Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΜειωμένα παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Austrian Airlines στο 1ο εξάμηνο του 2005

Μειωμένα παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Austrian Airlines στο 1ο εξάμηνο του 2005

Το πρώτο εξάμηνο του 2005 χαρακτηρίστηκε από υψηλές τιμές καυσίμων (άνω των 600 δολαρίων ανά τόνο), υπέρ-πληρότητα της αγοράς και χαμηλό συντελεστή επιβίβασηςγια την Austrian Airlines, ιδιαίτερα κατά το πρώτο […]

Το πρώτο εξάμηνο του 2005 χαρακτηρίστηκε από υψηλές τιμές καυσίμων (άνω των 600 δολαρίων ανά τόνο), υπέρ-πληρότητα της αγοράς και χαμηλό συντελεστή επιβίβασης<...>για την Austrian Airlines, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Παρά την αύξηση του αριθμού των επιβατών και την σταθεροποίηση του συντελεστή επιβίβασης, τον οποίο η εταιρία κατάφερε να αυξήσει σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του τελευταίου τριμήνου του προηγούμενου χρόνου, αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά προκάλεσαν μια καθαρή μείωση στο συνολικό αποτέλεσμα.

Ο όμιλος της Austrian Airlines κατέγραψε σημαντική μείωση στα οικονομικά αποτελέσματα της εξεταζόμενης περιόδου. Τα λειτουργικά έσοδα προ φόρων και τόκων μειώθηκαν από -18,9 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου 2004 σε -93,3 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο – Ιουνίου του 2005. Αυτά τα στοιχεία για αποτελέσματα προ φόρων μειώθηκαν περαιτέρω σε -106 εκατ. ευρώ (την προηγούμενη χρονιά ήταν -27,5 εκατ. ευρώ).

Ελάχιστη αύξηση εσόδων

Λόγω των χαμηλότερων επιπέδων ζήτησης, τα πτητικά έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2005 αυξήθηκαν ελάχιστα σε 1,013.1 εκατ. ευρώ (+3.1%) `Αλλα έσοδα μειώθηκαν στα 2,2 εκατ. ευρώ (2004: 21,8 εκατ. ευρώ), εξαιτίας συγκεκριμένων καταγεγραμμένων ανατιμήσεων συναλλάγματος. Τα λειτουργικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,3% στην εξεταζόμενη περίοδο φθάνοντας τα 1,082.0 εκατ. ευρώ.

Σταθερή ρευστότητα από της δραστηριότητες λειτουργίας

Παρά την κάθετη μείωση στα οικονομικά αποτελέσματα, η ρευστότητα από την επιχειρησιακή δραστηριότητα παρέμεινε σταθερή για την εξεταζόμενη περίοδο, στα 146 εκατ. ευρώ. Η ρευστότητα από επενδύσεις αυξήθηκε από -127,5 εκατ. ευρώ σε -135,6 εκατ. ευρώ.

Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης / εξειδίκευσης συνεχίζεται παρόλο που η Austrian διατήρησε την στρατηγική της επέκτασης το πρώτο εξάμηνο του 2005, η ανάπτυξη πληρότητας σε προγραμματισμένες πτήσεις μειώθηκε τους πρώτους μήνες του νέου οικονομικού έτους εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης. Καθώς η διαθεσιμότητα (διαθεσιμότητα θέσεων ανά χιλιόμετρα) αυξήθηκε κατά 4,2% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, τα έσοδα από επιβάτες ανά χιλιόμετρο – που χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης της ζήτησης – αυξήθηκε κατά 2,3%. Με συντελεστή επιβίβασης 69,8% (-1,3) το πρώτο εξάμηνο, ο συντελεστής επιβίβασης ήταν ελάχιστα μειωμένος. Πάντως το δεύτερο τρίμηνο υπήρξε ένας αριθμός βελτιώσεων. Ο αριθμός των επιβατών που μεταφέρθηκαν αυξήθηκε κατά 1,5% σε 3,811,591.
Τα έσοδα από προγραμματισμένες πτήσεις αυξήθηκαν από 875,1 εκατ. ευρώ σε 902,7 εκατ. ευρώ (+3,2%). Τα μη προσαρμοσμένα έσοδα προ φόρων και τόκων από τις προγραμματισμένες πτήσεις μειώθηκαν στα -82,2 εκατ. ευρώ στην εξεταζόμενη περίοδο (2004: -10 εκατ. ευρώ).

Ο όμιλος της Austrian Airlines στο παρόν ανταγωνιστικό περιβάλλον, συνεχίζει με την καθαρή στρατηγική του, της εξειδίκευσης. Η εταιρία αναπτύσσει το επιτυχημένο ανατολικά προσανατολισμένο σκεπτικό της, ενδυναμώνοντας την θέση της στις υπερατλαντικές πτήσεις προς την `Απω Ανατολή και την Αυστραλία και χρησιμοποιεί την επεκτατική στρατηγική της στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, ώστε να αναπτύξει το δίκτυο της υπό μια έννοια διακίνησης τριών διαστάσεων.

Η ανάπτυξη νέων δρομολογίων προς Βάρνα (Βουλγαρία) και Sibju (Ρουμανία) στην Ανατολή, προς Αλεξάνδρεια και Αμάν στη Μέση Ανατολή και προς Βασιλεία και Τορίνο στην Δυτική Ευρώπη θεωρείται πολλά υποσχόμενη.

Τα μέτρα επιθετικής πολιτικής της Austrian στην κατηγορία των επαγγελματικών ταξιδιών όπως το `silverticket` και η εισαγωγή ενός νέου εταιρικού προγράμματος, του `Star Alliance Company Plus`, με την επιμέρους καμπάνια του `redticket` εστιάζονται στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και στην επέκταση της διαθεσιμότητας ηλεκτρονικών εισιτηρίων (etix(r)), δείχνει μια καλή κατάσταση κρατήσεων.

Από γεωγραφική σκοπιά, οι υπερατλαντικές προγραμματισμένες πτήσεις προς Ασία και Αυστραλία αυξήθηκαν σημαντικά. Στις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων, τα ανώτερα επίπεδα αύξησης αριθμού επιβατών επιτεύχθηκαν στους γεωγραφικούς τομείς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, στη Μέση Ανατολή, στην Σκανδιναβία και στην Κεντρική Ασία.

Στον τομέα των `charter` ναυλώσεων μεσαίων αποστάσεων, υπήρξε σημαντική επέκταση στις επιχειρήσεις στην Τουρκία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Στον τομέα τον πτήσεων μεγάλων αποστάσεων, υπήρξε μια σημαντική ανάπτυξη στις μεταφορές προς Δομινικανή Δημοκρατία.

Η στρατηγική αναδιαμόρφωσης του στόλου συνεχίζεται

Η επένδυση σε υλικά και άϋλα στοιχεία του ενεργητικού τους πρώτους έξι μήνες του 2005 αυξήθηκε σε 157,5 εκατ. ευρώ (προηγούμενη χρονιά: 116,6 εκατ. ευρώ). Από τις 30 Ιουνίου 2005, δύο Airbus A319, δύο Bombardier Q400, δύο Boeing B737-800 και δύο Fokker 100 έχουν προστέθηκαν στο στόλο, ολοκληρώνοντας τις επενδύσεις στον στόλο των τακτικών πτήσεων για το 2005.
Περαιτέρω σημαντικά βήματα όσον αφορά στην στρατηγική αναδιάρθρωσης του στόλου έχουν γίνει στην εξεταζόμενη περίοδο. Τα MD-87 που αποσύρθηκαν στα τέλη του 2004 μεταβιβάστηκαν στον αγοραστή, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαπραγματεύσεις για την πώληση των υπολοίπων αεροσκαφών του στόλου των MD-80 δηλαδή των δύο ΜD-83, τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί σε ναυλωμένες πτήσεις μέχρι τον Ιούνιο.
Ως αποτέλεσμα της συστηματικής μείωσης μη απαραίτητου εξοπλισμού και αναδιάρθρωσης στόλου, ένα Boeing B737-600, ένα Dash 8-300 (με συμφωνητικό αγοράς) και τρία Embraer 145 μισθώθηκαν εκτός Ομίλου Austrian Airlines, ενώ ένα Boeing B737-300 και ένα Fokker 100 έχουν τεθεί σε λειτουργία από την εταιρία Slovak Airlines.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024