Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣτις 23 Οκτωβρίου το Διεθνές Εργαστήριο του ENAT

Στις 23 Οκτωβρίου το Διεθνές Εργαστήριο του ENAT

Στις 27 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Είναι η ημέρα των αριθμών και των στατιστικών του παγκόσμιου τουρισμού. Μεταξύ του αριθμού των ταξιδιωτώνυπάρχουν όμως και άνθρωποι με αναπηρία. Η […]

Στις 27 Σεπτεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Είναι η ημέρα των αριθμών και των στατιστικών του παγκόσμιου τουρισμού. Μεταξύ του αριθμού των ταξιδιωτών<...>υπάρχουν όμως και άνθρωποι με αναπηρία. Η πρόσβαση στον τουρισμό για τους ανθρώπους αυτούς επιτυγχάνεται καθιστώντας τους τουριστικούς χώρους και τις υπηρεσίες προσπελάσιμες με την εφαρμογή των αρχών του Σχεδιασμού για Όλους. Στόχος αυτού του μοντέλου είναι η διασφάλιση της ισότιμης χρήσης και απόλαυσης των αγαθών και υπηρεσιών από όλους.

Το ελληνικό Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης υποστηρίζει την πλήρη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία χωρίς περιορισμούς, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, το μακρύ δρόμο που πρέπει ακόμα να διανυθεί για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το Υπουργείο συμμετέχει στη διοργάνωση του Διεθνούς Εργαστηρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τον Προσπελάσιμο Τουρισμό (European Network for Accessible Tourism – ENAT), το οποίο θα γίνει στις 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Το Δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε πρόσφατα για να προωθήσει τον Προσπελάσιμο Τουρισμό σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του Προσπελάσιμου Τουρισμού για τους καταναλωτές, τους προμηθευτές και το κοινωνικό σύνολο γενικότερα και η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Δικτύου για να γίνουν οι ελληνικοί και άλλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί «Προσπελάσιμοι για Όλους».

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι με αναπηρία, δηλαδή το 9,3% του πληθυσμού, ζουν στην Ελλάδα. Όταν έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, οι άνθρωποι αυτοί ταξιδεύουν με τις οικογένειες ή τους φίλους τους. Εάν στο συνολικό αριθμό των ανθρώπων με αναπηρία στην Ευρώπη (περίπου 50 εκατομμύρια) προσθέσουμε και τις εκατοντάδες των εκατομμυρίων των ηλικιωμένων ανθρώπων, που μπορεί να έχουν προβλήματα υγείας και κινητικότητας σχετιζόμενα με την ηλικία τους (σύμφωνα με τα ΗΕ, το 2050, το 21% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών), τότε έχουμε μπροστά μας μία τεράστια αγοραστική δύναμη.

Όπως αναφέρουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Επιτροπής, το 2005, είχαμε 444 εκατομμύρια τουρίστες διεθνώς, αριθμός που αντιστοιχεί στο 55% περίπου των συνολικών αφίξεων στον κόσμο, αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

ENAT, ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσπελάσιμο Τουρισμό

Το ENAT, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσπελάσιμο Τουρισμό δημιουργήθηκε με σκοπό να κάνει τον τουρισμό στην Ευρώπη προσπελάσιμο σε όλους. Η εναρκτήρια Γενική του Συνεδρίαση έγινε στις Βρυξέλλες, στις 11 Μαΐου 2006. Το ENAT είναι ένα δίκτυο τουριστικών εταιριών και οργανώσεων που προάγουν τον τουρισμό για όλους τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Το ENAT δημιουργήθηκε από εννέα ιδρυτικά μέλη από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία. Στα ιδρυτικά αυτά μέλη συγκαταλέγεται και το ελληνικό Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ενώ συντονιστής του ENAT είναι η Εταιρία Πληροφορικής και Επικοινωνιών EWORX Α.Ε., που εδρεύει στην Αθήνα.

Στόχος του δικτύου είναι να αποτελέσει το σύνδεσμο μεταξύ εταιριών του τουριστικού τομέα που λειτουργούν στην Ευρώπη και ειδικών συμβούλων, πολιτικών, ερευνητών, ιδρυμάτων που ασχολούνται με τον τουρισμό, καταναλωτικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Όλοι αυτοί μοιράζονται τον ίδιο στόχο: να δημιουργήσουν προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι προσπελάσιμα σε όλους τους τουρίστες.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024