Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΔραστικές τομές για τον τουρισμό φιλοδοξεί ο νέος πρόεδρος του ΚΟΤ

Δραστικές τομές για τον τουρισμό φιλοδοξεί ο νέος πρόεδρος του ΚΟΤ

O νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ΚΟΤ, Φώτης Φωτίου φιλοδοξεί να κάνει δραστικές τομές στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του […]

O νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, ΚΟΤ, Φώτης Φωτίου φιλοδοξεί<...> να κάνει δραστικές τομές στο τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ο κ. Φωτίου θεωρεί ότι ο `αιμοδότης της κυπριακής οικονομίας`, τουρισμός, πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, ώστε να επανακτήσει τη χαμένη ταυτότητά του, ενώ χαρακτήρισε καθοριστικούς τους δύο επόμενους μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, όσον αφορά στην πολυπόθητη ανάκαμψη του τουρισμού εντός του 2003. Όπως ανέφερε, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Και αυτό αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα από τις παραδοσιακές αγορές, όπως είναι η Βρετανία και η Γερμανία.

Θετικές είναι και οι ενδείξεις, οι οποίες αφορούν στο χειμερινό τουρισμό. “Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορέσουμε να καλύψουμε το έδαφος που χάθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο και να φθάσουμε στις αφίξεις της περσινής χρονιάς”, ανέφερε. “Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής“, υπογράμμισε. Ο κ. Φωτίου παραδέχθηκε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο τα έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων. Όπως εκτιμάται, η μείωση των εσόδων για ολόκληρο το έτος αναμένεται να περιοριστεί στο 5%, ενώ προβλέπεται ότι θα υπάρξει ανάκαμψη των τουριστικών εισοδημάτων. Ωστόσο, αυτά θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση από αυτή των αφίξεων.

Πέρσι, επισκέφθηκαν την Κύπρο συνολικά όλο το χρόνο 2.418.238 τουρίστες. Στους πρώτους έξι μήνες του 2002 επισκέφθηκαν το νησί 1.017.387 τουρίστες, ενώ φέτος μόλις 892.655 τουρίστες. Παρατηρείται, δηλαδή, πτώση 12,26% για το πρώτο εξάμηνο. Όσον αφορά στα έσοδα, η μείωσή τους κατά το πρώτο εξάμηνο, σε σχέση με πέρσι, ανήλθε στο 17,11%, καταγράφοντας μείωση 76 εκατ. λιρών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2002 η Κύπρος είχε έσοδα από τον τουρισμό, 445.474.354 εκατ. λίρες. Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο τα έσοδα ανήλθαν μόλις στα 369.262.024 εκατ. Η μείωση των τουριστικών εισοδημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2003 αντιστοιχεί με το 1.2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Για ολόκληρο το 2002, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στο 1.132.321.229 λίρες.

Ο κ. Φωτίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο οξύ πρόβλημα ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει η Κύπρος συγκριτικά με τις γειτονικές της χώρες και επισήμανε την ανάγκη για δημιουργία κατάλληλης υποδομής, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. “Έχουμε μετατραπεί σ` έναν πολύ ακριβό προορισμό, με αποτέλεσμα να χάνουμε χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Επιβάλλεται να προχωρήσουμε στον εμπλουτισμό του δεκαετούς στρατηγικού Σχεδίου για τον τουρισμό και να το θέσουμε αμέσως σε εφαρμογή. Ο ήλιος και η θάλασσα δεν μπορούν ν` αποτελούν επ` άπειρον πόλο έλξης των τουριστών. Επιβάλλεται να ενισχύσουμε τον αθλητικό, το συνεδριακό, τον εκπαιδευτικό και των διαφόρων άλλων μορφών τουρισμό. Μόνο έτσι θα ξεφύγουμε από την εποχικότητα και κατ` επέκταση τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό και θα πάψει να εξαρτάται και να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες”, επισήμανε. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, ο ΚΟΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, καθώς και με όλους τους κοινωνικούς εταίρους στην τουριστική βιομηχανία, θα πρέπει να προσπαθήσουν για την προσέλκυση όσο το δυνατό μεγαλύτερης ποσότητας ποιοτικού τουρισμού. “Στόχος μας είναι η προσέλκυση της μεσαίας και ψηλής εισοδηματικής τάξης. Χρειάζεται, πρώτα απ` όλα, η δημιουργία της κατάλληλης υποδομής. Γεγονότα παρόμοια με αυτά της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως είναι ο πόλεμος στο Ιράκ, η διεθνής οικονομική ύφεση κ.τ.λ., θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την επίδρασή τους στο μικρότερο δυνατό βαθμό”.

Μεγάλη έμφαση ο ΚΟΤ πρόκειται να δώσει και στον εσωτερικό τουρισμό. “Ο εσωτερικός τουρισμός αποτελεί μια σημαντική παράμετρο της τουριστικής βιομηχανίας. Θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους συμπατριώτες μας και να τους πείσουμε ότι η Κύπρος είναι εξίσου αξιόλογος τουριστικός προορισμός”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024