Τελευταία νέα
ΑρχικήReal EstateΗ Ισπανία καταργεί τη “golden visa” για ξένους επενδυτές ακινήτων
Real estate

Η Ισπανία καταργεί τη “golden visa” για ξένους επενδυτές ακινήτων

MADRID

Αμφιβολίες ωστόσο εκφράζονται για το αν το μέτρο θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων, καθώς λιγότερο από το 0,1% των 4,5 εκατ. κατοικιών που έχουν πωληθεί αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Ισπανία θα καταργήσει το λεγόμενο πρόγραμμα “golden visa“, το οποίο παρέχει δικαιώματα διαμονής σε αλλοδαπούς που κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας Pedro Sanchez. Ο τερματισμός του προγράμματος θα βοηθούσε να γίνει η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή στέγαση “δικαίωμα αντί για κερδοσκοπική επιχείρηση”, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Pedro Sanchez

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοινώσει τον τερματισμό του προγράμματος “golden visa”.

Το πρόγραμμα “επιβραβεύει” πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ -χωρίς να συνάψουν υποθήκη- σε ισπανικά ακίνητα με ειδική άδεια, επιτρέποντάς τους να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα για τρία χρόνια.

“Σήμερα, 94 στις 100 τέτοιες βίζες συνδέονται με επενδύσεις σε ακίνητα… σε μεγάλες πόλεις που αντιμετωπίζουν μια πολύ πιεσμένη αγορά και όπου είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κανείς αξιοπρεπή στέγαση για όσους ήδη ζουν, εργάζονται και πληρώνουν τους φόρους τους εκεί”, είπε ο Sanchez και πρόσθεσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τη διαδικασία για την κατάργηση του καθεστώτος, αφού μελετήσει έκθεση που υπέβαλε το Υπουργείο Στέγασης.

Από την έναρξη του καθεστώτος της “χρυσής βίζας” το 2013 έως τον Νοέμβριο του 2022, η Ισπανία εξέδωσε σχεδόν 5.000 άδειες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι Κινέζοι επενδυτές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας και ακολουθούν οι Ρώσοι που επένδυσαν περισσότερα από 3,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Transparency International για το 2023, που αμφισβητούσε εάν οι αρχές ερεύνησαν καν την προέλευση των κεφαλαίων αυτών.

Το μέτρο είναι απίθανο να επηρεάσει την αγορά ακινήτων, καθώς λιγότερο από το 0,1% των 4,5 εκατ. κατοικιών που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista. “Το πρόβλημα στέγασης της Ισπανίας δεν προκλήθηκε από το σύστημα “golden visa”, αλλά μάλλον από την έλλειψη προσφοράς και την απότομη αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Idealista, Francisco Inareta. Και συμπλήρωσε: “Το μέτρο που ανακοινώθηκε, το οποίο επικεντρώνεται σε διεθνείς αγοραστές αντί να ενθαρρύνει νέες κατοικίες να βγουν στην αγορά, είναι μια ακόμη λανθασμένη διάγνωση”.

Η γειτονική Πορτογαλία έχει πρόσφατα ανανεώσει το δικό της σύστημα “χρυσής βίζας” και απέκλεισε τις επενδύσεις σε ακίνητα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Οι αλλοδαποί που θέλουν να εξασφαλίσουν δικαιώματα διαμονής μπορούν να βάλουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια.

Οι Βρυξέλλες είχαν εκφράσει ανησυχίες το 2019 για αυτήν την πρακτική, από την οποία επωφελούνταν κυρίως πλούσιοι Κινέζοι και Ρώσοι, θεωρώντας ότι συνιστούσε κίνδυνο για την ΕΕ, “ιδίως για την ασφάλεια, το ξέπλυμα κεφαλαίων και τη φοροδιαφυγή”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024