Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΣυνένωση δυνάμεων και στρατηγικός σχεδιασμός για την αειφόρο τουριστική προοπτική της ορεινής Αρκαδίας
Τουριστική Ανάπτυξη

Συνένωση δυνάμεων και στρατηγικός σχεδιασμός για την αειφόρο τουριστική προοπτική της ορεινής Αρκαδίας

Η Σύσκεψη για τον Τουρισμό στη Δημητσάνα επικεντρώθηκε στην βιώσιμη ανάπτυξη, με συνεργασία τοπικών φορέων και υποστήριξη από το Υπουργείο Τουρισμού, προωθώντας την τουριστική επιχειρηματικότητα.

Με υψηλή συμμετοχή και σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 η Σύσκεψη για τον Τουρισμό που διοργανώθηκε από το Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας, σε συνεργασία με τον Δήμο Γορτυνίας, τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου (ΤΟΠ) και την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας (ΕΞΑ), παρουσία του γενικού γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρωνα Φλουρή.

Στόχος της δεύτερης κατά σειρά εκδήλωσης που πραγματοποιείται από το Διασυνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας, στο πλαίσιο της δράσης Regenerate Arcadia, ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η κατάθεση προτάσεων με κεντρικό άξονα την χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Γορτυνίας.

Χαιρετισμούς και σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Γορτυνίας κ. Παν. Μέγα, τους προέδρους του Τμήματος Τουρισμού του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννη Σαμπράκο, της Αδελφότητας Δημητσανιτών, κ. Φ. Σωτηρόπουλο, της ΚΟΙΝΣΕΠ ΜΑΙΝΑΛΟΝ κ. Γ. Λαγό, της Εταιρίας Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου Πλαπούτα κα. Γ. Δημοπούλου, τον διαχειριστή του Κληροδοτήματος Όθωνος και Αθηνάς Στασινοπούλου κ. Θ. Πισιμίση, επαγγελματιών και εκπροσώπων φορέων της περιοχής.

Το προφίλ της περιοχής παρουσιάστηκε από τον [ρόεδρο του Διασυνεδριακού Κέντρου Δημητσάνας και οικοδεσπότη κ. Κων/νο Λάμπρου, ενώ κεντρικοί ομιλητές στο πάνελ ήταν οι κκ. Φλουρής Μύρωνας, Κούλης Ευστάθιος και Μαρινάκος Κων/νος, με σύντομες εισηγήσεις αλλά και ουσιαστικές απαντήσεις σε πολλά και ενδιαφέροντα ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι.

Στην εισήγησή του ο γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού κ. Μύρωνας Φλουρής αναφέρθηκε στις τουριστικές πολιτικές και στις στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου Τουρισμού για την στήριξη των ορεινών προορισμών, όπως ο Δήμος Γορτυνίας και της ηπειρωτικής χώρας στο σύνολό της, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει σε όλους τους προβληματισμούς που ετέθησαν εκ μέρους των παρευρισκομένων αναφορικά με την τουριστική αναπτυξιακή προοπτική του τόπου και την αναγκαιότητά στήριξης της τουριστικής επιχειρηματικότητάς. Σε δήλωσή του ο γ.γ Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού επεσήμανε ότι : « εν λόγω σύσκεψη για τον τουρισμό αποτελεί μια ‘’καλή πρακτική’’ συνεργασίας και διαβούλευσης της τοπικής κοινωνίας, των επαγγελματιών και των φορέων του τόπου, με στόχο την ήπια τουριστική ανάπτυξη και τη διαχείριση της φέρουσας ικανότητας του προορισμού. Η συνδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος μέσω δράσεων και πολιτικών που ξεκινούν από τις τοπικές κοινωνίες, ταυτίζεται με το μοντέλο που προωθεί και υποστηρίζει το Υπουργείο Τουρισμού»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης αναφέρθηκε στις πρόσφατες δράσεις του Δήμου για την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, στην στενή συνεργασία του Δήμου με όλους τους εμπλεκόμενους με την τουριστική αναπτυξιακή διαδικασία φορείς καθώς και στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των έργων υποδομών και αναδομών, για την στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Καθ. κ. Κων/νος Μαρινάκος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στις νέες τάσεις & προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της ορεινής Αρκαδίας με έμφαση στις δραστηριότητες τουρισμού υπαίθρου, πολιτισμού και αγροδιατροφής. Όπως ο ίδιος επεσήμανε «ανάλογες δράσεις και μορφές τουρισμού μπορούν να προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες – τουρίστες μέσω της επαφής τους με τη φύση και την συμμετοχή τους σε δραστηριότητες υπαίθρου, με σεβασμό στο περιβάλλον και στα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία του τόπου, συμβάλλοντας παράλληλα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικής κοινωνίας».

Μάλιστα στα πλαίσια της εισήγησής του, ο [ρόεδρος του ΤΟΠ λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι σήμερα εμπειρία που έχει συσσωρευθεί από την δημιουργία του πιστοποιημένου μονοπατιού ‘’Mainalon Trail’’ από την European Ramblers Association συνολικού μήκους 75 χλμ , πρότεινε την καθιέρωση, σε ετήσια βάση, ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Πεζοπορίας σε συνδυασμό με ένα δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών και την κάθετη διασύνδεση τους με μια αλυσίδα τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών. Ένα τέτοιου βεληνεκούς γεγονός αναμφίβολα θα συμβάλει στην διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή από όλους τους παρευρισκόμενους φορείς και συμφωνήθηκε το αμέσως προσεχές διάστημα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενός στρατηγικού σχεδίου στήριξης και υλοποίησης της πρότασης με την συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. .

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024