Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑνεβαίνει το όριο για την “golden visa” – που θα φτάσει
Επενδύσεις

Ανεβαίνει το όριο για την “golden visa” – που θα φτάσει

golden visa

Αύξηση του ορίου στα 800.000 ευρώ σε βόρεια και νότια προάστια Αττικής, κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Πάτμο και Χανιά.

Η νέα διάταξη που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης. για τη golden visa μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα προβλέπει την αύξηση του ορίου στα 800.000 ευρώ στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Πάτμο και Χανιά.

Συγκεκριμένα, τα όρια χορήγησης θα αυξηθούν σημαντικά και θα κυμανθούν από τα 250.000 ευρώ έως και τα 800.000 ευρώ, χωρίζοντας την επικράτεια σε τρεις επενδυτικές “ζώνες”, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, το όρια των επενδύσεων θα κυμανθούν ως εξής:

  • 800.000 ευρώ για τα Νότια και Βόρεια Προάστια Αττικής, Κρήτη, νησιά Κυκλάδων, Δωδεκανήσων
  • 400-500.000 ευρώ για το λεκανοπέδιο Αττικής και περιοχές με αυξημένη ζήτηση για ακίνητα
  • 250.000 ευρώ για τις περιοχές με περιορισμένη ζήτηση για ακίνητα

Επίσης, θα υπάρξει μία εξαίρεση για τα διατηρητέα ακίνητα για τα οποία θα ισχύει χαμηλότερο ελάχιστο όριο, “ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων, η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη”, όπως έχει σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων ο υπουργός είπε ότι “ο νόμος της κυβέρνησης για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων πήρε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου. Καταλήξαμε σε κάποιες πρώτες ρυθμίσεις και τώρα θα αφήσουμε να στεγνώσει το μελάνι της ρύθμισης, θα δούμε πώς θα λειτουργήσει το καλοκαίρι και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε και θα συζητήσουμε ξανά τις όποιες παρεμβάσεις”.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα σενάρια για μια επικείμενη αλλαγή στο καθεστώς αναμένεται να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων, με “έκρηξη” αυξήσεων στις τιμές των ακινήτων που τίθενται προς πώληση και αλλαγές στο μίγμα των προσφερόμενων επιλογών, ανάλογα με το μέγεθος και την περιοχή τους.

Κάτι αντίστοιχο παρατηρήθηκε στην κτηματαγορά και το 2022, με την προαναγγελία της αύξησης του ελάχιστου απαιτούμενου ποσού επένδυσης για αγορά ακινήτου από τα 250.000 ευρώ, στα 500.000 ευρώ, για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι μέσα στα τρία τελευταία χρόνια ποσά ύψους 4,3 δισ. ευρώ εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της “golden visa”, με τους  Κινέζους πρώτους και τους Τούρκους δεύτερους και σημαντική αύξηση να καταγράφεται από της Μέση Ανατολή και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024