Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτην καταστροφή οδεύει η παραλία στο Ελαφονήσι Κρήτης

Στην καταστροφή οδεύει η παραλία στο Ελαφονήσι Κρήτης

Η περιοχή του Ελαφονησιού στη νοτιοδυτική Κρήτη, που η παραλία της λειτουργεί τα καλοκαίρια ως πόλος έλξης πολλών τουριστών, κινδυνεύει να καταστραφεί τελείως από τις ενέργειες κάποιων επιτήδειων, εάν η […]

Η περιοχή του Ελαφονησιού στη νοτιοδυτική Κρήτη, που η παραλία της λειτουργεί τα καλοκαίρια ως πόλος<...> έλξης πολλών τουριστών, κινδυνεύει να καταστραφεί τελείως από τις ενέργειες κάποιων επιτήδειων, εάν η Κυβέρνηση δεν λάβει άμεσα δραστικά μέτρα και δεν επιβάλλει ποινές στους παραβάτες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, “κάποιοι αντιδρούν λυσσαλέα στην προοπτική μιας σωστής περιβαλλοντικά διαχείρισης και άρχισαν να `οργώνουν` την παραλία στην τοποθεσία Βουλισμένη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με αφανισμό η σπάνια χλωρίδα που ενδημεί στην περιοχή”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, “στην περιοχή, η οποία διεκδικείται από τους δήμους Πελεκάνου και Ιναχωρίου, υπήρξε παλαιότερα αυθαίρετη δημιουργία πάρκινγκ, χωρίς άδεια, η παραλία είχε γεμίσει από ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ αυτές τις μέρες κάποιοι `ανεγκέφαλοι` άρχισαν να `οργώνουν` την παραλία αφανίζοντας τη σπάνια βλάστηση στο μέρος εκείνο, με την ελπίδα πως έτσι θα ματαιωθούν οι διαδικασίες εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης”.

Μετά από καταγγελία και διαμαρτυρία του Δήμου Ιναχωρίου, αλλά και με ενέργειες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, κινητοποιήθηκαν το Δασαρχείο και οι αρμόδιες Αρχές, αφού βέβαια πρώτα είχε προκληθεί άγνωστης έκτασης οικολογική καταστροφή. Παράλληλα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων έστειλε για αυτοψία το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος.

Όπως σημειώνει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, πρέπει να επιβληθούν στους παραβάτες βαρύτατα πρόστιμα και όποιες άλλες κυρώσεις προβλέπονται, γιατί σε λίγο καιρό δε θα έχει απομείνει τίποτα στην Κρήτη για να `προστατευτεί`”. Προσθέτει ακόμα ότι “γεγονότα, όπως αυτό στη Βουλισμένη και το άδειασμα της λίμνης της Αγιάς λίγες μέρες πριν, δείχνουν πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, γι` αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξει επιτέλους πυγμή από τις αρμόδιες Αρχές, υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχιακή και Δημοτική Αυτοδιοίκηση”.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ στην Ελλάδα υπάρχει το νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος από κάθε κακοποίηση, οι σχετικές διατάξεις σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζονται, αφού όπως καταγγέλλει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων “στην περιοχή του Ελαφονησιού μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, εταιρίες και επίδοξοι μεγαλοξενοδόχοι ή απλώς εκμεταλλευτές καντινών και ομπρελών, αντιδρούν λυσσαλέα στην προοπτική μιας σωστής περιβαλλοντικά διαχείρισης, η οποία θα ωφελούσε πολλαπλά την τοπική κοινωνία, και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε με τη συνεχή υποβάθμιση του βιότοπου”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024