Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟλοκληρώθηκαν οι εργασίες στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου
Ο Προμαχώνας Μαρτινέγκο ασφαλής για χρήση από τους δημότες και τους επισκέπτες

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου

Την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκε από το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη και τα στελέχη του Τμήματος των Ενετικών Τειχών η ολοκλήρωση της αποκατάστασης του Προμαχώνα. Το έργο προϋπολογισμού 1.500.000.00 ευρώ […]

Την περασμένη Παρασκευή παρουσιάστηκε από το δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη και τα στελέχη του Τμήματος των Ενετικών Τειχών η ολοκλήρωση<...> της αποκατάστασης του Προμαχώνα. Το έργο προϋπολογισμού 1.500.000.00 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κρήτης 2000-2006 και οι εργασίες διήρκεσαν 1 χρόνο περίπου. Η μελέτη “Στερέωσης και αποκατάστασης των Ενετικών Τειχών στον προμαχώνα Μαρτινέγκο” ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια με χρηματοδότηση του Δήμου Ηρακλείου και έτυχε όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από το ΚΑΣ και το ΥΠΠΟ.

Ο συγκεκριμένος προμαχώνας κατασκευάστηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους με έναρξη το 1462 μ.Χ. και ορίζει το νοτιότερο τμήμα του οχυρού περιβόλου του Ηρακλείου. Το τείχος του προμαχώνα αποτελείται από μία φέρουσα λιθοδομή ύψους 12 μέτρων, η οποία λειτουργεί στατικά ως ανεξάρτητος φορέας και συγκρατεί τα υλικά επίχωσης που έχουν εναποτεθεί για τη διαμόρφωση του πλατώματος. Η ορατή επιφάνεια του τείχους, αποτελούμενη από λίθους παρουσίαζε σημαντικές φθορές και τμηματικές καταρρεύσεις με αποκάλυψη της εσωτερικής αλάξευτης λιθοδομής και σχεδόν ολική κατάρρευση της γωνίας του προμαχώνα.

Οι εργασίες που έγιναν αφορούσαν στη στερέωση του τείχους και των χωματισμών του στα σημεία κατάρρευσης με τσιμεντενέσεις και “μανδύες” με τη χρήση οπλισμένου με ανοξείδωτο χάλυβα εκτοξευμένου σκυροδέματος, στην αναδόμηση της κατεστραμμένης λιθοδομής με συμβατούς φυσικούς λίθους και την χρήση-επανατοποθέτηση όλων των λίθων του τείχους, που είχαν διασωθεί, και τέλος με την αρμολόγηση όλης της ορατής λίθινης επιφάνειας και την κατασκευή πασσάλων υποθεμελίωσης στη νότια γωνία.

Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι άλλο ένα σημαντικό τμήμα των Ενετικών Τειχών παραδίδεται στερεωμένο, αποκαταστημένο και κυρίως ασφαλές για χρήση από τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης. Επίσης, επισήμανε ότι πολλές ακόμα άλλες μελέτες, όπως αυτές των Πυλών Ιησού και Παντοκράτορα, του Προμαχώνα Σαμπιονάρα (δουκός Μποφώρ), του Παραθαλάσσιου τμήματος των Τειχών είναι έτοιμες και περιμένουν την έγκρισή τους από το ΥΠΠΟ και το ΚΑΣ, ώστε να μπορέσει ο Δήμος Ηρακλείου να τις παραδώσει για χρήση στους δημότες αποκαταστημένες και ασφαλείς.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024