Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑδυναμία απορρόφησης του κόστους από ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ δηλώνουν οι ξενοδόχοι
Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας

Αδυναμία απορρόφησης του κόστους από ενδεχόμενη αύξηση ΦΠΑ δηλώνουν οι ξενοδόχοι

Ανοικτή επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Τουρισμού και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, στην οποία τονίζουν ότι μια πιθανή αύξηση του ΦΠΑ είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τους επιχειρηματίες και υπενθυμίζουν τα αποτελέσματα που είχε η αύξηση από το 13% στο 23% στην εστίαση.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τις περιρρέουσες φήμες περί αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή, που αφορά σε κάθε είδους ξενοδοχειακά καταλύματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εξοχικές κατοικίες, κ.λπ., το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας συνεδρίασε εκτάκτως χθες 1 Δεκεμβρίου 2014 και απευθύνει ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τους αρμόδιους υπουργούς (Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη και Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνο Στρέκα) με κοινοποίηση στυον πρόεδρο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ιωάννη Ρέτσο.

“Τις τελευταίες δύο μέρες ακούμε κατάπληκτοι ότι, εκτός των άλλων νέων μέτρων, προτίθεστε να αυξήσετε το ΦΠΑ στην διαμονή από το 6,5% στο 13%. Παρακολουθούμε το θέμα αυτό με μεγάλη αγωνία, κυριολεκτικά αναστατωμένοι, αναλογιζόμενοι πως είναι δυνατόν, επάνω που μπήκαν τα τουριστικά ζητήματα σε μία σειρά και άρχισε να αποδίδει πραγματικά ο τουρισμός αυτά που πρέπει και μπορεί να αποδώσει, εσείς προτίθεστε να περιπλέξετε και πάλι τα πράγματα, να αναστατώσετε το σημαντικότερο θετικό κομμάτι της οικονομίας και να καταφέρετε τελικά καταστροφικά αποτελέσματα”, αναφέρει στην επιστολή της η Ένωση.

“Είναι πραγματικό γεγονός ότι με το ΦΠΑ στο 6,5% δημιουργήθηκαν ανταγωνιστικά πακέτα με συνέπεια τη μεγάλη αύξηση στον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και την αναθέρμανση του εσωτερικού τουρισμού.

Είναι σε όλους γνωστά τα σημαντικά νούμερα που πέτυχε ο ελληνικός τουρισμός στις αφίξεις και στα έσοδα, είναι σε όλους γνωστή η αλματώδης και συνάμα θεαματική αλλαγή της θέσης της Ελλάδος στην παγκόσμια κατάταξη των τουριστικών προορισμών, είναι σε όλους γνωστή η μοναδική αύξηση θέσεων εργασίας και παράλληλα η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών φορέων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η σταθερότητα πλέον στον τουρισμό, η βεβαιότητα για περαιτέρω αύξηση των μεγεθών και οικονομικών δεικτών και η προσδοκία για ακόμα καλύτερες μέρες. Στην υποτιθέμενη περίπτωση που διπλασιασθεί ή έστω αυξηθεί το ΦΠΑ, πρέπει να σκεφθούμε καλά και να αναλογιστούμε ότι:

  • Έχουμε ήδη δώσει τιμές και υπογράψει συμφωνίες και συμβάσεις για το 2015, κατά βάση χωρίς αύξηση σε σχέση με τις φετινές, διατηρώντας έτσι τα πακέτα για Ελλάδα άκρως ανταγωνιστικά. Σε περίπτωση αλλαγής των δεδομένων θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε, με αμφίβολα αποτελέσματα και σίγουρα με πολλές ακυρώσεις.
  • Πιθανόν να σκεφτούν κάποιοι ότι θα πρέπει να απορροφήσουν οι επιχειρηματίες αυτήν την αύξηση. Σας απαντάμε ότι αυτό είναι αδύνατον και σας θυμίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε η αύξηση από το 13% στο 23% στην εστίαση.
  • Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να φύγουν πακέτα από τη χώρα μας, με νέο προορισμό άλλες ανταγωνιστικές μας χώρες, όπως η Τουρκία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, κ.λπ. Μεγάλη ζημιά για εμάς και αντίστοιχα μεγάλο όφελος για τον ανταγωνισμό.

Επανερχόμαστε λοιπόν :

  • Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει ξαφνικό και επιπλέον κόστος, το οποίο δεν μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος λόγω της ύφεσης και των πολλών ζημιών των τελευταίων ετών. Επίσης, σημαίνει μείωση αφίξεων και διανυκτερεύσεων, άρα μείωση κύκλου εργασιών – εσόδων, άρα μείωση του αποδιδόμενου ΦΠΑ, άρα μείωση θέσεων εργασίας, άρα μείωση αποδιδόμενων ασφαλιστικών εισφορών, άρα συρρίκνωση του ποσοστού συμμετοχής στο ΑΕΠ.
  • Ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα έχει ακόμη αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως εστίαση, μεταφορές, κ.λπ.

Οι εμπλεκόμενοι άμεσα και έμμεσα στον τουρισμό πίστεψαν γιατί γνώριζαν τις δυνατότητες του τουρισμού, πείστηκαν και πίστεψαν στην συντονισμένη προσπάθεια των εμπλεκόμενων φορέων με το κράτος και έτσι κατάφεραν να αποφέρουν τα γνωστά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα που είχατε ως όπλα στην φαρέτρα σας, τα μοναδικά αποτελέσματα που σας έδιναν την δύναμη να διαπραγματευτείτε γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας”.

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας θεωρεί ότι οι άνθρωποι του τουρισμού αισθάνονται προδομένοι “γιατί καλούνται, πάλι αυτοί, να ξανασηκώσουν το βάρος των αποφάσεων σας. Φοβούνται ότι τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά οδυνηρά και αισθάνονται προδομένοι γιατί πάλι θα είναι μόνοι τους σε έναν άνισο αγώνα. Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις δικές σας εξαγγελίες για σταθεροποίηση επιτέλους της οικονομίας, για αύξηση των οικονομικών δεικτών, για σταθερά και σίγουρα βήματα προς το μέλλον, αλλά και την βεβαιότητα σας ότι η χώρα μας αποτελεί πλέον σημαντικό τουριστικό προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη, σας καλούμε:

  • Να διαψεύσετε άμεσα τα όποια σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ στην διαμονή,
  • Να μην λάβετε κανένα πρόσθετο μέτρο επιβαρύνοντας οικονομικά τα πάσης φύσεως καταλύματα,
  • Να μην γυρίσετε τον κλάδο στις μαύρες εποχές που ζήσαμε μέχρι πριν δύο χρόνια,
  • Να πείσετε με πρακτικά επιχειρήματα, όποιον καλοπροαίρετο πρέπει να πεισθεί, ότι ο τουρισμός βαδίζει σε καλό δρόμο και αποδίδει ήδη το “maximum” των δυνατοτήτων του στα δημόσια ταμεία”.

Και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων θεωρεί απαράδεκτη και επικίνδυνη την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ διαμονής από 6,5% σε 13%.

“Η συγκεκριμένη αύξηση θα δημιουργήσει μια σειρά αρνητικών παρενεργειών στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στην απασχόληση”, υποστηρίζουν. “Αυτήν τη στιγμή διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, όταν ο κλάδος ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα κατά την διάρκεια της κρίσης, ως όφειλε, πυροβολείται στα πόδια.

Η ενδεχόμενη αύξηση των εσόδων κατά 300 εκ. ευρώ μετά το διπλασιασμό του ΦΠΑ σημαίνει απώλεια εσόδων περίπου 3,8 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ και απώλεια 30-40.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα η νέα αφαίμαξη στις επιχειρήσεις θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων ενώ σε αυτές που κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας.

Ελπίζουμε ότι, τόσο η κυβέρνηση  και ιδιαίτερα οι βουλευτές του νομού μας και όλων των τουριστικών περιοχών να μην επιτρέψουν μια τέτοια καταστροφική πολιτική ενάντια στην κοινωνία και την ανάπτυξη της χώρας.

Επίσης όμως σαν Ένωση προσδοκούμε στο να σταματήσει η διαφοροποίηση του ΦΠΑ ανάλογα με τον προορισμό στην Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο ότι ένα ξενοδοχείο στα νησιά του Αιγαίου, όπως την Ρόδο, Κω, και Μύκονο πληρώνει σχεδόν 26.0% χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ από τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα. Η διαφοροποίηση αυτή έχει οδηγήσει σε αθέμητο ανταγωνισμό και επίσης δρα ανασταλτικά για τουριστικές επενδύσεις στην Κρήτη”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024