Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΥπεγράφη προσχέδιο για τις ακτοπλοϊκές γραμμές από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Υπεγράφη προσχέδιο για τις ακτοπλοϊκές γραμμές από τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης υπέγραψε πρόσφατα Προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό του γενικού δικτύου ακτοπλοϊκών γραμμών και διάκριση των τακτικών δρομολογίων σε κατηγορίες, και το απέστειλε […]

Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργος Ανωμερίτης υπέγραψε πρόσφατα Προσχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό<...> του γενικού δικτύου ακτοπλοϊκών γραμμών και διάκριση των τακτικών δρομολογίων σε κατηγορίες, και το απέστειλε προς όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ).

Το προσχέδιο περιλαμβάνει προτάσεις για 239 δρομολόγια για κύριες και τοπικές γραμμές από 91 λιμάνια αφετηρίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης "βρισκόμαστε πλέον μπροστά στην πρώτη εφαρμογή του Ν. 2932/2001 για την απελευθέρωση των υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές και αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μία καινούρια διαδικασία'. Από το Νοέμβριο του 2003 αίρεται το cabotage και οι θαλάσσιες μεταφορές θα παρέχονται χωρίς τον κρατικό υποχρεωτικό προγραμματισμό.

Το ΥΕΝ ζήτησε τις απόψεις όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων και κατάρτισε προσχέδιο δρομολογίων, ως βάση για τη θεσμική συζήτηση, η οποία πρόκειται να γίνει στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, το οποίο θα συνέλθει στις 26 Νοεμβρίου στον Πειραιά, υπό την Προεδρία του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Λ. Λαμπρόπουλου.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, τις οποίες και θα συζητήσουν στις 26 Νοεμβρίου, προκειμένου να διαμορφωθεί σχέδιο εισήγησης προς το Σ.Α.Σ.

Όπως δήλωσε ο κ. Ανωμερίτης, 'ξεκινάει η εφαρμογή ενός νέου θεσμού, μέσα από το οποίο φιλοδοξούμε να διαμορφώσουμε ένα ισόρροπο σύστημα, θεμιτού ανταγωνισμού, ποιότητας υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλες τις περιοχές της χώρας ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες. Κάθε καινούργια προσπάθεια απαιτεί την κοινωνική και επαγγελματική συνεργασία όλων των εμπλεκομένων παραγόντων. Υπό αυτή την έννοια, η μεταβατική αυτή περίοδος θα διαμορφώσει και τις αποκλίσεις και συγκλίσεις των απόψεων από τον ιδεατό κοινό στόχο της ελληνικής ακτοπλοΐας, γεγονός που θα οδηγήσει στην εφαρμοστική ή και θεσμική ανάπλαση του νέου πλαισίου'.

'Είμαι βέβαιος ότι Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Φορείς και οι Ενώσεις των Εφοπλιστών θα διαμορφώσουν ένα σύστημα προς όφελος της συνολικής οικονομίας, της ναυτιλίας και των νησιών μας' κατέληξε.

Το εν λόγω προσχέδιο προβλέπει ότι κύρια γραμμή είναι εκείνη που συνδέει λιμένες της ηπειρωτικής χώρας με νησιωτικούς λιμένες ή λιμένες μεταξύ των νησιών που δεν ανήκουν στον ίδιο Νομό και δεν είναι τοπική γραμμή.

Τοπική γραμμή είναι εκείνη που συνδέει λιμένες της ηπειρωτικής χώρας με νησιωτικούς λιμένες ή αποκλειστικά νησιωτικούς λιμένες που ανήκουν στον ίδιο Νομό ή απέχουν μεταξύ τους μέχρι τρία ναυτικά μίλια ανεξάρτητα από το που υπάγονται διοικητικά.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024