Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι τουρίστες διεθνώς θα φτάσουν το 1,8 δισ. έως το 2030
Προβλέψεις του ΠΟΤ έως το 2030

Οι τουρίστες διεθνώς θα φτάσουν το 1,8 δισ. έως το 2030

Σύμφωνα με μελέτη του ΠΟΤ, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Λατ. Αμερικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ευρώπης της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα έχουν έναν μέσο όρο 30 εκατ. αφίξεων ετησίως.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αναμένεται να φτάσουν το 1,8 δισ. μέχρι το 2030, σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) “Tourism Towards 2030”. Η έκθεση, που παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της 19ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO, επιβεβαιώνει ότι ο διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο στις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο διεθνής τουρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά την περίοδο 2010-2030, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες, με τον αριθμό των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως να αυξάνεται κατά μέσο όρο 3,3% ετησίως. Ως αποτέλεσμα, κατά μέσο όρο 43 εκατ. επιπλέον διεθνείς τουρίστες θα εντάσσονται στην αγορά του τουρισμού κάθε χρόνο.

Στον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν το 1 δισ. μέχρι το 2012, και πάνω από 940 εκατ. το 2010. Μέχρι το 2030 οι αφίξεις αναμένεται να φθάσουν το 1,8 δισ., πράγμα που σημαίνει ότι σε δύο δεκαετίες, 5 εκατ. άνθρωποι θα διασχίζουν τα διεθνή σύνορα για ψυχαγωγία, επιχειρήσεις ή άλλους σκοπούς, όπως επίσκεψη σε φίλους και την οικογένειά τους, κάθε μέρα.

“Τα επόμενα 20 χρόνια θα χαρακτηρίζονται από συνεχή ανάπτυξη για τον τομέα – μια πιο μετριοπαθή, υπεύθυνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Η ανάπτυξη αυτή προσφέρει τεράστιες δυνατότητες, καθώς τα επόμενα χρόνια μπορεί να είναι χρόνια ηγεσίας για τον τουρισμό, με τον κλάδο να οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική πρόοδο και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα”.

Οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να αποκτούν μερίδιο της αγοράς
Οι διεθνείς αφίξεις σε προορισμούς με αναδυόμενες οικονομες αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με διπλάσιο ρυθμό (4,4% ετησίως) σε σύγκριση με τους ανεπτυγμένους προορισμούς (2,2% ετησίως). Σε απόλυτους όρους, οι αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, της Λατ. Αμερικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Ευρώπης της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής θα έχουν έναν μέσο όρο 30 εκατ. αφίξεων ετησίως, έναντι 14 εκατ. από τους παραδοσιακούς προορισμούς των προηγμένων οικονομιών της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπη και της Ασίας/Ειρηνικού.

Έως το 2015, οι αναδυόμενες οικονομίες θα υποδεχθούν περισσότερες διεθνείς αφίξεις τουριστών από τις προηγμένες οικονομίες, και έως το 2030 το μερίδιό τους αναμένεται να φθάσει το 58%.

Θα υπάρξουν αυξήσεις στα μερίδια της παγκόσμιας αγοράς για την Ασία και τον Ειρηνικό (30% το 2030 έναντι 22% το 2010), τη Μέση Ανατολή (8% από 6%) και την Αφρική (7% από 5%) και περαιτέρω μείωση των μεριδίων της Ευρώπης (στο 41% από 51%) και την Αμερική (στο 14% από 16%), κυρίως λόγω της βραδύτερης αύξησης της Βόρειας Αμερικής.

Μέχρι το 2030, η βορειοανατολική Ασία θα είναι η πλέον επισκέψιμη περιοχή στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 16% του συνόλου των αφίξεων και ξεπερνώντας τη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη, με μερίδιο 15% το 2030.

Περαιτέρω ανάπτυξη του εξερχόμενου τουρισμού σε Ασία – Ειρηνικό
Ένα μεγάλο ποσοστό των αφίξεων τις επόμενες δύο δεκαετίες θα προέρχονται από τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, ποσοστό που αυξάνεται με ρυθμό 5% ετησίως και δημιουργεί έναν μέσο όρο 17 εκατ. πρόσθετων διεθνών αφίξεων κάθε χρόνο. Η Ευρώπη ακολουθεί με έναν μέσο όρο 16 εκατ. επιπλέον αφίξεων τον χρόνο, αποτέλεσμα ενός πιο μετριοπαθούς ρυθμού ανάπτυξης (2,5% ετησίως), αλλά επί μιας πολύ μεγαλύτερης βάσης. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. επιπλέον αφίξεων ετησίως προέρχονται από την Αμερική (5 εκατ.), την Αφρική (3 εκατ.) και τη Μέση Ανατολή (2 εκατ.).

“Η πρόβλεψη Tourism Towards 2030 δείχνει ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό δυναμικό για περαιτέρω ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες. Τόσο οι ανεπτυγμένοι όσο και νέοι προορισμοί μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την τάση και τις ευκαιρίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες και τις πολιτικές σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις υποδομές, τη διευκόλυνση, το μάρκετινγκ και τους ανθρώπινους πόρους”, δήλωσε ο κ. Rifai. “Παρ’όλα αυτά, παράλληλα με αυτήν την ευκαιρία, προκλήσεις θα προκύψουν επίσης από την άποψη της μεγιστοποίησης των κοινωνικών και οικονομικών οφελειών του τουρισμού, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων. Ως εκ τούτου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ ότι το σύνολο της τουριστικής ανάπτυξης θα πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024