Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΦορείςΠεριφερειακή ανάπτυξη ή περιφερειακή υποβάθμιση της Μεσσάρας;

Περιφερειακή ανάπτυξη ή περιφερειακή υποβάθμιση της Μεσσάρας;

Την έντονη αντίθεση της σε οποιαδήποτε παρέμβαση ή επένδυση στη περιοχή της Μεσσάρας εκφράζει για ακόμη μια φορά με ανακοίνωση της η ΟικολογικήΠαρέμβαση Ηρακλείου, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για […]

Την έντονη αντίθεση της σε οποιαδήποτε παρέμβαση ή επένδυση στη περιοχή της Μεσσάρας εκφράζει για ακόμη μια φορά με ανακοίνωση της η Οικολογική<...>Παρέμβαση Ηρακλείου, κάνοντας λόγο εμμέσως πλην σαφώς για περιφερειακή υποβάθμιση, αντί ανάπτυξης, της Μεσσάρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωση της “το κοινό στοιχείο ανάμεσα σε ένα εμπορικό λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευμάτων (Κινέζων ή άλλων) και μια μεγάλη τουριστική επένδυση (Βέλγων ή άλλων) για τον κόλπο της Μεσσαράς είναι ότι και τα δύο δεν έχουν καμιά σχέση με περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά, αντίθετα, την εμποδίζουν, αφαιρώντας από τους κατοίκους της περιοχής πολύτιμους φυσικούς πόρους, με πρώτη τη ίδια τη γη που θα καταλάβουν, και συγκριτικά πλεονεκτήματα, με πρώτη την ταυτότητα της περιοχής, που θα αλλοιώσουν”.

“Και τα δύο”, προσθέτει “όχι μόνο δε θα συμβάλουν στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά, έχοντας αφαιρέσει γη και έχοντας περιορίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα πετύχουν ακριβώς τον αντίθετο σκοπό: την οικονομική αποδυνάμωση, την κοινωνική εξασθένιση και την πολιτιστική αλλοίωση της περιοχής. Θα την εμποδίσουν να επιτύχει την ανάπτυξη που της ταιριάζει: ποιοτική γεωργία, με παραγωγή και προώθηση σε ακριβές αγορές του εξωτερικού πιστοποιημένων προϊόντων ονομασίας προέλευσης, συνδεδεμένη με ήπια ποιοτική τουριστική ανάπτυξη (αγροτουρισμό, φυσιολατρικό και πολιτιστικό τουρισμό)”.

Αναφερόμενη στο πρώτο έργο, τη δημιουργία ενός λιμανιού διαμετακόμισης, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου σημειώνει ότι πρόκειται για έναν κλειστό χώρο, που δεν συνδέεται με την ντόπια οικονομία, παρομοιάζοντας μάλιστα το έργο με καθεστώς στρατιωτικής βάσης

Όσον αφορά τώρα στην τουριστική επένδυση, που σχεδιάζεται στην περιοχή, η Παρέμβαση υπογραμμίζει ότι δεν είναι αντίθετη στη σταδιακή προσέλευση και ένταξη Ευρωπαίων στην περιοχή (εξοχικές κατοικίες), που επιλέγουν την Μεσσάρα για αυτό ακριβώς που είναι, αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της για τη δημιουργία `οργανωμένων χώρων τουριστικής κατοικίας` από μεγάλες εταιρίες.

Όπως εξηγεί: “Οι χώροι αυτοί θα περιλαμβάνουν όλες τις δραστηριότητες που θα καλύπτουν τις ανάγκες των παραθεριστών, αγοραστικές και αναψυχής. Χώροι `καθαροί`, `εγγυημένοι`, `ασφαλείς`, απομονωμένοι από σκουπίδια, κακές υπηρεσίες, φασαρία, και όλα αυτά που καταμαρτυρούνται σήμερα στις περιοχές όπου οι ντόπιοι αναπτύσσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και ενοχοποιούνται γι` αυτές.
Η όποια επένδυση δεν θα χρειαστεί τίποτα περισσότερο από την περιοχή εκτός από γη, άφθονο νερό, έδαφος, ενέργεια, αποκομιδή απορριμμάτων και καλούς δρόμους. Θα ζητήσει έργα και πόρους από το κράτος και το Δήμο και θα πληρώσουν ή θα στερηθούν οι φορολογούμενοι. (Γιατί ο αναπτυξιακός νόμος, που χρηματοδοτείται από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και Κοινοτικούς πόρους, επιδοτεί γενναία, περίπου το 50% του κόστους, αυτών των επενδύσεων). Θα χρειαστεί και κάποιους εργαζόμενους στη φάση της κατασκευής και, για δεύτερες δουλειές, στη φάση της λειτουργίας. Κατά τα άλλα θα είναι αυτάρκης. Θα διαβάζουμε στην εφημερίδα ποιοι ήρθαν και ποιοι έφυγαν όπως γίνεται σήμερα στην Ελούντα. Σε διεθνή τουριστικά περιοδικά ίσως δημοσιεύονται και κάποιες φωτογραφίες του χώρου που όμως δεν θα αναγνωρίζουμε για ποιο χώρο πρόκειται και σε ποια χώρα είναι, αφού όλοι αυτοί οι χώροι μοιάζουν δραματικά μεταξύ τους”
.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου θεωρεί ότι υπεράσπιση της περιφερειακής ανάπτυξης σημαίνει:

  • Συσπείρωση των δυνάμεων της Μεσσαράς στους στόχους που τις τελευταίες δεκαετίες οι ίδιες έχουν θέσει και που είναι η άρση της ανισορροπίας ανάμεσα στο βορρά και το νότο της Κρήτης χωρίς επανάληψη των αρνητικών φαινόμενων του βορρά. Οι προτεινόμενες επενδύσεις όχι μόνο δεν εντάσσονται σε αυτούς τους στόχους αλλά τους αντιστρατεύονται.

  • Απαίτηση από τους αρμόδιους για τα έργα υποδομής που η Μεσσαρά δικαιούται και που πρέπει να υλοποιηθούν για την ίδια και όχι για ενδιάμεσους που θα τα επωφεληθούν. Έργα που θα σέβονται το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και την ταυτότητα της περιοχής. Οργάνωση των τοπικών δυνάμεων έτσι ώστε να αρχίσουν να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την άναρχη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών και που αποτελούν το πρόσχημα για “λύσεις” που έρχονται να δώσουν άλλοι, ξένοι προς τα τοπικά συμφέροντα.

  • Προώθηση ισόρροπης και ήπιας αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης που σέβεται την ταυτότητα του τόπου. Αυτή την ταυτότητα αναζητεί ο “ποιοτικός” τουρίστας και επισκέπτης και που δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί κανείς, σε αντίθεση με τις μεγάλες επενδύσεις που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024