Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου ζητά ο Μανώλης Μαυρομμάτης

Τη χρηματοδότηση της ανακατασκευής του Κολοσσού της Ρόδου ζητά ο Μανώλης Μαυρομμάτης

Την ηθική και οικονομική στήριξη της Επιτροπής για την αναδημιουργία και την αποκατάσταση έργων τέχνης που σηματοδότησαν, ως μνημεία και σύμβολα, τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα, […]

Την ηθική και οικονομική στήριξη της Επιτροπής για την αναδημιουργία και την αποκατάσταση έργων τέχνης που σηματοδότησαν, ως μνημεία και σύμβολα<...>, τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα, με γραπτή του ερώτηση, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μανώλης Μαυρομμάτης.

Αφορμή στάθηκε το πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας `Liberation` (26/04/05, σελ. 30), το οποίο υποστηρίζει την προσπάθεια γνωστού καλλιτέχνη να ανακατασκευάσει στο λιμάνι της Ρόδου αντίγραφο του Κολοσσού. Το άγαλμα, με ύψος 33 μέτρα, θα είναι πιστό αντίγραφο του πρωτοτύπου, που αποτελούσε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το έργο αυτό θα κοστίσει περίπου 30 εκατ. ευρώ. Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει τα σχέδια του έργου στο δήμαρχο από το 1998 ενώ παράλληλα, σε συνεργασία με τη βρετανική τράπεζα Lloyd`s έχει προτείνει ένα επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο προβλέπεται να προσελκύσει περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες και τα έσοδα από τα εισιτήρια να διατεθούν για την κατασκευή του αγάλματος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με την ερώτηση του ζητά “τη χρηματοδότηση ανάλογων προτάσεων για αναδημιουργία έργων τέχνης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων”. Επιπλέον, καλεί την Κομισιόν να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, με αντικείμενο τον ορισμό ενός καταλόγου των μνημείων – συμβόλων της ευρωπαϊκής κληρονομιάς, σύμφωνα με την σημασία τους στην ευρωπαϊκή ιστορία”.

“Η ύπαρξη μιας τέτοιας ομάδας θα απέκλειε μεμονωμένες προσπάθειες για έργα, τα οποία ανήκουν στην εθνική κληρονομιά κάθε κράτους – μέλους και οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών”, συμπληρώνει ο κ. Μανώλης Μαυρομμάτης. Τέλος, επισημαίνει ότι “αν ο Κολοσσός της Ρόδου γίνει η αφετηρία μιας κοινής προσπάθειας για προστασία, διάσωση και προβολή της διαχρονικά ακατάλυτης πολιτιστικής κληρονομιάς, θα κληροδοτήσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα σεβασμό στο ρόλο και τη σημασία της κοινής παράδοσης στην ευρωπαϊκή ιστορία”.

Να σημειώσουμε ότι σχετική πρόταση για την αναβίωση του Κολοσσού της Ρόδου έχει γίνει στο παρελθόν από τουριστικούς επιχειρηματίες και παράγοντες του νησιού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024