Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – τι αλλάζει
Διαμονή

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις – τι αλλάζει

short-term rentals

Στόχος των κανόνων είναι να αποκαλυφθεί ο πραγματικός αντίκτυπος των υπηρεσιών βραχυχρόνιας μίσθωσης και να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές αρχές αναπτύξουν κατάλληλες πολιτικές.

Χθες, Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τον τρόπο συλλογής και κοινοποίησης δεδομένων σχετικά με τις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων με 493 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 33 αποχές. Ο κανονισμός αποσκοπεί στην προώθηση μιας διαφανούς και υπεύθυνης οικονομίας ψηφιακών πλατφορμών στην ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τους καταναλωτές από καταχρηστικές καταχωρίσεις.

  • Απλή διαδικασία καταχώρισης: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες που διευκολύνουν τις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις σχετικά με τις διαδικασίες καταχώρισης και την κοινή χρήση δεδομένων για ακίνητα που εμφανίζουν σε περιοχές όπου υφίσταται διαδικασία καταχώρισης. Η απλούστερη ηλεκτρονική διαδικασία θα επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να ταυτοποιούν κάθε ιδιοκτήτη και μονάδα και να επαληθεύουν τα στοιχεία τους.
  • Ασφαλέστερες υπηρεσίες μίσθωσης για ταξιδιώτες: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες που παρέχονται από τους ιδιοκτήτες είναι αξιόπιστες και πλήρεις και ότι ο αριθμός καταχώρισης είναι σαφώς ορατός στην σχετική σελίδα. Θα πρέπει επίσης να καταβάλουν εύλογες προσπάθειες για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων προς επιβεβαίωση των πληροφοριών. Οι αρμόδιες αρχές θα μπορούν να αναστείλουν τους αριθμούς καταχώρισης, να ζητούν από τις πλατφόρμες να αφαιρέσουν παράνομες καταχωρίσεις ή να επιβάλουν κυρώσεις σε μη συμμορφούμενες πλατφόρμες ή ιδιοκτήτες.
  • Ανταλλαγή δεδομένων: Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα για τη λήψη δεδομένων από πλατφόρμες σχετικά με τη δραστηριότητα των ιδιοκτητών σε μηνιαία βάση, π.χ. ο αριθμός διανυκτερεύσεων για τις οποίες μισθώθηκε η μονάδα, ο αριθμός επισκεπτών, η διεύθυνση, ο αριθμός και η ηλεκτρονική διεύθυνση της καταχώρισης. Η συλλογή αυτών των δεδομένων θα επιτρέψει στις αρχές να ελέγχουν τη συμμόρφωση του ιδιοκτήτη με τις διαδικασίες και στις εθνικές αρχές να εφαρμόσουν κατάλληλες πολιτικές.

Η εισηγήτρια Kim Van Sparrentak (Πράσινοι, Ολλανδία) δήλωσε: “Οι πόλεις βιώνουν μια αύξηση παράνομων βραχυχρόνιων ενοικιαζόμενων κατοικιών, το οποίο δυσκολεύει τη ζωή σε ολόκληρη την Ευρώπη και τις πόλεις κάνει λιγότερο προσιτές. Η νομοθεσία αυτή απαιτεί από τις πλατφόρμες να μοιράζονται τα δεδομένα που συλλέγουν με τις τοπικές αρχές, επιτρέποντάς τους να εφαρμόζουν καλύτερα τους κανόνες για τα τουριστικά ενοικιαζόμενα, ώστε η στέγαση να παραμένει προσβάσιμη για τους κατοίκους”.

Εφόσον το Συμβούλιο εγκρίνει το κείμενο σε συνέχεια της έγκρισης του Κοινοβουλίου, αυτό θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ο κανονισμός θα τεθεί σε εφαρμογή σε 24 μήνες.

TA-9-2024-0112_EL

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024