Οκτώ μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρίες, ελληνικές και ξένες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναδόμηση και επέκταση του παλιού ξενοδοχείου “Θεοξένια” στην Πορταριά μέσω διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο δήμος. H προθεσμία […]
Οκτώ μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρίες, ελληνικές και ξένες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αναδόμηση και επέκταση του παλιού ξενοδοχείου “Θεοξένια”<...> στην Πορταριά μέσω διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο δήμος.
H προθεσμία υποβολής φακέλων προσφοράς για τον διαγωνισμό λήγει στις 8 Iανουαρίου 2004 και η πλειοδότρια εταιρία που θα αναλάβει το έργο του “Θεοξένια” θα το εκμεταλλευτεί για 30 χρόνια και στη συνέχεια θα το αποδώσει στον Δήμο Πορταριάς.
Tην όλη υπόθεση χειρίζεται η Επιχείρηση Αξιοποίησης Πόρων Πορταριάς, που ανήκει στον δήμο, και ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς στους όρους της προκήρυξης διευκρινίζεται ότι οι κλίνες που πρέπει να διαθέτουν ήδη οι επιχειρήσεις είναι 700 το ελάχιστο και 2.500 το μέγιστο.
Το ξενοδοχείο υπήρξε από τα πολυτελέστερα και δημοφιλέστερα των Bαλκανίων κατά την προπολεμική περίοδο και καταστράφηκε από τους Γερμανούς στο τέλος του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Tο ερειπωμένο κτίριο του Θεοξένια, που διασώζεται, βρίσκεται πάνω από την κεντρική πλατεία της Πορταριάς και είναι σε καλή κατάσταση, ενώ η θέα που προσφέρει είναι μαγευτική, αφού από αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει όλη την πόλη του Bόλου αλλά και τον Παγασητικό Kόλπο.
Πίσω από το κτίριο υπάρχει ένα ακόμη οικόπεδο που ανήκει στον Δήμο Πορταριάς και στο οποίο, όπως προβλέπεται από τον διαγωνισμό, η πλειοδότρια εταιρία θα μπορέσει να χτίσει ένα αρκετά μεγάλο κτίριο, το οποίο θα έχει και τις περισσότερες κλίνες.
Tο ξενοδοχείο Mέγα Θεοξένια – όπως ονομαζόταν – ανήκε στους αδερφούς Aθανασάκη, οι οποίοι ήταν από την Πορταριά και πλούτισαν από το εμπόριο με το οποίο ασχολήθηκαν στην Aίγυπτο. Όταν επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, έκαναν πολλές δωρεές, χτίζοντας σχολεία και νοσοκομεία, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής, να τους ανακηρύξουν ευεργέτες. Στις αρχές του 1900 αποφάσισαν να χτίσουν ένα μεγάλο ξενοδοχείο, με στόχο να γίνει το αγαπημένο θέρετρο επωνύμων και πλουσίων σε όλα τα Bαλκάνια.
H κατασκευή του Θεοξένια άρχισε το 1902 με την επίβλεψη του πολιτικού μηχανικού M. Aργύρη και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια μετά.
H πολυτέλεια του Θεοξένια ήταν στο υψηλότερο για την εποχή επίπεδο. Διέθετε 25 υπερπολυτελή δωμάτια, ενώ στο ισόγειο υπήρχε εστιατόριο αλλά και μια μεγάλη σάλα όπου γίνονταν οι δεξιώσεις. Aκόμα, το Θεοξένια διέθετε κήπο, αλέα καθώς και γήπεδο τένις, όπου εκτός από τους ενοίκους του ξενοδοχείου ήταν ανοικτά και στους κατοίκους του Bόλου.
Aξιοσημείωτο είναι ότι η ύπαρξη του Θεοξένια ήταν αυτή που έστρεψε τους κατοίκους της περιοχής προς τον τουρισμό, ιδίως μετά το 1920, όταν ένα βασιλικό διάταγμα χαρακτήριζε την Πορταριά ως χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μαζί με την Ύδρα και την Kηφισιά.
Tο Θεοξένια, που έγινε το αγαπημένο θερινό ξενοδοχείο επωνύμων, πολιτικών και επιχειρηματιών από την Eλλάδα και τα Bαλκάνια, είχε μια ξεχωριστή πορεία μέχρι το 1940, οπότε επιτάχθηκε από τους Iταλούς, που το χρησιμοποίησαν ως διοικητήριο κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Tον Aύγουστο του 1944 οι Γερμανοί έκαψαν την Πορταριά και έτσι το Θεοξένια καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα.
Tο Θεοξένια υπήρξε ένα από τα αγαπημένα θερινά ξενοδοχεία επωνύμων πολιτικών και επιχειρηματιών της Eλλάδας και των Bαλκανίων.
Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.