Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΈρχεται Ευρωπαϊκός νόμος κατά του Greenwashing
Greenwashing

Έρχεται Ευρωπαϊκός νόμος κατά του Greenwashing

Το Ευρωκοινοβούλιο προωθεί νομοσχέδιο κατά του Greenwashing, αντιμετωπίζοντας την παραπλανητική εικόνα επιχειρήσεων ως περιβαλλοντικά φιλικές στον τουρισμό και την αεροπορία, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητα.

«Τέλος» στις παραπλανητικές δηλώσεις περί «προστασίας του περιβάλλοντος» επιχειρεί να βάλει το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο προωθεί ένα νέο νομοσχέδιο κατά του Greenwashing.

Στις μέρες μας, η περιβαλλοντική συνείδηση και η βιώσιμη ανάπτυξη έχουν καταστεί κεντρικά θέματα στον κλάδο του τουρισμού και της αεροπορίας. Ωστόσο, η ανησυχητική τάση έχει του greenwashing επεκτείνεται: δηλαδή η πρακτική όπου επιχειρήσεις παρουσιάζουν εσφαλμένα τις πρακτικές ή τα προϊόντα τους ως περιβαλλοντικά φιλικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Στον τουριστικό κλάδο, το greenwashing μπορεί να παρατηρηθεί σε ξενοδοχεία και θέρετρα που προβάλλουν πράσινες πρωτοβουλίες, όπως η εξοικονόμηση νερού ή η ανακύκλωση, χωρίς να έχουν πραγματικό και ουσιαστικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αντίστοιχα, στον αεροπορικό τομέα, αυτή η πρακτική εκδηλώνεται μέσω δηλώσεων για την μείωση των εκπομπών CO2, ενώ οι πραγματικές δράσεις που λαμβάνονται είναι ελάχιστες ή ανεπαρκείς.

Οι καταναλωτές είναι όλο και πιο ενημερωμένοι και απαιτητικοί σχετικά με τις περιβαλλοντικές πρακτικές. Οι επιχειρήσεις που επιλέγουν τον δρόμο του greenwashing αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απώλειας της εμπιστοσύνης του κοινού και της επαγγελματικής τους φήμης. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που δεσμεύονται πραγματικά στις αρχές της βιωσιμότητας και ακολουθούν διαφανείς και αποδεδειγμένες πρακτικές, ενισχύουν τη θέση τους στην αγορά και κερδίζουν την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο θεμικό πλαίσιο που απαγορεύει το «greenwashing» ή «πράσινο ξέπλυμα» όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται στα ελληνικά. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η αναφορά πληροφοριών οικολογικού χαρακτήρα, μόνο βάσει συστημάτων πιστοποίησης που έχουν εγκριθεί ή καθιερωθεί από τις δημόσιες αρχές της χώρας και της ΕΕ. Τα κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν δύο χρόνια προθεσμία για να προσαρμόσουν και ενσωματώσουν την οδηγία με τροπολογίες και νόμους στα δικά τους κοινοβούλια.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024