Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΚρ. Αρσένης: Επείγει το θέμα της ορθής χωροθέτησης των τουριστικών δραστηριοτήτων
Συνέντευξη του ευρωβουλευτή στον Ρ/Σ Flash

Κρ. Αρσένης: Επείγει το θέμα της ορθής χωροθέτησης των τουριστικών δραστηριοτήτων

“Έχουμε δύο μοντέλα τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουμε το μοντέλο των Κυκλάδων και το μοντέλο της Δωδεκανήσου. Οι μελέτες μάς δείχνουν ότι το μοντέλο των Κυκλάδων, όπου έχουμε μικρές οικογενειακές μονάδες, […]

“Έχουμε δύο μοντέλα τουρισμού στην Ελλάδα. Έχουμε το μοντέλο των Κυκλάδων και το μοντέλο της Δωδεκανήσου. Οι μελέτες μάς δείχνουν ότι το μοντέλο<...> των Κυκλάδων, όπου έχουμε μικρές οικογενειακές μονάδες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, είναι ένα μοντέλο που έχει πετύχει μία σημαντική αναδιανομή του πλούτου τοπικά, έχοντας μεγαλύτερη διασπορά του τουριστικού εισοδήματος, αλλά και παραμονή του εισοδήματος στον τόπο“. Αυτά δήλωσε -μεταξύ άλλων- σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Ρ/Σ Flash ο ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης.

“Μια μικρή οικογενειακή μονάδα, η οποία θα χρησιμοποιήσει όσο γίνεται περισσότερο τοπικούς πόρους είναι ένας πολλαπλασιαστής για την οικονομία μας. Ένας κρίσιμος πολλαπλασιαστής στην μικρή κλίμακα που μπορεί να τον χάσουμε στις μεγάλες μας αναλύσεις. Συνήθως ο τουρισμός που προσελκύεται από αυτό το τουριστικό προϊόν είναι τουρισμός υψηλών εισοδημάτων και φέρνει μεγαλύτερο εισόδημα στον τόπο από ότι ο μαζικός τουρισμός”.

Αναφερόμενος στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, ο ευρωβουλευτής τόνισε: “Η Κρήτη έχει και τα δύο μοντέλα ανάπτυξης. Έχει εκπληκτικά ξενοδοχεία για όλα τα εισοδήματα, που σέβονται την ομορφιά που φέρνει τον επισκέπτη και τον τουρίστα σε έναν τόπο. Το περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αναδιανέμουν το εισόδημα τοπικά. Αντίθετα, έχει και τις μεγάλες μονάδες, οι οποίες καταστρέφουν αυτό τον πανέμορφο τόπο με έναν μη αναστρέψιμο τρόπο και δεν φέρνουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Είναι μεγάλος ο πλούτος που υπάρχει στα νησιά του Αιγαίου, που υπάρχει στην Ελλάδα από επιχειρήσεις που είναι πρότυπες. Ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια σε παραδοσιακά ή σε διατηρητέα κτίρια που προσφέρουν τοπικά προϊόντα στο πρωινό τους, που δίνουν παραγωγικές δραστηριότητες στον τόπο τους και προσελκύουν υψηλά, μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα”.

Σε ερώτηση του δημοσογράφου για τα “οικοδομικά αίσχη μεσούσης της κρίσης” ο κ. Αρσένης απάντησε: “Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στο θέμα της χωροταξίας και στο θέμα της ορθής χωροθέτησης των τουριστικών δραστηριοτήτων μας. Η δικιά μου εμπειρία πριν την Ευρωβουλή από το χώρο του τουρισμού, όπου δούλευα στο κομμάτι του αειφόρου τουρισμού και στο πώς μπορεί να αναπτυχθούν πρότυπα τα νησιά μας, είναι ότι θα πρέπει να εστιαστούμε στις επιχειρήσεις που αφήνουν περισσότερα χρήματα στον τόπο μας. Οι πολύ μεγάλες επενδύσεις all-inclusive, όπως στην Κρήτη και στην Κω, στη Ρόδο κ.λπ., παρατηρούμε ότι δε βοηθούν -σημαντικά τουλάχιστον- την τοπική απασχόληση. Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούν είναι εισαγόμενα και τελικά δε μένει τίποτα σχεδόν στον τόπο”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024