Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΤουρκική κοσμοπλημμύρα στα νησιά Βορείου Αιγαίου λόγω… Σεκέρ Μπαϊράμ και visa express
Προορισμός

Τουρκική κοσμοπλημμύρα στα νησιά Βορείου Αιγαίου λόγω… Σεκέρ Μπαϊράμ και visa express

MYTILHNH

Η προσέλκυση επισκεπτών μέσω της εν λόγω διαδικασίας αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής, ενισχύοντας την οικονομία και προωθώντας τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Από το Σάββατο, 6 Απριλίου, τα νησιά του βορείου Αιγαίου βιώνουν μια σημαντική αύξηση στις τουριστικές αφίξεις, καθώς εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες, κυρίως από μεγάλες παράλιες πόλεις και την Κωνσταντινούπολη, επιλέγουν τα ελληικά νησιά για να γιορτάσουν τη μουσουλμανική εορτή του Σεκέρ Μπαϊράμ. Η εορταστική περίοδος, που φέτος διαρκεί από τις 6 ως τις 14 Απριλίου, συνδυάζεται με την πρόσφατη εφαρμογή της πιλοτικής διαδικασίας visa express, προσδοκώντας σε μια περαιτέρω αύξηση των αφίξεων τις επόμενες ημέρες.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, επιτρέπει την έκδοση visa express εντός επτά ημερών για Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται 10 νησιά του ανατολικού Αιγαίου, περιλαμβανομένων των Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Ρόδου, και άλλων. Η διαδικασία, διαθέσιμη καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου, σκοπεύει στην ενίσχυση του τουρισμού και στην προώθηση των οικονομικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τον αρχικά πιλοτικό χαρακτήρα, η διαδικασία υποδοχής των επισκεπτών δοκιμάστηκε άμεσα υπό συνθήκες πίεσης, με την Λέσβο να υποδέχεται μόνο σε μια μέρα περίπου 600 άτομα με τρία δρομολόγια, από τα οποία το 10% εξέδωσε visa express. Η επιτυχής εφαρμογή της διαδικασίας στη Μυτιλήνη, παρά τα αρχικά τεχνικά προβλήματα, υπογραμμίζει τη δέσμευση των τοπικών αρχών και των εμπλεκομένων φορέων για τη διευκόλυνση της τουριστικής κίνησης και την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.

“Ένα πρόβλημα παρουσιάστηκε στο πανελλαδικό σύστημα συνδεσιμότητας με το Υπουργείο Εξωτερικών και με την παρέμβαση του περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Μιχαήλ Σεβδυτανίδη και του προϊσταμένου υπηρεσίας διαβατηρίων Σαράντου Φραγκογιάννη, που τους ευχαριστούμε πολύ, δόθηκε λύση και οι 60 επισκέπτες είχαν περάσει τον έλεγχο σε μιάμιση ώρα χωρίς να δημιουργηθούν μεγάλες καθυστερήσεις”, όπως ανέφερε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ -και αναμετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος.

Αξίζει να αναφερθεί εδώ ότι οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών στη Λέσβο θα κορυφωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Συνολικά αναμένονται περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες ενώ υπολογίζεται ότι θα εκδοθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης περισσότερες από 500 visa express. Μόνο την ερχόμενη Πέμπτη αναμένονται από το Αϊβαλί περισσότεροι από 2.000 άτομα. Ενώ χθες έφτασε στη Μυτιλήνη και το πρώτο δρομολόγιο από τη Σμύρνη με το δεύτερο την ερχόμενη Παρασκευή να φέρνει 900 επισκέπτες.

Ανάλογη με αυτή στη Μυτιλήνη ήταν η ροή Τούρκων επισκεπτών στα λιμάνια της Χίου από τον Τσεσμέ και της Σάμου από το Κουσάντασι.

Με την προοπτική της κορύφωσης των αφίξεων το επόμενο διάστημα, η ενίσχυση της υποδομής και η απρόσκοπτη λειτουργία των διαδικασιών έκδοσης visa express καθίστανται προτεραιότητες για τις τοπικές αρχές.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024