Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΠως κινήθηκε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το 2023 – Ποιοι προορισμοί ξεπέρασαν σε αφίξεις το 2019
Στατιστικά

Πως κινήθηκε ο ευρωπαϊκός τουρισμός το 2023 – Ποιοι προορισμοί ξεπέρασαν σε αφίξεις το 2019

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός πλησιάζει τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2023, λόγω ισχυρών ενδοπεριφερειακών και αμερικανικών ταξιδιών, παρά τις οικονομικές πιέσεις. Ανομοιόμορφη ανάπτυξη παρατηρείται σε όλους τους προορισμούς, με τη Νότια Ευρώπη να οδηγεί την ανάκαμψη.

Όλο το 2023, ο ευρωπαϊκός τουρισμός έχει δείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια ισχυρή ανάκαμψη. Παρά τις οικονομικές πιέσεις, οι τουριστικές δαπάνες παραμένουν προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες, συμβάλλοντας στην προσέγγιση του κλάδου στα προ πανδημίας επίπεδα. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών για το τρίτο τρίμηνο του 2023 αναφέρει ότι οι αφίξεις ξένων στην Ευρώπη ήταν μόλις 3,2% χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019, με σημαντική συμβολή από τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και μια αξιοσημείωτη εισροή ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ που κεφαλαιοποιούν τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Η ανάκαμψη, ωστόσο, ήταν άνιση σε διαφορετικούς προορισμούς. Περίπου το ένα τρίτο των προορισμών έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα αφίξεων ξένων του 2019. Προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Πορτογαλία, η Τουρκία, η Μάλτα και η Ελλάδα έχουν αναφέρει ιδιαίτερα ισχυρή ανάκαμψη. Αντίθετα, περίπου το 65% των προορισμών αναφοράς δεν έχουν φτάσει ακόμη τα επίπεδα αφίξεων πριν από την πανδημία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Ευρώπη είχε ανακάμψει στο 95% περίπου των επιπέδων διεθνών τουριστικών αφίξεων του 2019. Αυτή η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από τον έντονο ταξιδιωτικό ενθουσιασμό των ανθρώπων, παρά τις οικονομικές προκλήσεις όπως ο πληθωρισμός και το υψηλότερο κόστος διαβίωσης. Προορισμοί που προσφέρουν καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής, όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία, έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών όλο το 2023.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), ο διεθνής τουρισμός στην Ευρώπη έφτασε το 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα μακροπρόθεσμα σενάρια του UNWTO για το έτος προβλέπουν ότι οι διεθνείς αφίξεις θα ανακάμψουν 80% έως 95 % των προπανδημικών επιπέδων. Η ανάκαμψη καθοδηγείται από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας τάσης όπου ο διεθνής τουρισμός επιστρέφει σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Όσον αφορά στις προτιμήσεις των Αμερικανών και των Ασιατών τουριστών στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν ως η ισχυρότερη μακρυνή αγορά στην Ευρώπη το 2023. Οι ταξιδιώτες των ΗΠΑ, αξιοποιώντας ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, οδηγούν την ανάκαμψη σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι προορισμοί της Νότιας Μεσογείου όπως η Πορτογαλία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο έχουν αναφέρει σημαντική αύξηση στις αφίξεις από την αγορά των ΗΠΑ. Στην Ανατολική Ευρώπη, χώρες όπως η Λετονία και η Πολωνία κατέγραψαν επίσης σημαντική αύξηση αφίξεων από τις ΗΠΑ.

Οι τάσεις αυτές υπογραμμίζουν τη δυναμική φύση του ευρωπαϊκού τουρισμού το 2023, αντανακλώντας την ικανότητα του κλάδου να προσαρμοστεί και να ανακάμψει εν μέσω ποικίλων παγκόσμιων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, αλλά και την θέληση των ανθρώπων για ταξίδια.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024