Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές προτείνει η Ε.Ε.
Ταμείο Αλληλεγγύης Ε.Ε.

Οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα για τις πυρκαγιές προτείνει η Ε.Ε.

Τη χορήγηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα ενίσχυσης συνολικού ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιστάθμιση μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση που υποβλήθηκε στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή…

Τη χορήγηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα ενίσχυσης συνολικού ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιστάθμιση μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007, προτείνει<...>η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση που υποβλήθηκε στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο), η χρηματοδότηση θα διατεθεί αμέσως μόλις δώσει την έγκρισή της η εν λόγω αρχή. Η επιχορήγηση θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δαπανών που προκλήθηκαν από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως υπηρεσίες διάσωσης, παροχή προσωρινής στέγης, καθαρισμός των πυρόπληκτων περιοχών και αποκατάσταση της λειτουργίας των βασικών υποδομών.

Η ευρωπαία Επίτροπος κα Danuta Hubner, αρμόδια για το Ταμείο Αλληλεγγύης, σχετικά δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να δω με τα ίδια μου τα μάτια την καταστροφή που προκάλεσε η πύρινη λαίλαπα στην Ελλάδα και έτσι έχω επίγνωση της έκτασης των αναγκών. Πέρσι σημειώθηκαν τόσο στη Βόρεια, όσο και στη Νότια Ευρώπη διάφορες φυσικές καταστροφές που στέρησαν ανθρώπινες ζωές. Λάβαμε πολλές εκκλήσεις για χορήγηση βοήθειας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, μετά την καταιγίδα Kyrill στη Γερμανία και τις καταστροφικές πλημμύρες στο ΗΒ, καθώς και από την Ελλάδα. Ας ενεργήσουμε με βάση τα μέχρι σήμερα διδάγματα: ελπίζω ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν τελικά με την πρόταση που είχε διατυπώσει η Επιτροπή το 2005 για τη βελτίωση του Ταμείου Αλληλεγγύης με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχαμε προτείνει μέτρα που επιτρέπουν τη χορήγηση προκαταβολών και την ταχύτερη άντληση κεφαλαίων. Η περσινή χρονιά μας έδειξε πόσο αναγκαίες είναι αυτές οι βελτιώσεις».

Το καλοκαίρι του 2007, ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δασικών εκτάσεων πλήγηκε από πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές είχαν μεγαλύτερη ένταση και ήταν πιο εκτεταμένες στη Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική. Η καταστροφή έβλαψε σοβαρά την οικονομία, τις βασικές υποδομές και το περιβάλλον. Η παροχή προσωρινής στέγης και η χρηματοδότηση των υπηρεσιών διάσωσης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πυρόπληκτων προκάλεσαν σημαντικές δαπάνες. Από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους 65 άνθρωποι στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και στην Εύβοια.

Η σημερινή πρόταση για τη διάθεση επιχορήγησης ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ προϋποθέτει την έγκριση τροποποιητικού προϋπολογισμού από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Στη συνέχεια, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές θα υπογράψουν οικονομική συμφωνία.

Γενικό πλαίσιο

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., που ιδρύθηκε το 2002, χορηγεί έκτακτες ενισχύσεις στα κράτη μέλη και στις χώρες που συμμετέχουν σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση σοβαρής φυσικής καταστροφής. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου οι χώρες να είναι επιλέξιμες για ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, πρέπει να υποβάλουν δεόντως τεκμηριωμένη εκτίμηση της καταστροφής, την οποία στη συνέχεια εξετάζει η Επιτροπή σε συνάρτηση με ειδικά κριτήρια. Στις 6 Απριλίου 2005, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για το νέο και βελτιωμένο Ταμείο Αλληλεγγύης (για την περίοδο 2007-2013), που καλύπτει και άλλες καταστροφές εκτός των φυσικών καταστροφών και περιλαμβάνει βελτιωμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και μηχανισμούς χορήγησης. Η εν λόγω πρόταση έχει υποβληθεί προς εξέταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

Η Επιτροπή έλαβε και άλλα μέτρα στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα στη γενικότερη προσπάθεια ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο της προηγούμενης περιόδου προγραμματισμού (2000-2006), παρατάθηκε για ένα επιπλέον έτος η προθεσμία επιλεξιμότητας, που αρχικά είχε καθοριστεί για το 2008, όσον αφορά τα περιφερειακά προγράμματα της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Στερεάς Ελλάδας καθώς και τα θεματικά προγράμματα με τίτλο «Οδικοί άξονες, λιμένες, αστική ανάπτυξη» και «σιδηρόδρομοι, αερολιμένες, αστικές μεταφορές».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024