Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΚ. Βέττα για golden visa: “Η κυβέρνηση υπονομεύει τις προοπτικές των μικρών νησιών”
Τουριστική πολιτική

Κ. Βέττα για golden visa: “Η κυβέρνηση υπονομεύει τις προοπτικές των μικρών νησιών”

Vetta

Η κα Βέττα υποστήριξε ότι θα αυξηθεί η ζήτηση για απόκτηση σπιτιών σε μικρά νησιά, γεγονός που θα αλλοιώσει τον οικιστικό χαρακτήρα και θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τις υποδομές, ειδικά των μικρών νησιών των Κυκλάδων.

Η βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κα Καλλιόπη Βέττα μίλησε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου για τη διεθνή φορολόγηση και την “golden visa“.

Η κα Βέττα ανέφερε αρχικά ότι το νομοσχέδιο συνιστά μια υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας, κυρίως για την ελάχιστη φορολόγηση διεθνώς, εξέλιξη που απαιτεί μεγάλη τεχνογνωσία από τους εγχώριους φορολογικούς μηχανισμούς και προσφυγή σε εξωτερική λογιστική βοήθεια, δεδομένα δηλαδή που είναι αιρέσιμα και δεν επιβεβαιώνουν τις ατεκμηρίωτες κυβερνητικές εκτιμήσεις για αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της, η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναφέρθηκε στις αλλαγές για την απόκτηση “golden visa” και, ειδικότερα, στην αύξηση μεν του ελάχιστου ποσού στις 800.000 ευρώ, με τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, ωστόσο, να αποκτούν όριο στα 400.000 ευρώ και ελάχιστη επιφάνεια 120 τ.μ.

Το αποτέλεσμα, όπως ανέφερε η κα Βέττα, θα είναι η αύξηση της ζήτησης των ενδιαφερόμενων για απόκτηση σπιτιών σε μικρά νησιά, γεγονός που θα αλλοιώσει τον οικιστικό χαρακτήρα –καθώς νομοτελειακά, θα δημιουργηθούν μεγάλες κατοικίες για να καλυφθεί η ζήτηση-, θα επιβαρύνει το περιβάλλον και τις υποδομές και θα ναρκοθετήσει τις τουριστικές προοπτικές, ειδικά των μικρών νησιών των Κυκλάδων.

Όπως τόνισε, σε μια χώρα, με χαμηλότατη αγοραστική δύναμη μισθών, όπου περίπου το 40% των διαθέσιμων εισοδημάτων πηγαίνει σε έξοδα για την κατοικία, η πίεση που θα δημιουργηθεί στα μικρά νησιά θα οξύνει το στεγαστικό πρόβλημα, τόσο για τους εργαζόμενους (π.χ. εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, δυνάμεις ασφαλείας), όσο και για τους μόνιμους κάτοικους και τους επισκέπτες σε περιοχές, μάλιστα, χωρίς πολεοδομικά σχέδια και μελέτες φέρουσας ικανότητας.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: “Αδιαφορείτε ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ότι υποβαθμίζονται οι φυσικοί τους πόροι, ότι καταστρέφεται η πολιτιστική τους κληρονομιά, ότι εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας και τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που θα συμπιέσουν τον τοπικό πληθυσμό“.

Κλείνοντας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης τόνισε: “Μαζί με την επίθεση στην εργασία, την Υγεία, την Παιδεία, το περιβάλλον, τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου, η ελληνική κοινωνία βιώνει και την επίθεση στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς και προσιτής στέγης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024