Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΠαραιτήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Alitalia

Παραιτήθηκε ο εκτελεστικός διευθυντής της Alitalia

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή του κρατικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, Alitalia, Φραντζέσκο Μενγκότσι αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, το […]

Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε την παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή του κρατικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, Alitalia, Φραντζέσκο Μενγκότσι αφού<...> δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου της Ιταλίας, το οποίο αρνήθηκε να επικυρώσει την πρότασή του για περικοπή 2.700 θέσεων εργασίας, στο πλαίσιο της τριετούς αναδιάρθρωσης των ιταλικών αερογραμμών.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου ανακοίνωσε ότι ο Μάρκο Ζανικέλι θα είναι ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντος Φραντζέσκο Μεκγκότσι. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναζητεί πλέον εναλλακτικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του κατά 62% κρατικού αερομεταφορέα μετά την απόρριψη των προτάσεων του Μεκγκότσι. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής αεροπορικής εταιρίας δήλωσε, ότι εκατοντάδες θέσεων εργασίας στον προβληματικό αυτό αερομεταφορέα μπορούν να μειωθούν και ότι πρώτο του μέλημα είναι να έχει συνάντηση με τα δυσφορούντα συνδικάτα.

Σε συνέντευξή του στην Il Messaggero, ο κ. Τζανικέλι αρνήθηκε να αναφερθεί στις προοπτικές για ιδιωτικοποίηση της Alitalia. Το σχέδιο που υπήρξε αφορμή για την αποπομπή του προκατόχου του αφορούσε σε περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας και σε μεταφορά στο εξωτερικό άλλων 1.200.

“Το να συζητήσω για 1.500-2.000 θέσεις εργασίας δεν έχει νόημα και οπωσδήποτε δεν τις έχω μετρήσει. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι πολύ πιο σημαντικό: εάν επιτύχουμε άνοδο της αποδοτικότητας, η οποία θα μας αποφέρει θετικά αποτελέσματα, τότε ο αριθμός των προς περικοπή θέσεων εργασίας μπορεί να μειωθεί” τόνισε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Alitalia.

Αρχικώς η ιταλική κυβέρνηση είχε στηρίξει την πρόταση των περικοπών, εναντίον της οποίας τάχθηκαν όλα τα συνδικαλιστικά όργανα της Alitalia. Τα σχέδια για αναδιάρθρωση της Alitalia ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο και έκτοτε οι εργαζόμενοι στην εταιρία πραγματοποιούν συνεχείς στάσεις εργασίας. Τα συνδικάτα εξήγγειλαν ότι νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Μαρτίου.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι χαρακτήρισε την απομάκρυνση του Μεγκότσι ως “την μοναδική εφικτή λύση”. Ωστόσο, το μέλλον του ιταλικού αερομεταφορέα διαγράφεται δυσοίωνο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυγίανσή του.

Η ιταλική αεροπορική εταιρία θα ήθελε να συνεργασθεί στενά με την γαλλική Air France και την ολλανδική KLM αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει το κράτος να παραχωρήσει τουλάχιστον ένα μέρος των μετοχών σε ιδιώτες.

Την τελευταία δεκαετία η Alitalia έχει πάψει να αποδίδει κέρδη. Ο οικονομικός απολογισμός της για το έτος 2003 θα ανακοινωθεί στις 29 Μαρτίου και οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες της εταιρίας θα αγγίξουν τα τουλάχιστον 400 εκατ. Ευρώ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024