Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΗ θέση της Aegean για τη γραμμή Αθήνα – Κωνσταντινούπολη
Απάντηση στις αιχμές Α. Βγενόπουλου

Η θέση της Aegean για τη γραμμή Αθήνα – Κωνσταντινούπολη

Κατόπιν των αιχμών που άαφησε ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος στο θέμα της γραμμής προς την Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας υπονοούμενα και κατά του Υπουργείου Εξωτερικών (αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παραχώρηση της γραμμής στην Aegean έγινε με…

Κατόπιν των αιχμών που άαφησε ο πρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος στο θέμα της γραμμής προς την Κωνσταντινούπολη, αφήνοντας<...> υπονοούμενα και κατά του Υπουργείου Εξωτερικών (αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παραχώρηση της γραμμής στην Aegean έγινε με τη βοήθεια στελεχών του υπουργείου εξωτερικών και της ΥΠΑ εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, εκμεταλλευόμενοι ένα μνημόνιο δύο επιτροπών των δύο χωρών), η Aegean απαντά τα εξής:

“Η Aegean Airlines, από το 2002-2003 σε όλες τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά και με επίσημα αιτήματά της στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας/ΥΜΕ ζητά διορισμό σε τακτικές πτήσεις και παροχή συχνοτήτων στην γραμμή Αθήνα – Κωνσταντινούπολη.

Στις 17/5/2004 εξεδόθη η υπ’αρ. Α.Π.Δ1/Β/19648/1241/17.5.2004 Υπουργική Απόφαση του Υπ. Μεταφορών και Επικοινωνιών διά της οποίας η Aegean διορίστηκε επίσημα ως δεύτερος ελληνικός αερομεταφορέας (second designated carrier), ώστε να εκτελεί πτήσεις προς Κωνσταντινούπολη. Αξίζει να τονιστεί ότι η διμερής σύμβαση προβλέπει τη δυνατότητα πολλαπλών διορισμών αερομεταφορέων στη γραμμή.

Παρά τον διορισμό της δεν υπήρχαν ελεύθερες συχνότητες στην γραμμή, λόγω της χρήσης όλων των συχνοτήτων από την Ολυμπιακή, ώστε να μπορέσει η Aegean να λειτουργήσει. Η Aegean δεν είχε ζητήσει την ανακατανομή των συχνοτήτων για να επιχειρήσει στη γραμμή, χωρίς αυτό να γίνει ποτέ αποδεκτό.

Έτσι, μεταξύ του 2004-2009 και λόγω αιτημάτων και τουρκικών εταιρειών προκειμένου να μπουν στην γραμμή Αθήνα – Κωνσταντινούπολη, γινόντουσαν κατά καιρούς διαβουλεύσεις, έτσι ώστε να αυξηθούν οι επιτρεπόμενες εκατέρωθεν συχνότητες (ελληνική – τουρκική πλευρά) στην οικεία διμερή σύμβαση.

Το Ιούνιο 2008 προτάθηκε από την τουρκική πλευρά η δραστηριοποίηση της Aegean και αντίστοιχα άλλης τουρκικής εταιρείας στο δεύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Η Aegean αρνήθηκε αυτή την πρόταση λόγω μειωμένης εμπορικής αξίας του 2ου αεροδρομίου.

Το 2009 ολοκληρώθηκε επήλθε συμφωνία μεταξύ της Τουρκικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της ελληνικής ΥΠΑ (11-12 Ιουνίου 2009) και συμφωνήθηκαν:
1) η αύξηση των επιτρεπομένων συχνοτήτων εκατέρωθεν σε 31 εβδομαδιαίες συχνότητες από κάθε μεριά.
2) Επέκταση σημείων πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο – Κωνσταντινούπολη, Aγκυρα και Σμύρνη).

Όλες οι διαδικασίες ήσαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και ελληνικών κανονισμών και με γνώμονα την διεύρυνση των γραμμών και συχνοτήτων, του αριθμού των αερομεταφορέων και την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα πρακτικά της συνάντησης της 11-12 Ιουνίου 2009 (σχ. το αρ. πρωτ. ΥΠΑ/Δ1/Β/Ε844/Ε.08/25.6.2009 έγγραφο) κοινοποιήθηκαν σε όλους τους Έλληνες αερομεταφορείς, για τα οποία ενημερώθηκε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από την υπογραφή της νέας αυτής συμφωνίας, δύο τουρκικές εταιρείες, η Turkish Airlines και η Sun Express προσέθεσαν 13 εβδομαδιαίες συχνότητες στην γραμμή Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και Αθήνα – Σμύρνη, ενώ παράλληλα ηAegean προσέθεσε 7 εβδομαδιαίες συχνότητες. Σήμερα, υπάρχουν 7 ελεύθερες συχνότητες από την ελληνική μεριά για περαιτέρω δραστηριοποίηση.

Σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδος και τρίτων χωρών περί των διμερών συμβάσεων διενεργούνται εκ του νόμου διά της διπλωματικής οδού, με παρουσία αντιπροσωπειών με εκπροσώπους των εκατέρωθεν Υπ. Εξωτερικών και των Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024