Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΣχεδόν ευχαριστημένοι οι τουρίστες από το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Σχεδόν ευχαριστημένοι οι τουρίστες από το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι σχεδόν ευχαριστημένοι από το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως προκύπτει από την σχετική εργασία που παρουσιάζει το ΙΤΕΠ, όπου σκιαγραφούνται τα βασικά στοιχεία της εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος

Οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας είναι σχεδόν ευχαριστημένοι από το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως προκύπτει από την εργασία των <...>κ. Κ. Λυμπερόπουλου, εντεταλμένου καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και Β. Ecckels, MBA, Instructor New York College, όπου σκιαγραφούνται τα βασικά στοιχεία της εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντοςκαι η οποία παρουσιάζεται στην πρόσφατη περιοδική έκδοση «Ελληνική Οικονομία και Τουρισμός» του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Η εργασία στηρίχθηκε σε έρευνα που διεξήχθη από φοιτητές του New York College με 950 ερωτηματολόγια (από τα οποία 903 έγκυρα) στο διάστημα 20/09/02 – 30/09/02 στα αεροδρόμια «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία» με στόχο τον προσδιορισμό των στοιχείων της εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν τα εξής:

H εικόνα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος:

1. Αξιολογώντας τα στοιχεία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, οι τουρίστες έδωσαν μεγαλύτερους βαθμούς (κατά σειρά προτεραιότητας): στις φυσικές ομορφιές, στη διασκέδαση, στα ιστορικά μνημεία, στο κλίμα και στο φαγητό, ενώ χαμηλά βαθμολογήθηκαν: η πρόσβαση στον τελικό προορισμό και η γενική υποδομή.

2. Στα περισσότερα στοιχεία του τουριστικού προϊόντος (φυσικές ομορφιές, πολιτιστικές δραστηριότητες, ιστορικά μνημεία, φιλοξενία, διαμονή, φαγητό, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, εκδρομές) oι τουρίστες έμειναν ικανοποιημένοι, μια και για την πλειοψηφία τους οι προσδοκίες τους επαληθεύτηκαν.

3. Οι προσδοκίες της πλειοψηφίας των τουριστών δεν επαληθεύτηκαν, προκαλώντας δυσαρέσκεια όσον αφορά στις κλιματολογικές συνθήκες (η έρευνα διεξήχθη σε περίοδο ακραίων καιρικών φαινομένων) και στην πρόσβαση στον τελικό τουριστικό προορισμό.

4. Οι προσδοκίες της πλειοψηφίας ξεπεράστηκαν από την πραγματικότητα, δημιουργώντας ενθουσιασμό, μόνο στο στοιχείο της διασκέδασης.

5. Μεγάλα ποσοστά δυσαρεστημένων τουριστών (όχι όμως τα μεγαλύτερα), λόγω πραγματικότητας κατώτερης των προσδοκιών, παρατηρήθηκαν στο στοιχείο της γενικής υποδομής.

6. Το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστών θεώρησε ότι με το κριτήριο «άξιζε τα λεφτά του», το συνολικό τουριστικό προϊόν ήταν ίδιο και καλύτερο σε σύγκριση με αυτό που περίμενε.

7. Ως κυριότερες αιτίες δυσαρέσκειας επισημάνθηκαν:

  • Τα ταξί (αγενείς οδηγοί, υπερβολικά κόμιστρα, δυνατή μουσική, κάπνισμα).
  • Οι κυκλοφοριακές συνθήκες και η πολύ επιθετική οδήγηση.
  • Η μόλυνση και η ρύπανση (με σκουπίδια και ηχητική) και οι κακές συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες.
  • Η ανεπάρκεια υποδομών (σε δρόμους και συγκοινωνίες).

8. Ως κυριότερες αιτίες ευαρέσκειας επισημάνθηκαν:

  • Οι φυσικές καλλονές
  • Η φιλοξενία
  • Η εξυπηρέτηση
  • Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία

9. Η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών θα συστήσει το ίδιο ταξίδι στον κύκλο των γνωστών και συγγενών τους.

Συμπερασματικά, ο τουρίστας είναι σε γενικές γραμμές σχεδόν ευχαριστημένος. Θα μπορούσε όμως να είναι ενθουσιασμένος, αν βελτιώνονταν τόσο η υποδομή, όσο και η ανωδομή και εκπαιδεύονταν, αλλά και ελέγχονταν αποτελεσματικότερα όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουρισμό. Η χώρα πρέπει να στοχεύσει σε μια εικόνα που να τη διαφοροποιεί από όλες τις ανταγωνιστικές της (πολύμορφος και ποιοτικός προορισμός, με έμφαση στις φυσικές ομορφιές, στο κλίμα, στις παραδόσεις, στην ιστορία, στη θρησκεία και στον πολιτισμό), προσφέροντας εμπλουτισμένο με τις μοναδικότητές της τουριστικό προϊόν.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024