Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣΕΤΕ: Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, ανταγωνιστές ή σύμμαχοι στον παγκόσμιο τουρισμό;

ΣΕΤΕ: Αθήνα-Κωνσταντινούπολη, ανταγωνιστές ή σύμμαχοι στον παγκόσμιο τουρισμό;

Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατέληξε η συγκριτική μελέτη Αθήνας και Κωνσταντινούπολης που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για την θέση των δύο πόλεων στον παγκόσμιο τουρισμό. Η Αθήνα και […]

Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατέληξε η συγκριτική μελέτη Αθήνας και Κωνσταντινούπολης που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ<.>) για την θέση των δύο πόλεων στον παγκόσμιο τουρισμό<...>.
Η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορεί να θεωρηθούν ότι ανταγωνίζονται στο χώρο του τουρισμού αφ' ενός μεν γιατί βρίσκονται περίπου στην ίδια χρονοαπόσταση από τις κύριες χώρες-πηγές του εισερχόμενου τουρισμού και αφ' ετέρου διότι μπορούν να θεωρηθούν σαν ενδιάμεσος σταθμός για τις μακρινές αγορές από και προς την Ευρώπη.
Οι δύο πόλεις έχουν υπολογίσιμη διαφορά στην ποιότητα του ξενοδοχειακού δυναμικού. Η Κωνσταντινούπολη διαθέτει περισσότερες μονάδες πολυτελείας και Α' κατηγορίας, ενώ αντίθετα στην Αθήνα η πλειονότητα των μονάδων είναι Β' κατηγορίας ή χαμηλότερες.
Σε ότι αφορά στο χώρο του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού η Αθήνα υστερεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας και μόνος χώρος εκθέσεων στην Κωνσταντινούπολη έχει έκταση ίση με το σύνολο των χώρων της Αθήνας. Επιπροσθέτως οι Τούρκοι αυξάνουν συνεχώς την υποδομή σε αυτό τον τομέα, ενώ στην Αθήνα σημειώνεται στασιμότητα.
Σημαντικές διαφορές έχουν οι δύο πόλεις στα αεροδρόμια. Στην Κωνσταντινούπολη λειτουργεί ήδη το νέο αεροδρόμιο ενώ το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν πρόκειται να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία πριν από τον Μάρτιο του 2001 με προβλήματα πρόσβασης που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Από τη γεωγραφική κατανομή των απευθείας πτήσεων φαίνεται ότι το αεροδρόμιο Kemal Ataturk της Κωνσταντινούπολης είναι σημαντικός κόμβος στη Μέση Ανατολή. Το αεροδρόμιο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια έχει δει το μερίδιο του στην συνολική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων να μειώνεται προς όφελος των περιφερειακών αεροδρομίων.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, η τουριστική κίνηση της Κωνσταντινούπολης επωφελήθηκε από την σημαντική υποτίμηση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο, ενώ η δραχμή σημείωσε μικρότερη υποτίμηση. Η μεταβολή των νομισματικών ισοτιμιών μείωσε το κόστος για τους αλλοδαπούς επισκέπτες στη Κωνσταντινούπολη καθιστώντας την ελκυστικότερο προορισμό.
Αθήνα και Κωνσταντινούπολη μπαίνουν στη καινούργια χιλιετία με προβλήματα αλλά και με αρκετή αισιοδοξία. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από τη βελτίωση του γενικότερου πολιτικο-κοινωνικού κλίματος, τις προσθήκες στην υποδομή, και τα γεγονότα, όπως μεγάλα συνέδρια στην Κωνσταντινούπολη και Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024