Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ διεθνής τουρισμός θα ολοκληρώσει το 2023 στο 90% των προπανδημικών επιπέδων
Τάσεις

Ο διεθνής τουρισμός θα ολοκληρώσει το 2023 στο 90% των προπανδημικών επιπέδων

traveller

Η Γερμανία και οι ΗΠΑ δαπάνησαν 13% και 11% περισσότερο αντίστοιχα σε εξερχόμενα ταξίδια σε σχέση με τους ίδιο 9μηνο του 2019, ενώ η Ιταλία ξόδεψε 16% περισσότερο μέχρι τον Αύγουστο.

Ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακάμψει σχεδόν το 90% των προ-πανδημικών επιπέδων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), υπολογίζεται ότι 975 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 38% σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2022.

Το νεότερο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO δείχνει επίσης:

  • Οι παγκόσμιοι προορισμοί υποδέχθηκαν 22% περισσότερους διεθνείς τουρίστες το γ’ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αντανακλώντας μια ισχυρή καλοκαιρινή περίοδο στο Βόρειο Ημισφαίριο.
  • Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών έφτασαν το 91% των προ-πανδημικών επιπέδων το γ’ τρίμηνο, φτάνοντας το 92% τον Ιούλιο, τον καλύτερο μήνα μέχρι στιγμής από την έναρξη της πανδημίας.
  • Συνολικά, ο τουρισμός ανέκαμψε το 87% των προπανδημικών επιπέδων το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023. Αυτό θέτει τον κλάδο σε τροχιά ανάκαμψης σχεδόν 90% μέχρι το τέλος του έτους.
  • Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 δισ. δολ. το 2023, περίπου το 93% του 1,5 δισ. δολ. που κερδήθηκαν από προορισμούς το 2019.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Τα τελευταία στοιχεία του UNWTO δείχνουν ότι ο διεθνής τουρισμός έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως από την άνευ προηγουμένου κρίση του COVID-19 με πολλούς προορισμούς να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τις αφίξεις και τις εισπράξεις πριν από την πανδημία. Αυτό είναι κρίσιμο για προορισμούς, επιχειρήσεις και κοινότητες όπου ο τομέας είναι σημαντική σανίδα σωτηρίας”.

chart

Η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και η Αφρική οδηγούν την ανάκαμψη
  • Η Μέση Ανατολή συνεχίζει να ηγείται της ανάκαμψης ανά περιοχές σε σχετικούς όρους, με αφίξεις 20% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα τους εννέα μήνες έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Η Μέση Ανατολή παραμένει η μόνη παγκόσμια περιοχή που ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 αυτήν την περίοδο. Τα μέτρα διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων, η ανάπτυξη νέων προορισμών, οι επενδύσεις σε νέα έργα που σχετίζονται με τον τουρισμό και η φιλοξενία μεγάλων εκδηλώσεων, συμβάλλουν στη στήριξη αυτής της αξιοσημείωτης απόδοσης.
  • Η Ευρώπη υποδέχθηκε 550 εκατ. διεθνείς τουρίστες κατά την περίοδο αυτή, το 56% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό αντιπροσωπεύει το 94% των προπανδημικών επιπέδων. Η ανάκαμψη υποστηρίχθηκε από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση, καθώς και από την ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η Αφρική ανέκαμψε το 92% των επισκεπτών πριν από την πανδημία αυτό το εννιάμηνο και οι αφίξεις στην Αμερική έφτασαν το 88% των αριθμών του 2019 αυτήν την περίοδο, καθώς η περιοχή επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ, ιδίως σε προορισμούς της Καραϊβικής.
  • Η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν το 62% των προ-πανδημικών επιπέδων αυτή την περίοδο λόγω του βραδύτερου ανοίγματος στα διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, οι επιδόσεις μεταξύ των υποπεριφερειών είναι μικτές, με τη Νότια Ασία να ανακτά το 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία, αλλά τη Βορειοανατολική Ασία μόνο περίπου το 50%.
Υψηλές τουριστικές δαπάνες

Ισχυρή ζήτηση για εξερχόμενα ταξίδια αναφέρθηκε από πολλές μεγάλες αγορές εξερχόμενου τουρισμού αυτήν την περίοδο, με πολλές να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019.

Η διαρκής ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στις επιδόσεις των δεικτών του κλάδου. Με βάση τα δεδομένα της IATA και του STR, το UNWTO Tourism Recovery Tracker περιγράφει μια ισχυρή ανάκαμψη στον αριθμό των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και στα επίπεδα πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διεθνής τουρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ανακάμψει πλήρως τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2024 παρά τις οικονομικές προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και η ασθενέστερη παγκόσμια παραγωγή, καθώς και οι σημαντικές γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις.

Barom_PPT_Nov_2023

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024