Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςWTO: Διεθνής τουρισμός “back to business” το 2024 – που έφτασαν οι εισπράξεις το 2023
Τάσεις

WTO: Διεθνής τουρισμός “back to business” το 2024 – που έφτασαν οι εισπράξεις το 2023

passenger

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την οικονομική συμβολή του τουρισμού, μετρούμενη στο άμεσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τουρισμού (TDGDP) φτάνουν τα 3,3 τρισ. δολ. το 2023, ή 3% του διεθνούς ΑΕΠ.

Μετά από ένα “δυνατό” 2023, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα το 2024.

Σύμφωνα με το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO της χρονιάς, ο διεθνής τουρισμός “έκλεισε” το 2023 στο 88% των προ-πανδημικών επιπέδων, με εκτιμώμενες 1,3 δισ. διεθνείς αφίξεις. Η απελευθέρωση της εναπομείνασας περιορισμένης ζήτησης, η αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα και η ισχυρότερη ανάκαμψη των ασιατικών αγορών και προορισμών αναμένεται να στηρίξουν την πλήρη ανάκαμψη έως το τέλος του 2024.

Η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η Αφρική είχαν τις καλύτερες επιδόσεις το 2023

Τα βασικά συμπεράσματα από πρόσφατο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO είναι:

  • Η Μέση Ανατολή οδήγησε την ανάκαμψη (σε σχετικούς όρους), ως η μόνη περιοχή που ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα, με αφίξεις 22% πάνω από το 2019.
  • Η Ευρώπη, η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, έφτασε το 94% των επιπέδων του 2019, υποστηριζόμενη από την ενδοπεριφερειακή ζήτηση και τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η Αφρική ανέκαμψε στο 96% των επισκεπτών πριν από την πανδημία και η Αμερική έφτασε το 90%.
  • Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν στο 65% των προ-πανδημικών επιπέδων μετά το άνοιγμα πολλών αγορών και προορισμών. Ωστόσο, οι επιδόσεις είναι μικτές, με τη Νότια Ασία να έχει ήδη ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 και τη Βορειοανατολική Ασία περίπου στο 55%.

Τέσσερις υποπεριοχές ξεπέρασαν τα επίπεδα αφίξεων του 2019: Νότια Μεσόγειος Ευρώπη, Καραϊβική , Κεντρική Αμερική και Βόρεια Αφρική.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili λέει: “Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και την ταχεία ανάκαμψη του τουρισμού, με αριθμούς πριν από την πανδημία να αναμένονται μέχρι το τέλος του 2024. Η ανάκαμψη έχει ήδη σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομίες, τις θέσεις εργασίας, την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες για τις κοινότητες. Αυτοί οι αριθμοί υπενθυμίζουν επίσης το κρίσιμο καθήκον της προόδου της βιωσιμότητας και της ένταξης στην τουριστική ανάπτυξη”.

Ο διεθνής τουρισμός έφτασε τα 1,4 τρισ. δολ. το 2023

Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO υπογραμμίζουν επίσης τον οικονομικό αντίκτυπο της ανάκαμψης.

  • Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 1,4 τρισ. δολ. το 2023, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, περίπου στο 93% των 1,5 τρισ. δολ. που κέρδισαν οι προορισμοί το 2019.
  • Τα συνολικά έσοδα από τις εξαγωγές από τον τουρισμό (συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών επιβατών) υπολογίζονται σε 1,6 τρισ. δολ. το 2023, σχεδόν στο 95% των 1,7 τρισ. δολ. που καταγράφηκαν το 2019.
  • Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την οικονομική συμβολή του τουρισμού, μετρούμενη στο άμεσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τουρισμού (TDGDP) υποδεικνύουν 3,3 τρισ. δολ. το 2023, ή 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτό υποδηλώνει ανάκαμψη του TDGDP πριν από την πανδημία, λόγω του ισχυρού εγχώριου και διεθνούς τουρισμού.

Αρκετοί προορισμοί ανέφεραν ισχυρή αύξηση στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις κατά τους πρώτους δέκα έως δώδεκα μήνες του 2023, υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξηση των αφίξεων. Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια αναφέρθηκε επίσης από πολλές μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού αυτήν την περίοδο, με πολλές να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019.

Η διαρκής ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στις επιδόσεις των δεικτών του κλάδου. Σύμφωνα με το UNWTO Tourism Recovery Tracker, τόσο η διεθνής αεροπορική χωρητικότητα όσο και η ζήτηση επιβατών ανέκαμψαν περίπου στο 90% των επιπέδων πριν από την πανδημία έως τον Οκτώβριο του 2023 (IATA). Τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας σε καταλύματα έφθασαν στο 64% τον Νοέμβριο, ελαφρώς πάνω από το 62% του Σεπτεμβρίου του 2022 (με βάση τα δεδομένα STR).

Κοιτάζοντας μπροστά στο 2024

Ο διεθνής τουρισμός αναμένεται να ανακάμψει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024, με τις αρχικές εκτιμήσεις να δείχνουν αύξηση 2% πάνω από τα επίπεδα του 2019. Αυτή η κεντρική πρόβλεψη του UNWTO εξακολουθεί να υπόκειται στον ρυθμό ανάκαμψης στην Ασία και την εξέλιξη των υφιστάμενων οικονομικών και γεωπολιτικών κινδύνων.

Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζονται στην τελευταία έρευνα του UNWTO Tourism Confidence Index, με το 67% των επαγγελματιών του τουρισμού να δείχνει καλύτερες ή πολύ καλύτερες προοπτικές για το 2024 σε σύγκριση με το 2023. Περίπου το 28% αναμένει παρόμοιες επιδόσεις, ενώ μόνο το 6% αναμένει τουριστική απόδοση το 2024 χειρότερα από πέρυσι. Οι βασικές εκτιμήσεις περιλαμβάνουν:

  • Υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο ανάκαμψης σε όλη την Ασία. Το εκ νέου άνοιγμα πολλών αγορών και προορισμών εξερχόμενου τουρισμού θα ενισχύσει την ανάκαμψη τόσο στην περιοχή όσο και παγκοσμίως.
  • Ο κινεζικός εξερχόμενος και εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί το 2024, λόγω της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων και της βελτιωμένης εναέριας χωρητικότητας. Η Κίνα εφαρμόζει ταξίδια χωρίς βίζα για πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Μαλαισίας για ένα χρόνο έως τις 30 Νοεμβρίου 2024.
  • Τα μέτρα διευκόλυνσης έκδοσης θεωρήσεων και ταξιδιών θα προωθήσουν τα ταξίδια προς και γύρω από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) για την εφαρμογή ενιαίας τουριστικής θεώρησης, παρόμοιας με τη βίζα Schengen, καθώς και μέτρα για τη διευκόλυνση των ενδοαφρικανικών ταξιδιών στην Κένυα και τη Ρουάντα.
  • Η Ευρώπη αναμένεται να είναι ξανά πρώτη στα αποτελέσματα του 2024. Τον Μάρτιο, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν στη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας Schengen και το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  • Τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζονται από ένα ισχυρό αμερικανικό δολάριο, θα συνεχίσουν να ωφελούν προορισμούς στην Αμερική – και όχι μόνο. Όπως και το 2023, οι ισχυρές αγορές εξερχόμενου τουρισμού σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις τουριστικές ροές και τις δαπάνες σε όλο τον κόσμο.
  • Οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί “αντίθετοι άνεμοι” εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη διαρκή ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού και τα επίπεδα εμπιστοσύνης. Ο επίμονος πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι ασταθείς τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο μπορούν να συνεχίσουν να επηρεάζουν το κόστος μεταφοράς και διαμονής το 2024.
  • Σε αυτό το πλαίσιο, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο την αξία για τα χρήματά τους και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους. Οι βιώσιμες πρακτικές και η προσαρμοστικότητα θα διαδραματίσουν επίσης αυξανόμενο ρόλο στην επιλογή των καταναλωτών.
  • Οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειμμα εργατικού δυναμικού, για να αντιμετωπίσουν την υψηλή ζήτηση.
  • Η εξέλιξη της σύγκρουσης Χαμάς – Ισραήλ μπορεί να διαταράξει τα ταξίδια στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών. Τέλος, η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, καθώς και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχίζουν να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024