Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsHATTA: 17 εκατ. σε διεθνείς αφίξεις και 11 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα ο στόχος για το 2013
Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων

HATTA: 17 εκατ. σε διεθνείς αφίξεις και 11 δισ. ευρώ σε άμεσα έσοδα ο στόχος για το 2013

40.000 νέες θέσεις απασχόλησης πρέπει να είναι ο στόχος του ελληνικού τουρισμού για το 2013, δηλώνει ο HATTA, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ενώ επεσήμανε ότι ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε ακόμα μια φορά υψηλή ανθεκτικότητα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

17 εκατ. διεθνείς αφίξεις, 11 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα και 40.000 νέες θέσεις απασχόλησης, πρέπει να είναι οι στόχοι του ελληνικού τουρισμού για το 2013. Εάν οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, ο τουρισμός θα προσθέσει 1,5% στο ΑΕΠ της χώρας, ανεβάζοντας τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ πάνω από 16% και δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει ο HATTA σε μήνυμά του για τη χθεσινή, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

“Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου) δίνει μια καλή ευκαιρία για απολογισμό της τρέχουσας χρονιάς και προγραμματισμό της επόμενης. Ο ελληνικός τουρισμός επέδειξε ακόμα μια φορά υψηλή ανθεκτικότητα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον.

Για το 2012, όλα τα μεγέθη μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι στόχοι που ετέθησαν για 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις και 10 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα θα επιτευχθούν. Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ο τουρισμός είναι ίσως ο μοναδικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που δεν κατέγραψε απώλειες τα δυο τελευταία χρόνια.

Η δήλωση του γενικού γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κ. Taleb Rifai ότι ‘οι επενδύσεις στον ελληνικό τουρισμό, υπό προϋποθέσεις, είναι επενδύσεις μεταξύ πετρελαιοπηγών και χρυσορυχείων’, είναι ενδεικτική των δυνατοτήτων του ελληνικού τουρισμού, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές σε διεθνές επίπεδο.

Οι προαναφερθέντες στόχοι για το 2013 είναι ρεαλιστικοί, με αναγκαίες προϋποθέσεις: τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση της σχέσης ποιότητας – τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, επισημαίνονται οι θετικές προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση συνεργασίας και τον πρωθυπουργό. Με αυξημένο το κυβερνητικό ενδιαφέρον, αυτόνομο και αναδιοργανωμένο πλέον Υπουργείο Τουρισμού, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας οφείλουν να συνεργαστούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ώστε να υλοποιηθεί αποτελεσματικά το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού”.

Και ο HATTA συμπληρώνει: “Με αισιοδοξία για την τουριστική χρονιά 2013 και για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Δεν φτάνουν, όμως, τα θετικά μηνύματα. Χρειάζεται σύνεση, αυτοσυγκράτηση και θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας. Χρειάζεται πολλή δουλειά. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχικότητα μέσα από μέτρα και δράσεις για τη διαφοροποίηση και τον εμπλουτισμό της τουριστικής μας προσφοράς, τη διείσδυση στις διεθνείς τουριστικές αγορές, την αξιοποίηση της δυναμικής ειδικών ομάδων, όπως τα άτομα 3ης ηλικίας, οι νέοι μαθητές και σπουδαστές, οι ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων. Πολλά τα παραδείγματα από άλλες χώρες.

Το πρόγραμμα ‘Senior Travel 55+’ στην Ισπανία, απέδωσε καρπούς. Τα ίδια θετικά αποτελέσματα είδαμε και σε άλλες χώρες. Ο κοινωνικός, o θρησκευτικός, ο θεραπευτικός τουρισμός, ο τουρισμός ευεξίας, στα ανοιχτά σύνορα της Ευρώπης, αποτελούν πρόκληση. Η Ελλάδα είναι προνομιακός χώρος στη Ν.Α. Ευρώπη για την ανάπτυξη του home porting στην κρουαζιέρα.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για νέες πρωτοβουλίες. Ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός θα αποτελέσει προτεραιότητα στις Ευρωπαϊκές πολιτικές.

Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται αλλαγή σκέψης, αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται ανοιχτούς ορίζοντες, συνέργειες και άρση των αντικινήτρων. Ο τουρισμός χρειάζεται εξωστρέφεια και επιθετική πολιτική. Χρειάζεται έξυπνες και στοχευμένες παρεμβάσεις. Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων και συντονισμένες προσπάθειες. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται και κανένας δεν μας περιμένει. Περνάμε δύσκολους καιρούς. Ενωμένοι, όλοι μαζί ας αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον των επιχειρήσεών μας και του ελληνικού τουρισμού”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024