Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΕΟΤ: Ειδικό σήμα πιστοποίησης εδεσμάτων ελληνικής κουζίνας

ΕΟΤ: Ειδικό σήμα πιστοποίησης εδεσμάτων ελληνικής κουζίνας

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ‘Αστέρα Βουλιαγμένης’, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε το συνδυασμένο πρόγραμμα για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και την ενσωμάτωση της ως τουριστικού πόρου, […]

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον 'Αστέρα Βουλιαγμένης', ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε το συνδυασμένο πρόγραμμα<...> για την προώθηση της ελληνικής κουζίνας και την ενσωμάτωση της ως τουριστικού πόρου, σε μια πρωτοβουλία που χρησιμοποιεί και συνθέτει τις δραστηριότητες διαφορετικών φορέων, όπως του ΥΠΑΝ, του ΕΟΤ, του ΕΦΕΤ, και της ΣΤΕ.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης θα χορηγείται από τον ΕΟΤ ειδικό σήμα που θα πιστοποιεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση προσφέρει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων ελληνικής κουζίνας, σε συνδυασμό με αντίστοιχα ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών. Οι επιχειρήσεις για την απόκτηση του Ειδικού Σήματος Ποιότητας θα ενισχύονται, μιας και το πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα' (ΕΠΑΝ) Μέτρο 5.2 Δράση 5.2.2 'Παρεμβάσεις Υποστήριξης Επιχειρήσεων Τουριστικού Τομέα για Αξιοποίηση του Πολιτιστικού Αποθέματος' και συγχρηματοδοτείται κατά 28% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), κατά 12% από το Ελληνικό Δημόσιο και κατά 60% από ιδιωτικούς πόρους.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν είναι:

  • Παροχής υπηρεσιών εστίασης
  • Ξενοδοχεία και κάμπινγκ στα οποία λειτουργούν εστιατόρια
  • Επιχειρήσεις ειδικής τουριστικής υποδομής στις οποίες λειτουργούν εστιατόρια, και
  • Επιχειρήσεις ακτοπλοϊκών εταιριών ή κρουαζιεροπλοίων στις οποίες λειτουργούν εστιατόρια

Ο μέγιστος προϋπολογισμός πρότασης προς ενίσχυση ανέρχεται σε 5 εκατ. δρχ. για κάθε επιχείρηση. Η χρηματοδοτική ενίσχυση (δημόσια επιχορήγηση) μιας εγκεκριμένης πρότασης ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί του προϋπολογισμού αυτής, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται με ιδιωτική συμμετοχή των επενδυτών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν απαραιτήτως:

  • Συνθήκες άψογης καθαριότητας των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στους χώρους παρασκευής, αποθήκευσης, και διάθεσης τροφίμων και στους χώρους υγιεινής.
  • Τήρηση των ισχυουσών διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων, που διαπιστώνεται με σχετική βεβαίωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, (ΕΦΕΤ) που αφορά στη εφαρμογή και τήρηση του σχετικού 'οδηγού υγιεινής' του κλάδου των επιχειρήσεων εστίασης, (HACCP), σύμφωνα με κατηγορίες που αναφέρονται στον 'οδηγό υγιεινής', στην ανάρτηση στο χώρο προετοιμασίας γευμάτων ειδικής αφίσας με τους κρίσιμους κανόνες υγιεινής, στην εκπαίδευση του επιχειρηματία ή του υπεύθυνου της επιχείρησης σε θέματα ασφάλειας, και στην παροχή εκπαίδευσης επιπέδου 1 σε όλους τους εργαζόμενους στους χώρους τροφίμων.
  • Μη χρησιμοποίηση πλαστικών τραπεζομάντηλων ή πλαστικών πιάτων ή ευτελών πλαστικών καθσμάτων.
  • Χρησιμοποίηση αποκλειστικά καλής ποιότητας ελαιολάδου για τα μαγειρευτά και παρθένου ελαιολάδου για τις σαλάτες.
  • Προσφορά φέτας ελληνικής ή τοπικού τυριού καλής ποιότητας.
  • Προσφορά φρέσκιας 'ελληνικής πατάτας τηγανητής'.
  • Προσφορά ελληνικού καφέ που θα παρασκευάζεται στην φωτιά.
  • Το κουβέρ να περιλαμβάνει υποχρεωτικά: ελιές, πάστα ελιάς, τοπικό ορεκτικό.
  • Η 'ελληνική σαλάτα' να παρουσιάζεται με την περιγραφή: 'τομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πιπεριά, ελιές, ρίγανη, τυρί φέτα, και ελαιόλαδο', να σερβίρεται φρεσκοκομμένη και με αρίστης ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο και να μπορεί να εμπλουτίζεται με χορταρικά εποχής.

Τέλος, θα πρέπει να πληρούν κάποια βαθμολογούμενα κριτήρια, που σχετίζονται με:

  • τη βιτρίνα, τη διακόσμηση και την επίπλωση
  • σύντομη περιγραφή για τα παραδοσιακά εδέσματα που να αναφέρει προέλευση, βασικά υλικά και/ή τρόπο παρασκευής, και πρέπει να είναι σωστά μεταφρασμένος σε μια τουλάχιστον ευρέως διαδεδομένη ξένη γλώσσα
  • την προσφορά χαρακτηριστικών πιάτων της τοπικής κουζίνας
  • τη χρήση ελληνικών και τοπικών προϊόντων, όσο το δυνατό περισσότερο
  • την προσφορά καλού ψωμιού
  • την παρουσίαση των τοπικών εμφιαλωμένων κρασιών καθώς και κρασιών από την υπόλοιπη Ελλάδα με σύντομη περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών τους και σωστό σερβίρισμα
  • την ενημέρωση των σερβιτόρων
  • την ποιότητα και τη γνησιότητα της Ελληνικής Κουζίνας, την οποία προσφέρει
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024