Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΚώδικα Δεοντολογίας συντάσσουν διεθνείς φορείς για την προστασία των παιδιών από το σεξουαλικό τουρισμό

Κώδικα Δεοντολογίας συντάσσουν διεθνείς φορείς για την προστασία των παιδιών από το σεξουαλικό τουρισμό

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO) και το διεθνή συνασπισμό για τον Τερματισμό της Παιδικής Πορνείας, Παιδικής Πορνογραφίας και Εμπορίας παιδιών για Σεξουαλικούς Σκοπούς (ECPAT) συντάχθηκε η UNICEF στην παρουσίαση […]

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO) και το διεθνή συνασπισμό για τον Τερματισμό της Παιδικής Πορνείας<...>, Παιδικής Πορνογραφίας και Εμπορίας παιδιών για Σεξουαλικούς Σκοπούς (ECPAT) συντάχθηκε η UNICEF στην παρουσίαση ενός “Κώδικα Δεοντολογίας” για τη Βόρειο-Αμερικανική τουριστική βιομηχανία. Ο κώδικας είναι σχεδιασμένος να προστατεύει τα παιδιά από την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ECPAT, περίπου το 25% των τουριστών του σεξ έξω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι Αμερικανοί. Το 1995, το περιοδικό Business Week ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες φιλοξενούν τουλάχιστον 25 εταιρίες σεξουαλικού τουρισμού.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι, σε συνέντευξη τύπου στη Νέα Υόρκη δήλωσε πως “Η Τουριστική Βιομηχανία είναι κρίσιμης σημασίας στη μάχη ενάντια στην εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια ενώ μέλη από την ίδια μας την κοινωνία κακοποιούν παιδιά με τον πιο ακατονόμαστο τρόπο. Αυτοί είναι εγκληματίες του χείριστου είδους. Δεν επιδεικνύουν μόνο μια ανάλγητη περιφρόνηση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το κάνουν με απόλυτη ατιμωρησία.”

Υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια τα παιδιά (κυρίως κορίτσια, αλλά και σημαντικός αριθμός αγοριών) που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης κάθε χρόνο από την πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορική σεξουαλική βιομηχανία και ειδικότερα πορνεία και πορνογραφία. Για παράδειγμα, το ένα τρίτο των εμπλεκομένων στην πορνεία στη Καμπότζη είναι παιδιά. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Μεξικό αναφέρουν πως πάνω από 16.000 παιδιά εμπλέκονται στην πορνεία με τον υψηλότερο αριθμό να εμφανίζεται σε τουριστικούς προορισμούς.

Για την καταπολέμηση του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος, θεσπίσθηκαν νόμοι σε πολλές χώρες που καθιστούν παράνομα τα ταξίδια στο εξωτερικό με σκοπό τις σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ιδιοκτήτες ταξιδιωτικού γραφείου στη Νέα Υόρκη παραπέμφθηκαν με την κατηγορία πως διοργάνωναν “διακοπές” σε περιοχές όπου νεαρά κορίτσια ήταν διαθέσιμα για σεξ. Είναι η πρώτη φορά που ασκείται ποινική δίωξη σε εταιρία σεξουαλικού τουρισμού με έδρα τις ΗΠΑ.

“Είναι ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τα παιδιά από την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση, ο κώδικας είναι ένα ιδανικό παράδειγμα για το πώς η τουριστική βιομηχανία μπορεί να συμβάλει από τη μεριά της ώστε να χτίσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον για τα παιδιά”, δήλωσε η Κάρολ Σμολένσκι, διευθύντρια της ECPAT στις ΗΠΑ. Περισσότεροι από πενήντα τουριστικοί πράκτορες και οι επαγγελματικοί τους συνεργάτες, ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία εφαρμόζουν ήδη τον κώδικα δεοντολογίας, απευθυνόμενοι σε σχεδόν 30.000.000 τουρίστες, παρέχοντας πληροφόρηση για την εμπορική σεξουαλική εκμετάλλευση μέσω ταξιδιωτικών δελτίων, φυλλαδίων σε ξενοδοχεία, αποκομμάτων εισιτηρίων, ιστοσελίδων και καταλόγων.

Υπογράφοντας τον κώδικα, η ξενοδοχειακή και ταξιδιωτική βιομηχανία αυτοδεσμεύονται:

  • Να καθιερώσουν επιχειρηματική ηθική πολιτική κατά της εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών.
  • Να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους στη χώρα όπου γίνεται σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.
  • Να εισαγάγουν ρήτρες σε συμβόλαια με προμηθευτές, αποκηρύσσοντας από κοινού τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.
  • Να παρέχουν πληροφόρηση για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών στους ταξιδιώτες.
  • Να παρέχουν πληροφόρηση σε τοπικά “πρόσωπα κλειδιά” σε προορισμούς.
  • Να υποβάλλουν αναφορά κάθε χρόνο.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024