κάθε λογής παράνομοι ξεναγοί φτιάχνουν ψαρεύοντας τουρίστες μέσα από σάιτ παρεισφρήσει κάποιος άγνωστος ζωσμένος με εκρηκτικά, η έχοντας ένα μαχαίρι επιτεθεί στον κόσμο;

Ο επαγγελματίας ξεναγός, γνωρίζει τους πελάτες του, δεν αφήνει κανέναν άσχετο καν να παρακολουθεί την ξενάγηση. Ο επαγγελματίας ξεναγός έχει εκπαιδευτεί να χειρίζεται και άτομα και καταστάσεις. Ξέρει να διακρίνει προβληματική συμπεριφορά, να διακρίνει παραβατική συμπεριφορά. Ο άσχετος που κοιτάει να πει δυο παραμύθια στον τουρίστα και να τον ξεγελάσει ότι τον ξεναγεί, δεν γνωρίζει καν ποιοι μαζεύονται στις ομάδες του. Και ούτε ενδιαφέρεται, κοιτάει μόνο να ζητιανεψει στο τέλος λεφτά. Δεν έχουν στοιχειώδεις γνώσεις ακόμα και το πώς να χειριστούν έναν δύσκολο άνθρωπο, ένα παιδί. Καθημερινά γίνομαι θεατής ομάδων με παράνομους ξεναγούς σε όλη την πόλη. Με τα πόδια, με ποδήλατα με τρίκυκλα ( χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας) δεκάδες κυριολεκτικά γκρουπ σε καθημερινή βάση, όλοι να δίνουν εσφαλμένες πληροφορίες , με ο,τι του κατεβαίνει στο κεφάλι του καθενός, (από το ότι οι αρχαίοι Έλληνες πλενόντουσαν με τα ούρα τους, μέχρι ότι οι καρυάτιδες ήταν σκλάβες, ότι οι κόρες της Ακρόπολης είναι αιγυπτιακές, ότι η τουρκοκρατία πρόσφερε ανάπτυξη στους Έλληνες και ότι ο Έλγιν “έσωσε” όχι τα γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά τα ” Ελγίνεια”).

Ωραία, το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για την καθημερινή τεράστια δυσφήμιση που γίνεται στη χώρα. Ωραία, το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενδιαφέρεται για τα εκατομμύρια που χάνει από την αδήλωτη αυτή και μαύρη παράνομη δραστηριότητα. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ενδιαφερθεί επιτέλους, ή θα αφήσει την παρανομία να εξελίσσεται μέχρι κάποιος τρομοκράτης, κάποιος τρελός, να μπει σε ένα από αυτά τα γκρουπ και να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο; Κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια και όλοι αδιαφορούν. Όταν συμβεί το κακό, θα είναι αργά, και η ζημιά που ήδη συντελείται στον τουρισμό με την άνθιση της παρανομίας θα γίνει κρατήρας που θα μας ρουφήξει όλους.

Πρόεδρος - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Ο κ. Κρίτων Πιπέρας είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ).

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024