Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΞεκινούν τα προβλήματα με το νομοσχέδιο για τις παραλίες
Παραλίες

Ξεκινούν τα προβλήματα με το νομοσχέδιο για τις παραλίες

Beach Private

Επιστολή διαμαρτυρίας από την Ομοσπονδία Εμπορίου Εύβοιας για το νομοσχέδιο παραχώρησης παραλιών, τονίζοντας το δυσβάσταχτο κόστος για μικρές επιχειρήσεις και την ανάγκη αναθεώρησης. Προβληματισμός επίσης, υπάρχει για τον ακάλυπτο χώρο.

Επιστολή διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας απέστειλε η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και στους βουλευτές Νομού Ευβοίας.

Η διαμαρτυρία αφορά στο άρθρο 8 παράγραφος θ, σχετικά με την παρουσία ναυαγοσώστη και η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας μεταφέρει την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια που έχει δεχτεί από επαγγελματίες της εστίασης και του τουριστικού κλάδου, μικρών και πολύ επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης → Παγώνουν οι συμβάσεις παραχώρησης για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας

Συγκεκριμένα, το άρθρο 8 παρ. θ του Νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών που βρίσκεται σε διαβούλευση για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, το οποίο διασφαλίζει την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον του υποδειχθεί ότι η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο.

Στην περίπτωση αυτή, βάση του άρθρου ο παραχωρησιούχος συμψηφίζει τις δαπάνες για την αμοιβή του ναυαγοσώστη και τον εξοπλισμό του με το αντάλλαγμα της παραχώρησης.

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας επισημαίνει:

«Είναι ανεφάρμοστο και άδικο το συγκεκριμένο άρθρο του Νομοσχεδίου γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο. Αφού πλήττονται μόνο οι πάρα πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε μικρές παραλίες που είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα και έχουν μικρό αριθμό λουομένων και φυσικά μικρό αριθμό ομπρελών.

Επίσης κανένας Δήμος δεν θα μπορεί να αναλάβει το κόστος για την κάλυψη ναυαγοσώστη σε κάθε μικρή παραλία.

Η λογική λέει ότι θα πρέπει να μπει ένα όριο και να ισχύει η παρουσία ναυαγοσώστη μόνο στις πολυσύχναστες παραλίες όπως προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 71/2020 άρθρο 11, που ισχύει σήμερα.

Σε διαφορετική περίπτωση οι μικρές επιχειρήσεις που θα τους παραχωρηθεί χώρος σε αιγιαλό και παραλία για την τοποθέτηση ομπρελών, ουσιαστικά δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν.»

Επιπλέον, πολλοί διεθυντές ξενοδοχείων με τους οποίους μίλησε το TravelDailyNews αναρωτιούνται τι θα γίνεται με τον υποχρεωτικά ακάλυπτο χώρο που θα υπάρχει σε κάθε παραλία δίπλα στο χώρο που θα εκμεταλλεύεται το κάθε ξενοδοχείο, αναφορικά με τους λουόμενους που θα έρχονται ελεύθερα και ίσως αποθέτουν σκουπίδια που συνήθως δεν τα μαζεύουν, δημιουργούν φασαρία με μουσική ή με διάφορα σπορ που παίζουν όπως μπάλες, ρακέτες κτλ., και γενικά η συμπεριφορά τους διαφέρει από την ησυχία που μπορεί να αναζητούν οι φιλοξενούμενοι ενός ξενοδοχείου όταν βρίσκονται στη παραλία. Αναφορικά με την καθαριότητα και τη συντήρηση του ακάλυπτου χώρου της παραλίας δεν έχει προβλεφθεί ποιος θα είναι υπεύθυνος και με ποιο τρόπο θα διατηρούνται οι παραλίες καθαρές.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024