Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈνωση Ξενοδόχων Αττικής: Ο τουρισμός πέφτει και η πολιτεία αδυνατεί να τον στηρίξει

Ένωση Ξενοδόχων Αττικής: Ο τουρισμός πέφτει και η πολιτεία αδυνατεί να τον στηρίξει

Τα θέματα που αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, ΕΞΑ, με θέμα την πορεία της Ξενοδοχίας και του τουρισμού, ενόψει των Αγώνων του 2004, ήταν η […]

Τα θέματα που αναφέρθηκαν στην συνέντευξη τύπου που έδωσε η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, ΕΞΑ, με θέμα την πορεία της Ξενοδοχίας<...> και του τουρισμού, ενόψει των Αγώνων του 2004, ήταν η ξενοδοχειακή υποδομή της Αττικής, ο εκσυγχρονισμός των ξενοδοχείων, η αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών, η πτώση της τουριστικής κίνησης της Αττικής, η αδυναμία της πολιτείας και των φορέων της να στηρίξουν αποτελεσματικά την τουριστική βιομηχανία καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει αναστροφή της κακής πορείας του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, αναφορές έγιναν στην πτώση των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων της Αττικής, η οποία φθάνει για το οκτάμηνο το 12,5%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΞΑ, η απώλεια εσόδων των ξενοδοχείων της Αττικής, εξαιτίας αυτής της πτώσης υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ. Οι προσδοκίες για αυξημένη κίνηση κατά την προολυμπιακή περίοδο διαψεύστηκαν. Οι πληρότητες της Αττικής, προολυμπιακά, υπολείπονται των αντιστοίχων του Σίδνευ κατά 15-20%. Αντιθέτως, οι ξενοδόχοι της Αττικής επενδύουν σημαντικά ποσά στην βελτίωση και αναβάθμιση των ξενοδοχείων τους. Τον Αύγουστο του 2004, η Αττική θα διαθέτει το πλέον αναβαθμισμένο ξενοδοχειακό προϊόν της Ευρώπης. Έχει υπολογισθεί ότι για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων θα δαπανηθούν περισσότερα από 900.000.000 ευρώ. Παράλληλα, περισσότερα από 400.000.000 ευρώ θα δαπανηθούν για τα νέα ξενοδοχεία που τώρα κατασκευάζονται. Το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αττικής θα αυξηθεί κατά 9,5% με την προσθήκη 5.000 νέων κλινών. Επίσης, επισημάνθηκε ότι στα παραπάνω ποσά ελάχιστη ήταν η συμβολή κρατικών ή κοινοτικών πόρων.

Τα αίτια αυτής της πτώσης εντοπίσθηκαν από την ΕΞΑ και είναι τα ακόλουθα:

  • Στην παντελή έλλειψη προβολής και στήριξης του προϊόντος της Αττικής. Τα νέα έργα και υποδομές δεν έχουν προβληθεί καθόλου στο εξωτερικό.
  • Στην απουσία τουριστικής στρατηγικής τόσο εκ μέρους του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και εκ μέρους του ΕΟΤ. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι η Αθήνα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που στερείται γραφείου Τουριστικών πληροφοριών, ενώ δεν τυπώνεται ούτε το στοιχειώδες πληροφοριακό υλικό.
  • Στην αδυναμία και αδράνεια που οδήγησε στην παράλειψη σύνδεσης και προβολής του τουριστικού προϊόντος μέσα από μέσα από το γεγονός της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
  • Στην υποβάθμιση της “τουριστικής όψης” της Αθήνας εξαιτίας της πλημμελούς, ελλείψει προσωπικού και οργάνωσης, αστυνόμευσης του κέντρου της πόλης, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη δυσφημιστικών περιθωριακών δραστηριοτήτων που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές πόλεις.

Για την αναστροφή της κακής πορείας του Ελληνικού Τουρισμού από την ΕΞΑ προτείνονται:

  • Η εξασφάλιση σοβαρών κονδυλίων για την διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής και της χώρας γενικά. Επισημάνθηκε ότι πρόσφατα προκηρύχθηκε από τον ΕΟΤ, για το 2004, προγράμματος προβολής για όλη την χώρα, με ποσό ύψους 9 εκατ. Ευρώ, το οποίο είναι για τις σημερινές ανάγκες της χώρας ανεπαρκέστατο και προμηνύει την περαιτέρω υποβάθμιση και απαξίωση της Ελλάδος ως τουριστικού προορισμού.
  • Η δημιουργία οργάνου χειρισμού κρίσεων και τουριστικών προβλημάτων πρέπει επιτέλους να θεσμοθετηθεί.

Στην συνέχεια αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της ΕΞΑ και στις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στους εκπροσώπους των ξενοδόχων από την πολιτεία, κατά την υπογραφή της Ολυμπιακής Σύμβασης, ως αντιστάθμισμα για την μαζική προσχώρηση των ξενοδόχων στην συμφωνία. Οι υποσχέσεις αφορούσαν στην συστηματική προβολή της Αττικής και την ενίσχυση του εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων. Από αυτά τίποτε δεν υλοποιήθηκε και κατά συνέπεια τίθεται πλέον θέμα εκ μέρους της ΕΞΑ, όσον αφορά τα υπεσχημένα ανταποδοτικά οφέλη.

Στην συνέντευξη τύπου προσκλήθηκαν και παρέστησαν οι πρόεδροι της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος καθώς και ο πρόεδρος του Athens CVB κ. Γιάννης Ευαγγέλου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην πτώση της πληρότητας των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, η οποία για το πρώτο οκτάμηνο του 2003 ανέρχεται στο 10% περίπου συγκριτικά με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2002. Επίσης, αναφέρθηκε στην ελλιπέστατη εθνική προβολή της χώρας, αλλά και στην μηδαμινή τοπική προβολή της Θεσσαλονίκης μέσω των προγραμμάτων προβολής της ΝΕΤΠ που χρηματοδοτεί ο ΕΟΤ. Στην συνέχεια καυτηρίασε την επί σειρά ετών εξαγγελθείσα και μη πραγματοποιηθείσα ίδρυση των γραφείων του ΕΟΤ εξωτερικού στο Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη και Κύπρο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024