Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΚυρ. Μητσοτάκης: Αύξηση της Golden Visa, υπό εξέταση η απαγόρευση των ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση
Golden Visa

Κυρ. Μητσοτάκης: Αύξηση της Golden Visa, υπό εξέταση η απαγόρευση των ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση για αύξηση του ποσού της Golden Visa στις 800.000 ευρώ σε μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της στέγασης και των αυξημένων ενοικίων. Προτείνονται επίσης μέτρα για μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων που αποκτήθηκαν μέσω της Golden Visa, με σκοπό την ανακούφιση της αγοράς.

Tην πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του ποσού για την χορήγηση της Golden Visa στις 800.000 ευρώ σε μεγάλα κέντρα και νησιά, καθώς και τα σχέδια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγασης και των αυξημένων ενοικίων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για το στεγαστικό πρόβλημα.

Ειδικότερα για την golden visa, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αφορούσε το 7% των αγοραπωλησιών των ακινήτων τα τελευταία χρόνια και επισήμανε ότι η κυβέρνηση αύξησε το όριο, παραδεχόμενος όμως ότι “πρέπει να πάμε παραπέρα”.

Πράγματι ο διαχωρισμός των περιοχών στην Αττική έχει δημιουργήσει πίεση προς τη Δυτική Αθήνα. Αυτό το οποίο συζητούμε με τον υπουργό Οικονομικών είναι περαιτέρω αύξηση του ορίου για επενδύσεις golden visa και θα αφορά σε όλες τις περιοχές που δέχονται πίεση στα ενοίκια. Μπορεί να πάει στις 800.000 ευρώ”. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη, ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης, όχι-όπως είπε- με πλήρη κατάργηση του μέτρου, αλλά με το κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα golden visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια, ενώ είπε ότι ακούει με ενδιαφέρον τις σχετικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να συζητήσουμε αν θέλουμε -όπως το έχει κάνει η Πορτογαλία- να κρατήσουμε το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για περιοχές όπου δεν υπάρχει σήμερα οικιστική πίεση. Εάν, ας πούμε, στην Πέλλα ή στην Κοζάνη δεν υπάρχει πίεση, εκεί γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε παραπάνω ζήτηση και να κατευθυνθούν επενδύσεις της τάξης ενδεχομένως των 250.000 ευρώ σε αυτές τις περιοχές;

Άρα, για να συνοψίσω το ζήτημα της Golden Visa, πολύ σύντομα θα υπάρξει περαιτέρω παρέμβαση της κυβέρνησης στη λογική στην οποία κινείστε, όχι με πλήρη αναστολή του μέτρου, αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι η Golden Visa αφορά σε επενδύσεις πολύ μεγαλύτερης κλίμακας οι οποίες δεν ανταγωνίζονται το μέσο διαμέρισμα το οποίο θα πάει να μισθώσει κάποιος.

Ακούω και την πρότασή σας -θέλω να τη συζητήσω με τον υπουργό-, κατά πόσο όσοι έχουν ακίνητα στην Golden Visa να είναι υποχρεωμένοι να τα μισθώνουν μακροχρόνια και όχι μέσω πλατφορμών. Είναι ενδιαφέρουσα πρόταση, θα τη συζητήσουμε. Νομίζω ότι δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά γιατί πολλά ακίνητα -όπως σας είπα, ο αριθμός δεν είναι τεράστιος- ήδη μισθώνονται σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Όμως, είναι κάτι το οποίο το βρίσκω ενδιαφέρον και νομίζω ότι αξίζει να συζητηθεί και -γιατί όχι;- να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Σημειώνουμε ότι οι αιτήσεις στη χώρα μας για golden visaαπό το 2021 έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί και συγκεκριμένα είχαμε για το 2021 1.997 αιτήσεις, για το 2022 4.362 αιτήσεις, για 2023: 8.516 αιτήσεις.

Με βάση τα στοιχεία, οι χώρες που αγοράζουν οι υπήκοοι τους golden visa είναι

  • Κίνα 5.178 αιτήσει
  • Τουρκία 953 αιτήσεις
  • Λίβανος 359 αιτήσεις
  • Ιράν 316 αιτήσεις
  • Ισραήλ 222 αιτήσεις
  • Αίγυπτος 208 αιτήσεις
  • Ην. Βασίλειο 194 αιτήσεις
  • ΗΠΑ 153 αιτήσεις
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024