Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΠ. Γερουλάνος: Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για μια χώρα με σταθερή πολιτική πορεία
Καταγραφή των μαρινών πανελλαδικά και των προβλημάτων τους

Π. Γερουλάνος: Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για μια χώρα με σταθερή πολιτική πορεία

Ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε σε συνέντευξή του ότι "αυτήν τη στιγμή, η Ε.Ε., από παράγοντας σταθερότητας για την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης. Αυτό κρατά επενδύσεις μακριά".

Αναφερόμενος στις επενδύσεις σε πρόσφατη συνέντευξή του στο “Ράδιο 9” ο υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος μίλησε για τρεις χώρες, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. “Άνθρωποι οι οποίοι έχουν επενδύσει σε οικονομίες, οι οποίες έχουν τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα, πήγα και στις τρεις χώρες μιλώντας με επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δε με ρώτησε κανείς ποιος είναι ο βασικός μισθός στην Ελλάδα. Αυτό που με ρώτησαν όλοι, είναι ποια θα είναι η  απόφαση της Ε.Ε. Δεν τους νοιάζει σε πια χώρα θα επενδύσουν, τους νοιάζει η χώρα στην οποία θα επενδύσουν να έχει μία σταθερή πολιτική πορεία. Αυτήν τη στιγμή, η Ε.Ε., από παράγοντας σταθερότητας που έχει υπάρξει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, έχει γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης, γιατί κάθε εβδομάδα έχουμε άλλες δηλώσεις από άλλους αξιωματικούς της Ε.Ε., οι οποίοι λένε άλλα πράγματα. Αυτό κρατά επενδύσεις μακριά. Και πιστεύω, ότι όσο η Ευρώπη δεν αποφασίσει ποια είναι η πορεία που θέλει να πάρει για το ευρώ και για την Ελλάδα δευτερευόντως θα έχουμε αυτή την αναμονή από τη μεριά των επενδύσεων”.

“Αυτό το οποίο αναρωτιούνται”, συνεχίζει ο υπουργός, “είναι αν θα υπάρξει η σταθερότητα που αυτοί ευελπιστούν να δουν για να έρθουν να κάνουν επενδύσεις. Όπως καταλαβαίνετε, όταν σήμερα κάποιος κοιτάει να κάνει επενδύσεις, ο οποίος θέλει να βάλει, να επενδύσει ένα κεφάλαιο στη χώρα μας, καταλαβαίνετε ότι  θέλει να δει τα λεφτά του να επιστρέφουνε κέρδη  μετά από 3-5 χρόνια. Αυτήν τη στιγμή, δεν ξέρουν ποια θα είναι η στάση των Ευρωπαίων την επόμενη εβδομάδα, όχι 3 και 5 χρόνια. Αν αυτό δεν αλλάξει…”.

Ο κ. Γερουλάνος δήλωσε ότι η αύξηση στον τουρισμό αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται περίπου στο 13-14%. “Αυτή η αύξηση την οποία είδαμε μέχρι και τον Απρίλιο ήταν περίπου 11%. Το οποίο σημαίνει ότι η κρίση στη Β. Αφρική έχει προσδώσει στον ελληνικό τουρισμό περίπου το 1/3 της αύξησης του. Άρα είχαμε την αύξηση πολύ πριν συμβεί η κρίση. Σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό, αυτό το οποίο έχουμε κάνει και είναι κάτι το οποίο το κάνουμε όχι μόνο ως κυβέρνηση, αλλά το κάνουμε σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού, είναι να προγραμματίζουμε πολύ πιο βαθιά από κει. Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον ΣΕΤΕ ένα δεκαετές πρόγραμμα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την συνεργασία που είχαμε με τον ΣΕΤΕ, αλλά με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά και από τρεις έρευνες που έχουν γίνει για τον κλάδο τελευταία. Μαζέψαμε αυτά τα στοιχεία, είπαμε ότι θα συμφωνήσουμε σε ένα δεκαετές πλάνο και ότι από κει και πέρα πρέπει να εμβαθύνουμε κάθε έναν από τους στόχους, ώστε να δουλέψουμε μαζί να τους πετύχουμε. Αυτό έχουμε κάνει μέχρι τώρα και νομίζω ότι έχει συμβάλλει αυτό στην ανάπτυξη που έχουμε δει”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση των Υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού, ο υπουργός δήλωσε οτι δεν είναι ένα υπουργείο που κάνει τη διαφορά. “Αυτό, με μεγάλη χαρά να σας πω, που έκανε το αυτοτελές Υπουργείο Τουρισμό και αυτό που έχουμε κάνει μέσα σε δύο χρόνια έχοντας μαζί τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, είναι δύο πράγματα τα οποία ευχαρίστως μπορώ να τα συγκρίνω, και μπορώ να τα συγκρίνω με οποιονδήποτε προκάτοχο μου”.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον θαλάσσιο τουρισμό. “Οι μαρίνες είναι ένα πρόβλημα, το οποίο έχει και προβλήματα σχεδιασμού και προβλήματα θεσμοθέτησης. Αυτήν τη στιγμή αναγκαζόμαστε να ξανακαταγράψουμε το θέμα, να ξανακαταγράψουμε ό,τι έχουμε αυτή τη στιγμή ως μαρίνες στην Ελλάδα και να δούμε ποια είναι τα προβλήματα της κάθε μίας. Η τελευταία μελέτη της Μακένζι καθόρισε τις μαρίνες ως μία προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό, πράγμα το οποίο το έχουμε υιοθετήσει εμείς, καταγράφουμε όλες τις μαρίνες, το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, τα προβλήματα τα οποία έχει η κάθε μία, τις ελλείψεις που έχουμε έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική εκεί πέρα, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταξύ Κροατίας και Τουρκίας, έτσι ώστε οι άνθρωποι που έρχονται για τουρισμό σε τα μέρη να μπορούν να κινηθούν άνετα με τα σκάφη τους. Άπαξ και έχουμε αυτή την καταγραφή και ξέρουμε ακριβώς ποιες είναι οι ελλείψεις, τότε οι επενδύσεις θα ακολουθήσουν πάνω σε αυτό. Τα άμεσα βήματα όμως τα οποία έγιναν είναι στις 3-4 μαρίνες, οι οποίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ιδιοκτησία του κράτους, εγιναν οι αναγκαστικές παρεμβάσεις και οι θεσμικές, αλλά και οι επενδυτικές, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024