Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαραίτητη η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον τουρισμό

Απαραίτητη η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον τουρισμό

Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον τουρισμό είναι απαραίτητη, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί, στο βαθμό που αυτό είναι ακόμα δυνατό, η υπεραξία της επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η επόμενη χρονιά” επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Η επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στον τουρισμό είναι απαραίτητη, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί, στο βαθμό που αυτό είναι ακόμα<...> δυνατό, η υπεραξία της επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η επόμενη χρονιά” επισημαίνει σε χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αφού, όπως τονίζει “οι πρώτες ενδείξεις για το 2005 δεν δικαιολογούν καμία ιδιαίτερη αισιοδοξία”.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΣΕΤΕ έχει ως εξής:

“Το 2004 κλείνει με μείωση αφίξεων περί το 6%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις μας. Ήταν μια κακή χρονιά, που ανέδειξε ακόμα μια φορά τα διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού. Σε επίπεδο προσφοράς, οι πρόσφατες αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο επιχειρούν τομές και δημιουργούν προϋποθέσεις για βελτίωση της ποιότητας, της οποίας τα αποτελέσματα όμως, δεν θα φανούν άμεσα. Η παρέμβαση για ποιοτική αναβάθμιση πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρο το φάσμα της τουριστικής προσφοράς, παράλληλα με την ανάπτυξη συνεργιών (π.χ. πολεοδομικά, κίνητρα για απόσυρση), ώστε να βελτιστοποιηθούν τα αποτελέσματα των αλλαγών του Αναπτυξιακού Νόμου. Η προσπάθεια αναβάθμισης για να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, πρέπει να επεκταθεί επίσης και στα τμήματα της προσφοράς, που είναι αρμοδιότητα του δημοσίου (αεροδρόμια, λιμένες, οδικό δίκτυο κλπ).

Σε επίπεδο ζήτησης, ο ανταγωνισμός εντείνεται. Γείτονες – μεσογειακοί προορισμοί εμφανίζονται φθηνότεροι και προσφέρουν καλύτερο `value for money`. Η τιμή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος έχει αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια, πέρα από τις όποιες εσωτερικές ανατιμήσεις, επιπλέον κατά 48% λόγω της ανατίμησης του Ευρώ έναντι του Δολαρίου (σε σύγκριση πάντα με τους εκτός ευρωζώνης προορισμούς). Το γεγονός αυτό εξηγεί μερικώς – χωρίς όμως να δικαιολογεί – τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, μετρώντας ταυτόχρονα τις αντοχές του. Παράλληλα, κάνει μεγαλύτερες τις ανάγκες βελτίωσης της ποιότητας και εντατικοποίησης της επικοινωνίας. Η επικοινωνιακή παρουσία του ελληνικού τουρισμού στις διεθνείς αγορές θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, βασισμένη σε καινούργιες λειτουργικές δομές, ώστε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το αυξημένο κονδύλι, που προβλέπεται για την προβολή και το οποίο ήταν επίσης ένα θετικό στοιχείο μέσα στη χρονιά.

Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον τουρισμό είναι σήμερα ικανοποιητική σε επίπεδο επαφών και επικοινωνίας. Τώρα όμως είναι η στιγμή που ζητούνται αποτελέσματα. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και συντονισμό μέσα από ευέλικτες δομές από πλευράς δημόσιου τομέα (ιδιαίτερα των εμπλεκομένων με τον τουρισμό Υπουργείων) και ξεκάθαρες θέσεις από πλευράς του ιδιωτικού τομέα. Ο ΣΕΤΕ, εκπροσωπώντας τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο ενώσεων ολόκληρο το φάσμα των τουριστικών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, είναι προσηλωμένος στους στόχους της συνεχούς ποιοτικής αναβάθμισης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των στόχων που τους θεωρεί αδιαπραγμάτευτους“.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024