Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΈξαλλοι οι Ισπανοί με τους Βρετανούς τουρίστες
Τουριστική πολιτική

Έξαλλοι οι Ισπανοί με τους Βρετανούς τουρίστες

Φωτογραφία από τοπικά μέσα.

Γκράφιτι στην Τενερίφη προκαλεί συζήτηση, με μηνύματα κατά τουριστών, αντανακλώντας τεράστια τοπικά προβλήματα στέγασης και ποιότητας ζωής, έναντι του οφέλους του τουρισμού.

Εικόνες από γκράφιτι τους τοίχους γύρω από την Τενερίφη, που λένε στους τουρίστες να «πάνε σπίτι τους», έχουν κοινοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας σε πολλούς υποψήφιους παραθεριστές. Η Τενερίφη υποδέχεται περίπου πέντε εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, πολλοί από τους οποίους είναι Βρετανοί υπήκοοι. Το μέγεθος της είναι όσο είναι η Ρόδος μαζί με την Κέρκυρα. Οι αρχές του νησιού παραδέχτηκαν ότι οι κάτοικοι της Τενερίφης, ιδιαίτερα όσοι ζουν στο νότιο τμήμα του νησιού, αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στέγασης.

Ο τουρισμός είναι η καρδιά και η οικονομική μηχανή για τα περισσότερα μέρη των Καναρίων Νήσων, συμπεριλαμβανομένου του νότου της Τενερίφης, αλλά για πολλούς, η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο και να προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό. Την Κυριακή το πρωί κάτοικοι και παραθεριστές ξύπνησαν με συνθήματα που εξέφραζαν αυτό το συναίσθημα στην πόλη Palm-Mar, το τελευταίο μέρος που έγινε στόχος των γκράφιτι.

Σε τοίχους και σημεία θέασης σε περίοπτες περιοχές της πόλης ήταν ζωγραφισμένα μηνύματα «Τουρίστες πάτε σπίτι σας», «Η δυστυχία μου ο παράδεισος σου» και «Ο μέσος μισθός στα Κανάρια Νησιά είναι 1.200 €».

Παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι το νησί χρειάζεται τουρισμό για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει, όπως αποδείχθηκε κατά την πανδημία του Covid, πολλοί κάτοικοι και περιβαλλοντικές ομάδες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση το κάνει πολύ άσχημα και έχει πλέον κορεστεί το νησί οδηγώντας σε μειωμένη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

Τα προβλήματα στέγασης έχουν επισημανθεί ιδιαίτερα καθώς οι ιδιοκτήτες στρέφονται σε πιο ανταποδοτικές ενοικιάσεις διακοπών, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει σπανιότητα διαθέσιμων κατοικιών στην αγορά προς ενοικίαση, η κυκλοφορία είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του όγκου των αυτοκινήτων, ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των τουριστών είναι στα υψηλά επίπεδα. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ σε περισσότερα ξενοδοχεία και τουριστικά «χωριά» δίνεται το πράσινο φως για να προσελκύσουν ακόμη περισσότερο κόσμο.

Από την άλλη πλευρά, στη Μάλαγα στη Νότιο Ισπανία, οι ντόπιοι είναι εξοργισμένοι με τις απαγορεύσεις στη χρήση νερού, οι οποίες όμως δεν είναι υποχρεωτικές για τα ξενοδοχεία.

Η Μάλαγα, μια πόλη που αποτελεί μέρος της περιοχής της Ανδαλουσίας στη νότια Ισπανία με πληθυσμό 570.000, είναι μια από τις περιοχές που μαστίζονται επί του παρόντος από μια μακροχρόνια ξηρασία. Η σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων έχει πείσει τις τοπικές διοικήσεις σε όλη την Ισπανία να εισαγάγουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του πλυσίματος των αυτοκινήτων και των δρόμων, του ποτίσματος των κήπων και της χρήσης δημόσιων ντους ή του γεμίσματος σιντριβανιών.

Ο κανονισμός απαγορεύει επίσης την αναπλήρωση ιδιωτικών και κοινόχρηστων πισινών, αλλά, προς απογοήτευση των ντόπιων, δεν επηρεάζει τα ξενοδοχεία.

Ως αποτέλεσμα, περισσότερες από 80 εταιρείες και περίπου 300 άτομα υπέγραψαν δημόσια επιστολή ζητώντας δίκαιη κατανομή των υδάτινων πόρων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ντόπιων και των μικρών επιχειρήσεων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024