Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΥπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ Αθήνας-Μόσχας
Δήμος Αθηναίων

Υπογραφή Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ Αθήνας-Μόσχας

«Πρόγραμμα Συνεργασίας» για τα έτη 2008-2010 υπέγραψαν χτες ο Δήμαρχος της Μόσχας, κ. Yuri M. Luzhkov και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Το Πρόγραμμα προβλέπει τη συνεργασία σε πέντε κυρίως τομείς: περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, μέσα μαζικής ενημέρωσης…

«Πρόγραμμα Συνεργασίας» για τα έτη 2008-2010 υπέγραψαν χτες ο Δήμαρχος της Μόσχας, κ. Yuri M. Luzhkov και ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Το Πρόγραμμα<...>προβλέπει τη συνεργασία σε πέντε κυρίως τομείς: περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός, μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι δύο πόλεις είχαν υπογράψει Πρωτόκολλο Φιλίας και Συνεργασίας το 1995, Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας το 2001, ενώ ήδη από το 2005 έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μεταξύ τους συνεργασίας.

Με το νέο Πρόγραμμα Συνεργασίας που υπεγράφη χτες, οι δύο πλευρές στόχο έχουν την ενίσχυση και την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο πόλεων, καθώς και τη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αμέσως μετά την υπογραφή, ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Η Αθήνα και η Μόσχα είναι δύο πόλεις με μεγάλη ιστορία και παραδοσιακά είχαν στενές σχέσεις φιλίας. Από σήμερα έτυχε, στον κ. Luzhkov και σε μένα, αυτή η φιλία να γίνει ακόμα πιο δυνατή. Σε ό, τι αφορά στο επίπεδο συνεργασίας των δύο πόλεων, σήμερα ανοίγει μια καινούρια σελίδα με το πρόγραμμα συνεργασίας σε πέντε τομείς που υπογράψαμε.

Προσκάλεσα τον κ. Luzhkov να επισκεφτεί επίσημα την Αθήνα όποτε επιθυμεί και συναποφασίσαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του να οργανώσουμε μια πρώτη συνάντηση συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως Έλληνας θεωρώ ότι είμαι ευτυχής και στηρίζω και σαν Δήμαρχος και σαν πολίτης την πολιτική που ακολούθησαν ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής. Αναφέρομαι στο πρωτόκολλο ενεργειακής συμφωνίας που υπέγραψαν πριν λίγες ημέρες. Αυτό είναι καλό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, σε μια εποχή μάλιστα που για πολύ συγκεκριμένους λόγους, κάποιοι έχουν εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη με αποτέλεσμα το οικονομικό οικοδόμημα της Ευρώπης να τρίζει.

Κατά την προσωπική μου άποψη μια είναι η απάντηση: Όσο το δυνατόν στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, μια χώρα με αμέτρητες πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας, μια χώρα με μεγάλη ιστορία. Θα ήταν πολύ χρήσιμο το συντομότερο δυνατό να ενταχθεί στην μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Εξάλλου, εκεί ανήκει».

Ακόμη, ο κ. Κακλαμάνης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα του κ. Luzhkov, προθυμοποιήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου οι δήμαρχοι όλων των πρωτευουσών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απευθυνθούν στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ζητήσουν την απλούστευση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Περιβάλλον

  • Οργάνωση από κοινού επιμορφωτικών σεμιναρίων ή ημερίδων και ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα θέματα των οικιακών απορριμμάτων, της ανακύκλωσης και εν γένει του αστικού περιβάλλοντος.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω των δικτύων πόλεων, όπου είναι ήδη μέλη.


Πολιτισμός
  • Πρωτοβουλίες που αφορούν στην αναγνώριση, διατήρηση και ενίσχυση των πολιτιστικών και περιουσιακών πόρων τους και προώθηση μέτρων που αποσκοπούν στη διατήρηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
  • Διοργάνωση από κοινού πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, προκειμένου να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των δύο πόλεων στον τομέα του Πολιτισμού.


Αθλητισμός

Κατά τη συνεργασία των δύο πλευρών θα προωθηθεί η διοργάνωση αθλητικών αγώνων νέων με πρωτοβουλία των αρμοδίων για τον αθλητισμό υπηρεσιών των Δήμων.

Τουρισμός

  • Εκπόνηση Κοινού Σχεδίου Τουριστικής Δράσης, με σκοπό την ενίσχυση του αμφίδρομου τουριστικού ρεύματος.
  • Προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας για την υποστήριξη της διαδοχικής διοργάνωσης και ανταλλαγής διεθνών συνεδρίων.

Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας

Κατά τη διετία 2008-2010 ο δήμος της Αθήνας θα συνδράμει την Κυβέρνηση της Μόσχας για τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την πόλη της Μόσχας μέσω της ρωσικής εκπομπής του Διεθνούς Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πόλεως των Αθηνών.

Ανταλλαγή αντιπροσωπειών

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Συνεργασίας και στο πλαίσιο της από κοινού προώθησης και υποστήριξης των πρωτοβουλιών και των δράσεων που αναλαμβάνουν, Αθήνα και Μόσχα θα ανταλλάσουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αντιπροσωπείες και ομάδες εμπειρογνωμόνων σε ορισμένους τομείς δημοτικών υπηρεσιών και διαχείριση.

Οι αμοιβαίες επισκέψεις αντιπροσωπειών και εμπειρογνωμόνων έχουν σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας στην περιβαλλοντική πολιτική και τις πολιτιστικές δράσεις που εφαρμόζονται από κάθε δήμο, καθώς και την προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίες στους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας και του συνεδριακού τουρισμού.

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει ως στόχο τη δημιουργία άμεσων επαφών μεταξύ των αντίστοιχων υποδομών και οργανισμών και την περαιτέρω αυτόνομη ανάπτυξη αυτών των επαφών σε αμοιβαία επωφελή βάση σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ενδεχόμενων εταίρων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024