Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΈνα φαινομενικά αθώο χόμπι των τουριστών μπορεί να επιφέρει βαρύ πρόστιμο
Περιβάλλον

Ένα φαινομενικά αθώο χόμπι των τουριστών μπορεί να επιφέρει βαρύ πρόστιμο

Στην Κορνουάλη, τουρίστας επέστρεψε βότσαλα για να αποφύγει πρόστιμο, καθώς από το 1949, η αφαίρεση βοτσάλων από παραλίες στην Μ. Βρετανία ενδέχεται να επιφέρει πρόστιμα έως 1.000 λίρες.

Οι αρχές στην Κορνουάλη του Ηνωμένου Βασιλείου ανάγκασαν τουρίστα να γυρίσει πίσω αφού είχε απομακρυνθεί εκατοντάδες χιλιόμετρα από την παραλία Crackington Haven και να επιστρέψει μερικά βότσαλα που είχε πριν λίγες μέρες βάλει στις τσέπες του ως ενθύμιο από την επίσκεψη του στη συγκεκριμένη παραλία.

Είναι όμως παράνομο να αφαιρούν οι επισκέπτες βότσαλα ή κοχύλια από τις παραλίες με νόμο στην Μεγ. Βρετανία από το 1949 επιφέροντας πρόστιμο ακόμα και 1.000 λίρών, αλλά ουσιαστικά δεν είχε ατονίσει. Όμως με τις μεγάλες κλιματικές αλλαγές αλλά και τις διαβρώσεις οι Βρετανικές αρχές πλέον αρχίζουν να γίνονται πιο αυστηρές και να απαιτούν στην καλύτερη περίπτωση την επιστροφή των βοτσάλων ή των πετρών που έχουν αφαιρεθεί.

Παρόμοιος νόμος υπάρχει και στη χώρα μας παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστός. Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε ότι από το 2014 και μετά έχει θεσπιστεί απαγορευτική οδηγία για την απομάκρυνση πετρών ή βοτσάλων από την παραλία Λαλάρια στην Σκιάθο από το λιμεναρχείο θεσπίζοντας και πρόστιμο, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης, από 400 έως 1.000 ευρώ. Μάλιστα, το 2018 τοποθετήθηκε στα πλοία που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη συγκεκριμένη παραλία, ενημερωτική πινακίδα, με την ένδειξη “take a picture not a pebble-save Lalaria beach”, για να δοθεί έμφαση στην απαγόρευση της λήψης-απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Με τις χιλιάδες των επισκεπτών πλέον στις παραλίες είναι φυσικό να υπάρξει προστατευτικό πλαίσιο, γιατί αν κάθε επισκέπτης αφαιρούσε βότσαλα ή κοχύλια σε βάθος χρόνου θα εξαφανιζόντουσαν και θα απογύμνωναν τις παραλίες.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024